Ne place tare mult acest gem de prune asortat și fără zahăr, iar eu fac 3-4 serii pe an, pentru că sunt multe soiuri de prune care mai de care mai aromate și merită să le conserv aromele în diverse gemuri, mai dulci sau mai acrișoare, simple, cu miez de nucă sau migdale.
De data aceasta am preparat un gem asortat din trei feluri de prune, culese din livada socrilor mei.
Din păcate, nu cunosc denumirea prunelor, dar pot să le detaliez: unele de culoare închisă, mai ovale și foarte, foarte dulci, altele de culoare închisă, foarte mari și rotunde, iar altele de culoare mai deschisă, mari și rotunde și ușor mai acrișoare.
Sunt prune de masă, sau altoite, cum se spune în popor și se coc la sfârșitul lui iulie, începutul lui august, iar anul acesta, parcă au fost mai dulci ca niciodată.
A ieșit un gem foarte aromat și nu a necesitat decât o cantitate mică de zahăr, dar l-am lăsat să fie puțin mai acrișor, că așa ne place.
Pot să spun că deja i-am făcut inaugurarea la o prăjitură, care a ieșit tare bună.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 10 kg prune asortate, de vară(cântărite cu sâmburi)
[/ingredients]
Porții: 16 borcane( 16 x 275 g)
Timp de preparare: 6 ore
[preparare title=”Rețeta Gem de prune asortat și fără zahăr – Mod de preparare”]
Iată cât de simplu se prepară gemul de prune!
[/preparare]