Nu mai preparasem de ani buni această rețetă de Cozonac Rosenkranz sau Cozonac cu zahăr caramelizat și uitasem cât de delicios este.
Crusta de zahăr caramelizat îi dă o savoare aparte, dar și un aspect plăcut.
Chiar dacă nu am obținut acel luciu frumos de la caramel, asta pentru că nu am caramelizat mult zahăr așa cum prevedea rețeta, tot a ieșit bun și aspectuos.
A fost preferatul familiei.
Mai găsiți pe blog o Rețetă de Cozonac cu zahăr caramelizat, preparată anterior, precum și alte Rețete de cozonac.
Ingrediente
- Pentru aluat de cozonac într-o formă de 28 cm:
- 500 gr făină
- 7 gr drojdie uscată
- 200 ml lapte
- 110 ml ulei
- 1 lingură cu vârf de smântână
- 50 gr zahăr
- 4 gălbenușuri
- 1/4 linguriță cu sare
- 1 fiolă esență de vanilie(8 ml)
- 1 fiolă esență de portocală
- 5 linguri cu zahăr, pentru caramelizat( aprox. 125 gr)
- Pentru umplutură:
- 150 gr nucă măcinată
- 25 gr cacao
- 4 albușuri
- 100 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
- 2 linguri pesmet
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Cum pregătim aluatul pentru rețeta de cozonac Rosenkranz.
Aluatul se prepară în modul clasic, cu ingredientele ținute la temperatura camerei cu 1-2 ore înainte de a le amesteca.
Se cerne făina, de două ori, într-un vas încăpător, se face un locaș la centrul ei și se pun acolo drojdia și o lingură de zahăr. Se adaugă puțin lapte cald și se amestecă bine până la lichefiere. Se acoperă vasul și se lasă drojdia la activat 10-12 minute, la loc cald.
Între timp, se freacă gălbenușurile presărate cu sare, se adaugă zahărul și se freacă până devin spumoase. Apoi se adaugă smântâna și esențele, dar și o parte din uleiul încălzit.
Această compoziție se pune peste drojdia activată și se începe încorporarea făinii, turnând treptat și laptele cald și uleiul, de asemeni, cald.
Păstrăm puțin ulei pentru la final când răsturnăm aluatul pe masa unsă și îl mai frământăm puțin cu mâinile unse.
Aluatul nu trebuie să fie unul vârtos, dens, dar nici lipicios. Se acoperă cu ștergare și se lasă la dospit aproximativ 50 de minute, sau o oră.
Caramelizăm cele 5 linguri de zahăr în cratița în care vom pregăti cozonacul și împrăștiem zahărul caramelizat pe pereții acesteia.
Pregătim umplutura pentru cozonac Rosenkranz.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul pe care îl măcinăm. În bezeaua rezultată adăugăm nuca măcinată și amestecată cu cacaua, esența de rom și pesmetul.
Când aluatul și-a mărit consistent volumul, îl întindem pe masa unsă, într-o foaie de 5-6 mm grosime. Ungem foaia de aluat cu compoziția de umputură și o rulăm. Tăiem ruloul în 6-7 rotocoale de aproximativ 3 cm lățime și le așezăm în cratița cu zahăr caramelizat, la mici distanțe unele față de altele, pentru a avea loc să se dezvolte aluatul. Acoperim vasul și lăsăm cozonacul să se mai dezvolte aproximativ 30-40 de minute, timp în care vom porni cuptorul la 170 de grade.
Așezăm cratița cu cozonac pe grilajul cuptorului, iar sub grilaj, pe sertarul imediat următor, așezăm o tavă cu apă rece.
Coacem deliciosul cozonac Rosenkranz pentru o oră, la 170 de grade.
Imediat ce îl vom scoate din cuptor, îl răsturnăm pe platou, altfel riscăm să se întărească zahărul caramelizat și nu îl vom mai putea dezlipi de pe pereții cratiței.
Îl lăsăm să se tempereze, apoi îl vom putea porționa.
Cozonacul se poate păstra într-un suport pentru tort, acoperit cu capacul acestuia.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.
1 comentariu
[…] Cozonac și Pască […]