Salată de boeuf – Rețeta clasică

de Maria Udrea
36277 vizualizări
Salată de boeuf

De obicei îmi place să prepar salată de legume cu maioneză, adaptată după clasica salată a la russe, dar de Crăciun, sau de Revelion, prepar clasica salată de boeuf.

Nu suntem chiar fani carne de vită, dar îmi place că după ce prepar salata de boeuf, prepar și o supă de vită tare gustoasă.

Salata de boeuf trebuie să conțină neapărat carne de vită, pentru că de aici este și denumirea ei.

Acum, cantitățile ingredientelor nu trebuie să fie stas, fiecare pune după gust. De exemplu, mie îmi place să pun o cantitate mai mare de murături: castraveciori și gogoșari. Gogoșarii sunt opționali, în rețeta originală sunt folosiți doar la decor, însă eu îi includ și în salată. Dau un gust deosebit și un plus de culoare.

De asemeni maioneza se adaugă tot după gust. Eu, de obicei prepar maioneză din gălbenușuri crude cu muștar, dar la salata de boeuf, pun și gălbenușuri fierte, pentru că folosesc albușurile la decor.

Cât despre decor, având în vedere că am preparat salata pentru sărbătorile de iarnă, am ales un decor tematic.

Am vrut inițial să fac o poveste de iarnă cu  brăduț împodobit și om de zăpadă, dar am renunțat din lipsă de spațiu pe platou.

Am optat pentru o coroniță de Crăciun și un om de zăpadă din albuș de ou.

Salată de boeuf

Salată de boeuf

De obicei îmi place să prepar salată de legume cu maioneză, adaptată după clasica salată… Salate Salată de boeuf – Rețeta clasică European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.6/5
( 12 vot(uri) )

Mai găsiți pe blog și:

Ingrediente

  • 1,5 kg cartofi roșii
  • 750 gr rasol de vițel cu os
  • 750 gr morcovi
  • 750 gr castraveciori murați
  • 500 gr gogoșari în oțet
  • 500 gr albitură( țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel)
  • 250 gr mazăre congelată
  • 1 ceapă( pentru supă)
  • sare, după gust
  • Pentru maioneză:
  • 2 gălbenușuri fierte
  • 1 gălbenuș crud
  • 2 linguri de muștar clasic
  • 750 ml ulei de floarea soarelui
  • zeama de la 2 lămâi mai mici
  • 1 lingură apă minerală
  • Pentru decor:
  • castraveți murați
  • gogoșari
  • albușuri de ouă fierte
  • măsline negre
  • morcovi fierți

Mod de preparare

Rețeta Salată de boeuf – Pregătirea ingredientelor.

Mai întâi punem rasolul de vită la fiert, în 3 litri de apă rece în care adăugăm și o linguriță de sare.
Înlăturăm spuma care se formează pe parcurs, iar după ce supa se limpezește și carnea începe să se pătrundă, adăugăm o ceapă curățată și tăiată pe jumătate, pentru a da gust supei, dar și ingredientelor. Adăugăm și morcovii întregi, dar curățați, la fel și țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel.
Lăsăm zarzavaturile să fiarbă împreună cu carnea până se pătrund bine. Apoi le vom scoate din supă cu o spumieră și le vom lăsa la scurs într-o sită. Ceapa o lăsăm în supă, nu se folosește la salată.
Adăugăm în supă mazărea congelată și o lăsăm să fiarbă 10-12 minute, apoi o scoatem și pe aceasta și o scufundăm în apă rece pentru a nu se îngălbeni.
Carnea o lăsăm în continuare să fiarbă până se desface de pe os și este bine pătrunsă. Abia apoi o scoatem și o lăsăm să se răcească.
Cartofii bine spălați, îi fierbem nedecojiți, în apă cât să fie bine acoperiți. Îi fierbem până se pătrund la testul cu furculița, apoi îi scurgem, îi trecem prin jet de apă rece și îi lăsăm să se răcească pentru a-i putea curăța și toca.
După ce toate ingredientele s-au răcit, le tocăm în cuburi mici și le amestecăm într-un vas.
Adăugăm și mazărea și castraveciorii tocati și bine scurși, dar și gogoșarii, de asemeni tocați cuburi și scurși.

Pregătim maioneza.

Fierbem cele două ouă, tari, le curățăm și le tăiem în două, transversal. Scoatem gălbenușurile, iar albușurile le păstrăm pentru decor.
Strivim bine gălbenușurile fierte, le amestecăm cu gălbenușul crud și muștarul, adăugăm și 1/2 linguriță de sare și începem să le mixăm, picurând continuu ulei.
Când compoziția se îngroașă, adăugăm zeamă de lămâie și continuăm mixarea, picurând în continuare ulei.
Continuăm așa până obținem o textură densă și gustul optim, adăugând zeamă de lămâie și sare, iar spre final, adăugăm și apă minerală, pentru cremozitate.
Oprim 3-4 linguri din maioneză, pentru decor, iar restul o amestecăm cu ingredientele pentru salată.
Apoi asamblăm salata pe platouri și o decorăm după propria imaginație.

Nu uitați că puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

ELENA STANESCU 10 decembrie 2021 - 11:15

Multumim pt.retete!La multi ani si spor in toate!

Răspuns
Maria Udrea 10 decembrie 2021 - 11:54

Cu mare drag! Asemeni și din partea mea!

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: