Gem de prune asortate și fără zahăr

de Maria Udrea
15435 vizualizări
Gem de prune asortate și fără zahăr

Ne place tare mult acest gem de prune asortate și fără zahăr, iar eu fac 3-4 serii pe an, pentru că sunt multe soiuri de prune care mai de care mai aromate și merită să le conserv aromele în diverse gemuri, mai dulci sau mai acrișoare, simple, cu miez de nucă sau migdale.

De data aceasta am preparat un gem de prune asortate,  din trei feluri de prune, culese din livada socrilor mei.

Din păcate, nu cunosc denumirea prunelor, dar pot să le detaliez: unele de culoare închisă, mai ovale și foarte, foarte dulci, altele de culoare închisă, foarte mari și rotunde, iar altele de culoare mai deschisă, mari și rotunde și ușor mai acrișoare.

Sunt prune de masă, sau altoite, cum se spune în popor și se coc la sfârșitul lui iulie, începutul lui august, iar anul acesta, parcă au fost mai dulci ca niciodată.

A ieșit un gem foarte aromat, ar fi necesitat și o cantitate mică de zahăr, dar l-am lăsat să fie puțin mai acrișor, că așa ne place.

Va fi foarte bun, savurat la mic dejun, dar și inclus în diferite rețete de dulciuri cum ar fi:

Rețeta de langoși cu gem de prune și nuci

Rețeta de prăjitură de post cu gem de prune

Rețeta de prăjitură cu foi și gem de prune

Pot să spun că deja i-am făcut inaugurarea la o prăjitură cu aluat răzuit, care a ieșit tare bună.

gem-asortat-de-prune-cu-un-minim-necesar-de-zahar-9

Ingrediente

  • 10 kg prune asortate, de vară(cântărite cu sâmburi)

Porții: 16 borcane( 16 x 275 g)

Timp de preparare: 6 ore

Rețeta Gem de prune asortate și fără zahăr – Mod de preparare

Îmi place să prepar gemul direct la cuptor, la foc mediu, așa că a durat ceva până s-a preparat. Dar a meritat și am scăpat de amestecatul în el și de stropii care se împrăștie când fierbe pe flacără.
Spălăm prunele bine, le lăsăm să se scurgă, apoi le îndepărtăm sâmburii. Le trecem prin mașina de tocat, sau prin robot.
Le punem într-un vas încăpător, o cratiță emailată, în cazul meu și le dăm la cuptor. Le lăsăm la foc mediu, până când începe să se omogenizeze bine gemul.
Mai amestecăm din când în când în vas, pentru a se prepara uniform.
Gemul este fiert, când începe să se formeze sirop pe margini, iar la interior este destul de gros. Și, bineînțeles, trebuie să se reducă la mai mult decât jumătate, față de cantitatea inițială. Dar asta și în funcție de prunele folosite și de cât de coapte sunt.
Gemul se încearcă pentru a ne da seama când este preparat.
Se ia cu lingura din gem, se pune într-o farfurie și se lasă să se răcească.
Dacă devine omogen, adică închegat, cum se spune în popor, înseamnă că este preparat.
Punem gemul de prune în borcanele sterilizate, le înfiletăm capacele și le mai dăm la cuptor pentru 5-6 minute cu focul aprins.
După stingerea focului, lăsăm borcanele cu Gem de prune asortate și fără zahăr în cuptor până se răcesc definitiv.
Le etichetăm și le trecem în cămară.
prune pentru GemPrune mărunțite pentru GemGem de prune asortate și fără zahăr, în cratițăGem de prune asortate și fără zahăr, în cratițăGem de prune asortate și fără zahăr, în borcane

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.