Prajitura cu aroma intensa de cafea

de Maria Udrea
15519 vizualizări
Prajitura cu aroma intensa de cafea

Pentru iubitorii de cafea aceasta prajitura cu aroma intensa de cafea va fi un deliciu garantat!

De mult n-am mai facut aceasta prajitura si tare buna a iesit avand un gust dulce-amarui de la zahar ars si cafea.

Unitatea de masura pentru unele ingrediente este paharul si am folosit un pahar de 200 ml. Reteta este veche din caietul ingalbenit de vreme. Sunt fiarte multa astfel de retete in care unitatea de masura era paharul. Chiar daca unii sunt sceptici in privinta reusitei s

Ingrediente

  • Foile:
  • 2 oua
  • 250 gr zahăr
  • 200 ml cafea fiartă
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt( 7 gr)
  • 200 ml ulei
  • 200 ml lapte
  • 1 varf de lingurita cu sare
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 800-850 gr faina
  • Crema:
  • 750 mL lapte
  • 4 linguri cacao
  • sirop de zahar ars+cafea(ce a mai ramas de la foi)
  • 6 linguri cu varf de faina
  • 400 g unt
  • 2 linguri zahar
  • sare

Timp de preparare: 60 minute

Portii: 30-40

Dimensiuni tava: 30/40 cm

Mod de preparare pentru prajitura cu aroma intensa de cafea

Preparare foi pe dosul tăvii
Pentru foi am inceput cu prepararea cafelei pe care am facut-o din 4 lingurite cafea si 400 ml apa. Au rezultat 325 ml de cafea, restul de apă se evapora în timpul fierberii si mai ramane in zatul de cafea.
Zaharul l-am pus la caramelizat intr-un vas, iar cand a fost gata am pus 200 ml de cafea si am amestecat.
Am lasat pe foc pana cand s-a diluat zaharul de tot. Stiti cand se pune lichid peste zahar acesta se solidifica putin si trebuie lasat sa se lichefieze complet. A rezultat 425 ml de sirop mai gros. Aici cantitatea este influientata si de cat de mult fierbem siropul.
Am dat siropul la rece.
Ouale le-am amestecat cu putina sare, am adaugat uleiul, laptele, 200 ml din siropul racit, bicarbonatul stins in zeama de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de copt.
Aluatul iese destul de ferm, dar este usor elastic si se intinde bine.
Am dat aluatul pentru 30 de minute la rece. Apoi l-am impartit in patru părti pe care le-am intins pe rand pe dosul tavii. Am copt cele patru foi pe dosul tăvii pentru cate 3-4 minute, la 175 grade

Preparare crema si asamblare Prajitura cu aroma intensa de cafea

Pentru crema am amestecat ingredientele uscate: faina cacaua, zaharul.
Am adaugat  siropul ramas( 225 ml).
Am omogenizat bine apoi am adaugat laptele, sarea si am fiert crema la foc mediu, amestecand continuu.
Cand a atins punctul de fierbere, am ridicat vasul de pe foc si am adaugat untul tinut la temperatura camerei, amestecand pana la omogenizare.
Am pus crema fierbinte intre foi si am dat prajitura la rece.
Din crema am oprit putin pentru ornat. De obicei, prajitura se portioneaza a doua zi, dar la mine s-a putut portiona cam dupa trei ore, oricum ai mei nu au rabdare, asa ca am taiat colturile chiar mai devreme.
Am portionat-o in 30 de drepunghiuri.
Prajitura-cu-cafea-9
Prajitura cu aroma intensa de cafea este o prajitura care se poate adapta usor si pentru perioadele de post.

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

Andreea Denisa 22 November 2013 - 9:24

Ce buna trebuie sa fie !! Imi place cum arata!

Răspuns
Maria Udrea 22 November 2013 - 9:28

Andreea, e buna, multa si satioasa! 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.