Acest tort cu crema de ness si aroma de menta l-am preparat pentru a sarbatori postarea cu numarul 500 pe bucataras.ro.
Este un tort delicios, cu gust intens de ness si aroma de menta.

Ingrediente
- Blat cacao:
- 5 oua
- 6 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
- sare
- Blat cocos:
- 5 albusuri
- 6 linguri zahar
- 100 gr nuca de cocos
- 2 linguri faina
- sare
- Crema:
- 5 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 2 linguri ness
- 100 ml apa
- 500 gr mascarpone
- sare
- Sirop pentru blat cacao:
- 400 ml apa
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita esenta de rom
- Sirop blat cocos:
- 200 ml apa
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita esenta de menta
- Glazura:
- 200 gr ciocolata amaruie cu menta(de la Kandia)
- 100 gr frisca lichida
Mod de preparare pentru tort cu crema de ness si aroma de menta
Blat cacao
Separam albusurile de galbenusuri si presaram cate un praf de sare si pe unele si pe celelalte.
Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul, pe care avem grija sa il rasnim, galbenusurile, unul cate unul, apoi incorporam, treptat, faina amestecata cu cacaua si trecute prin sita.
Ungem o forma de tort cu ulei, sau o tapetam cu hartie de copt si intindem blatul de tort in ea.
Il nivelam cu dosul unei linguri si dam forma la cuptor pentru 35 de grade la 180 de grade.
Eu am folosit o forma cu peretii detasabili, avand diametrul de 28 cm.
Blat cocos
Mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul( tot rasnit, pentru a reduce timpul de lucru), iar cand bezeaua este suficient de tare, adaugam nuca de cocos si faina, mixand usor.
Tapetam aceeasi forma de tort cu ulei sau hartie de copt, intindem blatul de cocos si-l nivelam si dam forma la cuptor pentru 35 minute la 180 de grade.
Cremă de ness
Dizolvam nessul in apa fierbinte si il adaugam treptat peste spuma de galbenusuri, mixand energic sa se omogenizeze bine, apoi punem compozitia astfel formata la foc, pe baie de aburi si amestecam continuu in ea pana se ingroasa ca o budinca.
Dam vasul la rece, iar cand se receste definitiv, amestecam crema cu mascarponele, punand cate putin mascrpone in crema si mixand usor.
Mai dam crema astfel formata la rece pana pregatim blaturile pentru asamblare.
Preparare siropuri
Lasam siropurile sa se raceasca.
Asamblare tort cu crema de ness si aroma de menta
Blatul de cacao il taiem in doua parti si insiropam fiecare parte cu sirop(cel cu esenta de rom)
Blatul de cocos il lasam intreg si il insiropam cu siropul de menta.
Asamblam tortul in felul urmator: blat de cacao, 1/2 crema de ness, blat de cocos, 1/2 crema de ness si blat de cacao.
Preparare glazură pentru tort cu crema de ness si aroma de menta
Punem vasul pe foc si amestecam continuu in el, pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza uniform.
Turnam glazura calda peste tort si o nivelam, atat deasupra cat si pe laterale.
Dam tortul la frigider pentru cateva ore, pentru a se intari bine cremele.
Noi nu am rezistat, ca de obicei.
Ornam tortul cu crema oprita, dupa imaginatia fiecaruia.
TIPSURI:
- Mare atentie la crema! Daca nu se ingroasa sufiecient, asa ca o budinca, va iesi subtire cand o combinati cu mascarponele(am patit eu prima data cand am preparat-o) Se poate adauga putina gelatina, 5 gr nu mai mult.
- Mascarponele poate fi inlocuit cu unt, 250 gr, nu mai mult.
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
8 comentarii
Ce fain arata! Si prezentarea este deosebita! Felicitari!
Multumesc frumos!
Wow ce bunatate de tort!!!
Multumesc frumos!
Imi plac tare mult prajiturile cu ness. Cred ca e delicios tortul.
Multumesc de vizita si apreciere, Simona! A fost tare delicios, tortul!
Felicitari pentru cele 500 de retete publicate si la cat mai multe! Imi place mult tortul tau, e foarte frumos, iar crema de ness cu ciocolata si cocos e o combinatie dementiala. Felicitari, si un pupic de la mine :*
Multumesc frumos, Simona! Te imbratisez cu mare drag!