Prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise

de Maria Udrea
4380 vizualizări
Porții de prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise pe o farfurie roșie și pe o farfurie albă, alături de zambile albe într-un coșuleț roșu cu alb

Prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise este o combinație perfectă între gustul dulce cu cel amărui și acrișor!

Blatul este ușor amărui de la ciocolata amăruie, dar și de la siropul de zahăr ars, jeleul de caise ușor acrișor, iar crema de ciocolată, completează gustul dulce, dulce de te duce.

Este perfectă pentru momentele dulci ale familiei.

Prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise Porții de prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise pe o farfurie roșie și pe o farfurie albă, alături de zambile albe

Și tot din categoria prăjiturilor cu blat de ciocolată și gem de caise, vă mai recomand de pe blog și rețeta de brownie cu gem de caise și bezea cu nuci. Face parte din categoria rețetelor de prăjituri pe care, după ce le termini, îți dorești să le repeți a doua zi.

Iar una dintre cele mai apreciate prăjituri din colecția de prăjituri celebre, este prăjitura Figaro. Face parte din colecția de prăjituri din caietul îngălbenit de timp, care era nelipsită de pe aproape orice masă festivă.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de prăjituri cu combinații delicioase de ingrediente în secțiunea ”Dulciuri”.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă mari
  • 125 g zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 200 g unt cu 82% grăsime
  • 30 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 100 g nucă măcinată grosier
  • 200 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 50 g zahăr
  • Pentru jeleul de caise:
  • 300 g gem de caise acrișor
  • 1 lingură, cu vârf, amidon de porumb
  • 2 linguri apă
  • 1 linguriță esență de migdale
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 300 g ciocolată albă
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 500 g mascarpone
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • 40 g zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Porții: 24

Dimensiuni forma de copt: 24,5 cm /37,5 cm

Timp de preparare: 75 minute

Mod de preparare pentru prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise

Începem cu preparare blatului care conține și ciocolată în compoziție. În timp ce acesta se coace pregătim siropul, apoi jeleul de caise și crema de ciocolată albă.

Cum preparăm blatul cu ciocolată amăruie

Topim mai întâi ciocolata împreună cu untul și laptele, la foc mic, amestecând continuu până la omogenizare. Lăsăm compoziția să se tempereze, până pregătim restul ingredientelor, adăugând și esența de rom.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste albușuri. Le mixăm spumă, apoi adăugăm, lingură cu lingură, zahărul măcinat și transformat în pudră. Vom obține o bezea foarte fermă, care va ține gălbenușurile deasupra, atunci când le adăugăm peste ea. Adăugăm gălbenușurile, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm ciocolata ușor caldă și din nou omogenizăm compoziția.

Înlăturăm mixerul și folosim o spatulă de acum înainte. Încorporăm nuca măcinată grosier, cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată. Încorporăm, treptat, făina cernută cu praful de copt și bicarbonatul, omogenizăm compoziția și o întindem uniform în tava tapetată cu hârtie de copt. Pereții formei de copt îi ungem ușor cu puțin ulei.

Coacem blatul cu ciocolată amăruie pentru 40 de minute, la 180 de grade, dar pentru siguranță, facem și testul cu scobitoarea. După stingerea focului, mai lăsăm blatul în cuptor pentru 5 minute cu ușa întredeschisă, apoi îl lăsăm să se tempereze în forma de copt, pentru alte 5 minute. Desfacem cu grijă pereții detașabili.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai compoziției pentru blat cu ciocolată Colaj de poze cu pașii de preparare ai blatului cu ciocolată

Preparăm siropul pentru prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise

Punem într-un ibric, pe foc, zahărul la caramelizat și amestecăm până se topește. Adăugăm apa și lăsăm siropul pe foc, până se topește tot zahărul care se întărește la contactul cu apa rece. Lăsăm, apoi, siropul să se răcească.

Dacă vă place prăjitura mai însiropată, preparați mai mult sirop. Eu am vrut doar să fie ușor umedă, nu am însiropat-o ca pe tort.

Preparare cremă de ciocolată albă

Punem smântâna într-un vas cu pereți dubli, la foc mic și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere.

În alt vas, dar nu pe foc, rupem ciocolata în bucăți mici. Adăugăm smântâna peste ea și amestecăm intens până se topește toată ciocolata și compoziția este omogenă. Adăugăm și esența și omogenizăm din nou.

Dăm compoziția la rece, mai întâi în cămară, apoi la frigider, iar când este bine răcită, o mixăm până devine cremoasă. Încorporăm, apoi, mascarponele și zahărul vanilat și adăugăm un praf de sare, pentru accentuarea gustului.

Dăm crema la rece pentru 10-15 minute, înainte de a decora prăjitura cu ea.

Preparare jeleu de caise

Punem gemul de caise într-un vas, pe foc și adăugăm peste el, amidonul diluat în puțină apă. Amestecăm intens, până când compoziția se îngroașă, apoi stingem focul și adăugăm esența.

Cum montăm prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise

Însiropăm blatul rece cu siropul, de asemeni, rece și îl lăsăm câteva minute să se hidrateze.

Întindem, apoi, în strat uniform, jeleul de caise ușor cald și îl lăsăm să se răcească.

Dacă vrem să avem un jeleu fin, îl trecem prin sită. Eu l-am lăsat așa, pentru că gemul meu a avut și bucăți mai mari de caise prin el și am vrut să se simtă prin prăjitură.

Punem crema de ciocolată albă într-un posh cu dui și decorăm prăjitura, creând rotocoale sau trandafiri. Dăm apoi, prăjitura la rece, cel puțin o oră, înainte de a o porționa.

Colaj de poze cu pașii de montare a prăjiturii cu ciocolată și jeleu Prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise Porții de prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise pe o farfurie roșie și pe o farfurie albă, alături de zambile albe Porții de prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise pe o farfurie roșie și pe o farfurie albă, alături de zambile albe într-un coșuleț roșu cu alb Porții de prăjitura cu ciocolată și jeleu de caise pe o farfurie roșie și pe o farfurie albă, alături de zambile albe și un coșuleț împletit

Mie îmi plac în mod deosebit prăjiturile în care combin cele trei gusturi: dulce, amărui și acrișor!

Sper să vă placă și vouă și să vă inspire rețeta mea!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.