Prăjitură cu prune și bezea

de Maria Udrea
12316 vizualizări
Porție de prăjitură cu prune și bezea pe o farfurie albă dantelată

Nu lăsăm sezonul prunelor să treacă fără să le includem în diverse rețete de deserturi. De data aceasta am preparat o minunată rețetă de prăjitură cu prune și bezea, care s-a cerut rapid repetată.

Prăjiturile cu prune fac parte dintre vedetele deserturilor de toamnă, alături de cele cu dovleac plăcintar. Ies gustoase, plăcut aromate, dar și aspectuoase.

Un exemplu de pe blog ar fi rețeta de prăjitură răsturnată cu prune și nuci caramelizate.  Este o prăjitură foarte aromată și tare gustoasă, mai ales servită rece, de la frigider.

Iar din categoria rețetelor de prăjituri cu dovleac plăcintar, vă recomand, în mod deosebit, rețeta de prăjitură cu dovleac plăcintar și foi cu cacao. Foile fragede cu cacao în contrast cu dovleacul plăcintar, au dat și gust bun, dar și aspect plăcut prăjiturii.  Cred că ar merge de minune și o combinație între dovleac și prune. Nu am încercat, dar am în plan.

Rețetă de prăjitură cu prune și bezea

Pentru prăjitura de față se pregătește un blat mai dens din gălbenușuri peste care se așază prunele. Peste prune, va trona o minunată bezea aromată cu zeamă de lămâie.

Rețeta este ușor asemănătoare cu rețeta de prăjitura cu mere rase și bezea.

Sunt de mare efect aceste prăjituri cu bezea.  Se pot prepara cu diverse fructe, dar și cu diverse creme, cum ar fi o cremă acrișoară de lămâie, sau una clasică de vanilie.

Dacă și voi adorați deserturile cu prune, găsiți pe blog mai multe rețete. Tastați în caseta de căutare cuvântul ”prune” și le descoperiți.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos rețeta de prăjitură cu prune și bezea, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, dar și câteva imagini grăitoare, din timpul preparării.

Porție de prăjitură cu prune și bezea pe o farfurie albă dantelată

Prăjitură cu prune și bezea

Nu lăsăm sezonul prunelor să treacă fără să le includem în diverse rețete de deserturi.… Prăjituri Prăjitură cu prune și bezea European Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.8/5
( 15 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru aluat( tavă de 23/40 cm):
  • 8 gălbenușuri
  • 200 gr zahăr
  • 200 ml ulei
  • 200 ml lapte
  • 400 gr făină
  • 10 gr praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de la o lămâie
  • 25 prune mari, rotunde
  • Pentru bezea:
  • 8 albușuri
  • 200 gr zahăr
  • sucul de la o lămâie
  • 1 praf de sare

 

MOD DE PREPARARE

Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri, de la cele 8 ouă. Lăsăm albușurile la temperatura camerei pentru a se mixa mai bine și a rezulta o bezea fermă. Al doilea pas constă în pregătirea prunelor. Spălăm bine prunele și le tăiem în jumătăți, apoi le îndepărtăm sâmburii.

După ce am rezolvat acești doi pași, pregătim blatul de gălbenușuri, dar nu înainte de a porni cuptorul la 180 de grade.

Presărăm puțină sare peste gălbenușuri și le amestecăm bine pentru a le intensifica culoarea. Adăugăm zahărul și din nou le mixăm până când zahărul se diluează și obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm coaja de lămâie, răzuită fin, uleiul, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm laptele și din nou omogenizăm. La final, adăugăm lingură cu lingură, făina amestecată cu praful de copt.

Întindem aluatul pentru prăjitura cu prune și bezea în tava tapetată cu hârtie de copt și îl nivelăm. Așezăm deasupra, una lângă alta, jumătățile de prune și dăm tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 20 de minute. Între timp, ne ocupăm de prepararea bezelei de albușuri.

Mixăm bine albușurile presărate cu sare, până devin cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul, alternând cu zeama de lămâie și mixăm energic până când bezeaua devine fermă. Întindem bezeaua peste blatul de prăjitură cu prune, o nivelăm și desenăm onduleuri deasupra, cu o furculiță.

Dăm din nou prăjitura cu prune și bezea pentru 15 minute, la 180 de grade.

O lăsăm să se răcească bine, înainte de a o porționa și servi cu poftă, alături de cei dragi.

Spor și poftă bună!

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.