Tort spirală cu cremă de cacao

de Maria Udrea
3336 vizualizări
Tort spirală cu cremă de cacao

Pentru că am avut o aniversare în familie a fost musai să pregătesc un tort și am pregătit această Rețetă de Tort spirală cu cremă de cacao și cremă de ciocolată albă.

Am tot văzut diverse rețete de tort spirală la colegele mele de pe bucătăraș.ro și a sosit timpul să prepar și eu o astfel de rețetă.

Am ales să prepar foaia de ruladă simplă și o cremă de cacao cu unt, așa cum am preparat și la Rețeta de Prăjitură Excelent.

Ador crema aceasta de cacao cu unt, pentru că este crema care se prepara pe vremuri, până să descoperim cremele de ciocolată cu frișcă.

Dar am preparat și o cremă de ciocolată albă, ca să dau puțină culoare tortului și diversitate de gusturi.

Ingrediente

  • Pentru o foaie de ruladă de 37/43,5 cm:
  • 7 ouă medii
  • 150 gr zahăr cu aromă de vanilie
  • 50 ml ulei
  • 250 gr făină
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru crema de cacao:
  • 5 ouă mari
  • 250 gr zahăr pudră
  • 100 gr cacao
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 400 gr unt cu 82% grăsime
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 200 gr ciocolată albă
  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 250 gr mascarpone
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • Pentru decor:
  • fulgi și inimioare de ciocolată

Mod de preparare

Pregătim o foaie de ruladă pentru rețeta de Tort spirală cu cremă de cacao.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare și peste albușuri și peste gălbenușuri. Gălbenușurile le frecăm cu sare, apoi cu uleiul până la omogenizare. Mixăm albușurile până devin cristaline, apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă. Îndepărtăm mixerul și introducem o spatulă de silicon. Încorporăm în bezea compoziția de gălbenușuri, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus. Încorporăm, treptat și făina, folosind aceleași mișcări circulare. Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem aluatul pentru foaia de ruladă în ea și o coacem pentru 20-25 de minute, la 180 de grade. Umezim un prosop de bucătărie, răsturnăm foaia de ruladă peste el și o rulăm, păstrând și hârtia de copt. O lăsăm să se răcească așa rulată.

Cât timp se coace foaia de ruladă, pregătim cremele.

Pentru crema de cacao, amestecăm ouăle într-o crăticioară, presărăm sare peste ele și adăugăm zahărul. Apoi le mixăm energic până se topește zahărul și compoziția devine spumoasă. Punem crăticioara l foc mediu, deasupra unui vas cu apă fierbinte. Fierbem crema, amestecând continuu, aproximativ 15 minute. În acest timp crema se va îngroșa ușor, dar va rămâne tot spumoasă. Oprim focul, adăugăm cacaua în cremă și amestecăm intens până se omogenizează. Adăugăm și esența și dăm crema la rece.

Când crema este răcită, mixăm untul moale, ținut la temperatura camerei, până devine cremos. Apoi, adăugăm lingură cu lingură, crema, mixând până se omogenizează bine compoziția.

Pregătim crema de ciocolată albă. Încălzim smântâna pentru frișcă până aproape de a atinge punctul de fierbere.
Ridicăm vasul de pe foc, rupem ciocolata în bucăți și o adăugăm în smântâna încălzită. Amestecăm intens cu o spatulă până când ciocolata este topită și compozița omogenă. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului și esență de vanilie.
Lăsăm crema să se răcească bine, apoi o mixăm pentru a căpăta cremozitate și o amestecăm cu mascarponele. O dăm la frigider până vom decora tortul.

Asamblăm minunatul tort spirală cu cremă de cacao și cremă de ciocolată albă.

Desfacem foaia de ruladă din prosop, îndepărtăm și hârtia de copt și o tăiem în 4-5 fâșii egale, pe lățime, sau 3-4 pe lungime.
Eu am tăiat-o în patru fâșii pe lățime, dar mergea în 5, pentru că a ieșit tortul cam înalt.
Ungem prima fâșie cu cremă de cacao, o rulăm și o așezăm pe platoul de tort.
Ungem a doua fâșie cu cremă și o atașăm în continuare la primul rulou, pe platoul de tort.
Continuăm așa cu toate fâșiile, apoi îmbrăcăm tortul în crema rămasă. Încercăm să folosim cam aceeași cantitate de cremă la toate fâșiile de blat, să iasă tortul cât de cât uniform.
Cu ajutorul unui posh, decorăm tortul și cu crema de ciocolată albă, deasupra și la bază.
Deasupra am mai presărat și niște fulgi de ciocolată neagră. Pe laterale, după ce am trasat niște dungi verticale cu o formă de decorare stil pieptăne, am atașat și un rând de inimioare, că tot le aveam prin cămară.
După decorare, dăm tortul la rece pentru cel puțin 1-2 ore, pentru a-l putea secționa frumos.
Sper să vă placă și să vă inspire rețeta mea de tort spirală!
Tort spirală cu cremă de cacaoTort spirală cu cremă de cacao

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: