Prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao

de Maria Udrea
5080 vizualizări
Prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao gata de servit

Pentru că este sezonul dovlecilor plăcintari, aromați și frumos colorați, am preparat o minunată prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao.

Foile fragede cu cacao în contrast cu dovleacul plăcintar, au dat și gust bun, dar și aspect plăcut prăjiturii. Ai mei adoră deserturile cu dovleac și nu ezit să le prepar toamna, în special, o varietate de deserturi.

Găsiți pe blog și rețete de plăcintă cu dovleac, simple și gustoase, dar și prăjituri cu foi, checuri și altele. Vă recomand, în mod special, rețeta de plăcintă țărănească cu dovleac și scorțișoară. Este minunată și se prepară destul de simplu.

Iar dacă doriți să-i surprindeți pe cei mici cu un desert spectaculos, vă recomand rețeta de dovleci din aluat umplut cu dovleac plăcintar. Sunt aspectuoși și foarte gustoși, merită preparați de Halloween.

Și vă mai recomand de pe blog și o rețetă de chec cu dovleac plăcintar și ciocolată amăruie.  Este tare gustos, cu o textură fină, ușor umedă și un contrast de culori plăcute.

Rețetă de prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao

Pentru rețeta de față am pregătit un aluat fraged cu iaurt și cacao pe care l-am împărțit în două. Dovleacul plăcintar dat pe răzătoarea mare l-am caramelizat cu zahăr, apoi am adăugat scorțișoară, dar și puțin zahăr vanilinat. S-a asortat perfect cu cele două foi cu cacao, aromatizate cu esență de rom. A ieșit o nebunie de prăjitură care s-a evaporat rapid de pe platouri.

Dacă și voi adorați deserturile cu dovleac, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos rețeta de prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, dar și câteva imagini grăitoare, din timpul preparării.

Prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao gata de servit

Prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao

Pentru că este sezonul dovlecilor plăcintari, aromați și frumos colorați, am preparat o minunată prăjitură… Prăjituri Prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao European Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 7 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru foi fragede cu cacao:
  • 2 ouă
  • 150 ml ulei
  • 20 ml esență de rom
  • 150 gr iaurt cremos
  • 150 gr zahăr
  • 550 gr făină
  • 30 gr cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf linguriță sare
  • Pentru umplutură:
  • 1500 gr dovleac plăcintar, răzuit
  • 120 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 50 gr griș
  • 1 linguriță scorțișoară
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

MOD DE PREPARARE

Începem cu pregătirea dovleacului care necesită timp de răcire.

Amestecăm într-un vas cu pereți dubli, dovleacul cu zahărul și așteptăm câteva minute să se formeze sirop. Apoi punem vasul la foc mic spre mediu. Amestecăm constant până când dovleacul răzuit este ușor pătruns și zahărul topit. Nu este necesar ca dovleacul să fie pătruns definitiv deoarece mai trece printr-un proces termic, în timpul coacerii prăjiturii.

În funcție de cât sirop s-a format, adăugăm griș. Eu am estimat că ar fi necesare 50 de grame de griș. Amestecăm bine grișul cu dovleacul caramelizat și lăsăm compoziția să se răcească. Apoi adăugăm zahărul vanilinat și scorțișoara.

Pregătim aluatul pentru foile fragede cu cacao.

Punem într-un bol ouăle cu zahărul și un praf de sare și le amestecăm până la omogenizare și topirea ingredientelor solide. Adăugăm iaurtul, bicarbonatul de sodiu și uleiul, esența de rom și omogenizăm din nou compoziția. Apoi adăugăm cacaua și, treptat, făina amestecată cu praful de copt. Frământăm aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină până devine compact și nelipicios. Acoperim aluatul cu folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit până se răcește compoziția de dovleac.

Asamblăm și coacem minunata prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Întindem prima foaie de aluat pe masa unsă cu puțin ulei și o transferăm în tavă. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile de 28/42 cm. Înțepăm aluatul cu o furculiță din loc în loc și întindem peste el umplutura de dovleac plăcintar. Deasupra așezăm a doua foaie de aluat pe care o înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Recurgem la acest procedeu pentru a nu se deforma foile cu cacao în timpul coacerii.

Coacem minunata Prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao pentru 35-40 de minute la 180 de grade. O lăsăm să se tempereze bine înainte de a o porționa.

Savurăm prăjitura decorată cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Este delicioasă, plăcut aromată și aspectuoasă.

Spor și poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

Gica Petrescu 11 septembrie 2022 - 15:00

Cred că a-ți greșit la cantitatea de dovleac…nu se poate să puneți doar 150gr dovleac(poate 1,500kg)..la o tava de 42 cm…

Răspuns
Maria Udrea 12 septembrie 2022 - 6:04

O, daaaa! Mulțumesc frumos pentru observație!

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.