Macaroane cu brânză și zahăr caramelizat

de Maria Udrea
173 vizualizări
Macaroane cu brânză și zahăr caramelizat

Cu dor de gusturile copilăriei am preparat pentru porția de desert o rețetă de macaroane cu brânză și zahăr caramelizat. Foarte bune ies și în această variantă. Zahărul caramelizat pătrunde din loc în loc printre celelalte ingrediente, oferind un gust desăvârșit.

Găsiți pe blog și varianta clasică a rețetei de budincă de macaroane cu brânză. Este rețeta pe care o știu de la mama mea. Ea o prepara simplă, iar pe deasupra presăra un strat consistent de zahăr, înainte de a o introduce la cuptor. Eu am renunțat la acel strat de zahăr, însă adaug din belșug stafide sau merișoare în compoziția de brânză.

Este un desert de care ni se face poftă adesea și nu ezit să îl prepar.  Deserturile cu brânză sunt printre preferatele familiei.

Unul dintre acestea este prăjitura turnată cu brânză, pe care o prepar în diferite moduri. Vedeți Aici rețeta de prăjitură turnată cu brânză și firimituri, pe care v-o recomand cu mare drag.

O rețetă de prăjitură cu brânză care i-a cucerit pe deplin pe ai mei a fost  rețeta de prăjitură Duo cu brânză și vișine. Combinația de brânză cu vișine și ciocolată este demențială.

Rețetă de macaroane cu brânză și zahăr caramelizat

La rețeta de față am optat pentru compoziția de brânză simplă, fără stafide, sau merișoare. Voi le puteți adăuga. Și zahăr puteți carameliza mai mult decât mine, dacă vă plac deserturile mai dulci. Se poate prepara și în forme de chec, mai ales dacă aveți forme ceramice. Important este să se dispună zahărul caramelizat uniform pe pereții vasului.

Ca umplutură am folosit brânză proaspătă de vaci în combinație cu puțină brânză telemea, sărată. Foarte bune ies deserturile cu combinație de brânză dulce și brânză sărată. Nu este necesară o cantitate mare de brânză sărată, doar atât cât să influențeze ușor gustul amestecului.

Găsiți pe blog mai multe rețete în care am combinat cele două tipuri de brânzeturi.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Macaroane cu brânză și zahăr caramelizat

Macaroane cu brânză și zahăr caramelizat

Cu dor de gusturile copilăriei am preparat pentru porția de desert o rețetă de macaroane… Dulciuri diverse Macaroane cu brânză și zahăr caramelizat European Printează
Porții: 20 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru o formă rotundă de 24 cm:
  • 200 gr zahăr pentru caramelizat
  • 400 gr macaroane clasice
  • 1 linguriță sare
  • 1250 ml lapte
  • 50 gr zahăr
  • Pentru umplutură:
  • 800 gr brânză dulce
  • 250 gr brânză telemea, sărată
  • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1/4 linguriță de sare
  • 4 ouă
  • 50 gr unt + puțin pentru uns vasul

MOD DE PREPARARE

Mai întâi caramelizăm cele 200 grame de zahăr, direct în cratița folosită la copt.  Punem cratița la foc mic și adăugăm zahărul. Când începe să se topească amestecăm continuu, pentru a nu se arde.  După ce zahărul este complet diluat, stingem focul și întindem zahărul caramelizat pe pereții cratiței, înclinând-o ușor în toate direcțiile. Lăsăm caramelul să se răcească și să se întărească pe pereții cratiței și ne ocupăm de restul ingredientelor.

Punem laptele la fiert cu puțină sare și zahărul. După ce atinge punctul de fierbere, îl dăm deoparte de pe foc și îl lăsăm să se tempereze 2-3 minute. Apoi, adăugăm macaroanele. Fierbem macaroanele în lapte până sunt bine de tot hidratate. Apoi, le transferăm într-o sită să se scurgă. Cu laptele rămas după curgere putem prepara orez cu lapte, sau griș cu lapte.

În timp ce fierb macaroanele cu lapte ne ocupăm de umplutură și pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Amestecăm brânza proaspătă cu brânza sărată, sfărâmată sau dată pe răzătoare. Adăugăm zahărul și ouăle și omogenizăm compoziția. Dăm deoparte 1/4 din umplutura de brânză, iar restul o amestecăm cu macaroanele scurse și bine temperate.

Ungem cratița cu puțin unt peste zahărul caramelizat și adăugăm macaroanele amestecate cu brânză. Deasupra întindem uniform compoziția de brânză oprită.

Coacem delicioasele de macaroane cu brânză și zahăr caramelizat pentru 35-40 de minute la 180 de grade.

Le lăsăm să se tempereze 3-4 minute, apoi le răsturnăm pe platou. Zahărul caramelizat se va prelinge pe margini și va însiropa ușor macaroanele.

Sunt delicioase, mai ales reci, de la frigider!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: