Zacuscă mexicană. Zacuscă cu gust dulce-picant.

de Maria Udrea
12039 vizualizări
Zacuscă mexicană

Pentru că îmi place să am cămara plină cu zacuscă de mai multe feluri, de data aceasta am ales să prepar o rețetă de zacuscă mexicană, cu gust dulce-picant și o combinație interesantă de ingrediente.

Este foarte gustoasă datorită combinației de ingrediente și multitudinii de condimente și foarte spornică.

Este altceva decât o zacuscă clasică, mai consistentă și mai spornică.

Găsiți pe blog mai multe Rețete de Zacuscă.

Zacuscă mexicană

Zacuscă mexicană

Pentru că îmi place să am cămara plină cu zacuscă de mai multe feluri, de… Zacuscă și conserve de legume Zacuscă mexicană. Zacuscă cu gust dulce-picant. European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 3 vot(uri) )

Timp total de preparare: 3 ore și 30 minute; Porții: 35 borcane x 270 gr

Rețeta Zacuscă mexicană – Ingrediente

  • 2 kg vinete coapte
  • 2 kg ardei capia, copți
  • 1,5 kg ceapă
  • 5 căței de usturoi
  • 1,5 kg mere răzuite, dulci-acrișoare
  • 1 kg morcovi
  • 1 kg amestec de legume mexicane(mazăre, morcov, ardei, porumb dulce)
  • 150 gr dulceață de ardei iuți
  • 1 kg pastă de roșii cu ardei copți
  • 250 gr bulion de roșii
  • 750 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri sare pentru murături
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 2 lingurițe boia de ardei afumată
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 2 foi de dafin

Rețeta Zacuscă mexicană – Mod de preparare

Coacem vinetele și ardeii, le curățăm și le lăsăm la scurs. Nu aruncăm lichidul pentru că mai folosim din el la prepararea zacuștii.
Curățăm ceapa și o tocăm solșișori, curățăm usturoiul și îl tocăm rondele, curățăm morcovii și îi tocăm mărunt.
Curățăm merele de coajă și cotoare și le amestecăm cu scorțișoară.
Punem uleiul la încins și adăugăm ceapa și usturoiul. Le călim ușor la foc mediu, doar până ceapa devine translucidă, apoi adăugăm morcovii și amestecăm bine ingredientele. Le mai călim împreună pentru 10-12 minute, dar mai picurăm din lichidul de la ardeii copți și de la vinetele coapte. Facem asta pentru a scăpa de gustul de ceapă prăjită, care nu-i prea sănătos.
Apoi adăugăm merele și amestecăm bine ingredientele până la omogenizare. Le lăsăm și pe acestea la călit până se întrepătrund bine gusturile.
Adăugăm vinetele și ardeii, ambele tocate mărunt. Amestecăm bine totul și dacă compoziția este foarte groasă, mai adăugăm din zeama de la ardei și vinete.
După alte 10-12 minute, timp în care amestecăm bine ingredientele pe foc, adăugăm legumele mexicane, ușor decongelate. Eu am exclus din acestea fasolea verde, dar o puteți lăsa, dacă doriți, numai că ar trebui tocată mai mărunt.
Apoi adăugăm pasta de roșii cu ardei copți( vedeți rețeta mea AICI), bulionul, dulceața de ardei iuți, câte o parte din condimente și o lingură de sare.

Omogenizăm bine totul și transferăm zacusca în cuptor, la 175 de grade.

Lăsăm zacusca la cuptor pentru aproximativ 2 ore, sau până când uleiul începe să se ridice la suprafața ingredientelor.
Cu aproximativ 30 de minute, înainte de stingerea focului, scoatem zacusca din cuptor, luăm o lingură din ea și o lăsăm să se răcească pentru a o gusta.
În funcție de gust, mai adăugăm sare și condimente.
După ce zacusca este preparată, o scoatem din cuptor și în locul ei introducem borcanele la sterilizat. Le lăsăm 8-10 minute cu focul aprins.
Punem zacusca fierbinte în borcanele fierbinți, înfiletăm capacele și mai dăm borcanele la cuptor cu focul aprins pentru 10 minute.
Apoi le lăsăm în cuptor cu focul stins până a doua zi când se vor răci. Le etichetăm și le trecem în cămară.

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.