Pâine pufoasă cu unt în aluat

de Maria Udrea
7685 vizualizări
Pâine pufoasă cu unt în aluat în vasul de copt Emile Henry

Cui nu-i place pâinea de casă aburindă și gustoasă? Nouă ne place tare mult, dar avem rețineri în a o prepara foarte des pentru a nu lua mari proporții în greutate.  Însă, din când în când mai preparăm câte 1-2 pâini, mai ales dacă suntem cu toții acasă. De data aceasta am preparat o minunată rețetă de pâine pufoasă cu unt în aluat. Untul adăugat face diferența între pâinea clasică și cea din rețeta de față.

Este așa, ca un cozonac, cu miezul pufos și aerat, iar crusta crocantă și frumos colorată. Dar trebuie să vă mărturisesc că am avut ajutoare de nădejde pentru reușita acestei pâini. De curând a poposit în bucătăria mea un mixer KitchenAid, dar însoțit de un vas pentru copt pâine, Emile Henry, ambele de la Kitchenshop.

De mult timp visam la acel mixer performant, însă vasul pentru pâine a fost așa, o surpriză ca cireașa de pe tort. Nu am stat prea mult pe gânduri și le-am testat la această rețetă de pâine.

Despre minunata pâine pufoasă cu unt în aluat

Aluatul pentru pâinea din rețeta de față este unul clasic. Însă, am înlocuit o parte din cantitatea de ulei cu alta de unt. Și le-am adăugat calde în aluat, exact ca la rețetele de cozonac. Coaptă în vasul de ceramică cu capac, Emile Henry, a ieșit chiar perfectă. Vasul acesta oferă condiții asemănătoare cu cele ale unui cuptor de pâine tradițional. Capacul de tip dom oferă suficientă umiditate pentru o coacere uniformă a pâinii.

De obicei, îmi place să frământ aluaturile manual, așa m-am obișnuit. Însă, acum că mixerul va avea locul lui de onoare pe blatul de la bucătărie, voi face abstracție de vechiul obicei.  Abia aștept să pregătim împreună cozonacii pentru sărbătorile de iarnă.

Dacă și voi adorați pâinea preparată în casă, găsiți pe blog o varietate de rețete în secțiunea Pâine și aluaturi de casă.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de pâine pufoasă cu unt în aluat.

Pâine pufoasă cu unt în aluat în vasul de copt Emile Henry

Pâine pufoasă cu unt în aluat

Cui nu-i place pâinea de casă aburindă și gustoasă? Nouă ne place tare mult, dar… Pâine și aluaturi de casă Pâine pufoasă cu unt în aluat European Printează
Porții: 1 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 20 vot(uri) )

INGREDIENTE

Pentru o formă de copt cu dimensiuni: interioare: 31 x 19,5 x 14 cm:

  • 750 gr făină albă tip 650
  • 7 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 300 ml apă caldă
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 gr unt cu 82% grăsime

MOD DE PREPARARE

În primul rând trecem făina prin sită pentru a fi mai aerată. O lăsăm puțin la odihnit, timp în care încălzim apa și punem untul la topit, în ulei. Încălzim uleiul și adăugăm untul, amestecând până când acesta se topește.

Punem făina în bolul mixerului și adăugăm drojdia uscată, împreună cu zahărul. Turnăm puțină apă caldă și pornim mixerul, pentru început, la treaptă de viteză inferioară. În timp ce mixerul amestecă făina cu drojdia și zahărul, turnăm în fir subțire apa caldă, alternând cu amestecul de ulei și unt.  Păstrăm puțină apă caldă pentru final în care dizolvăm sarea. Când aluatul se omogenizează mărim treapta de viteză a mixerului și îl lăsăm să frământe aluatul aproximativ 10 minute.

 

Scoatem aluatul din bolul mixerului pe planul de lucru presărat cu făină și îl întindem într-o foaie grosieră. Presărăm puțină făină deasupra lui, apoi îl împachetăm pe lungime, în trei. Pachetul format îl mai împachetăm încă odată tot în trei. Îl presăm ușor și îl punem în bolul mixerului, apoi îl acoperim cu folie. Peste folie mai punem și 1-2 ștergare de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald.

După acest interval, scoatem din nou aluatul pentru pâine pufoasă cu unt în aluat, pe masa presărată cu făină și repetăm procedeul de împachetare. Astfel ne vom asigura că vom obține un aluat aerat.

Modelăm aluatul  în formă alungită și îl punem în vasul tapetat cu făină la bază. Îl acoperim cu capacul și îl mai lăsăm la dezvoltat 20-30 de minute. Cu 10 minute înainte, pornim cuptorul la 220 de grade Celsius. Înainte de a introduce în cuptor vasul cu aluatul pentru pâine pufoasă cu unt în aluat, crestăm aluatul oblic în trei locuri.

Presărăm puțină făină pe deasupra, așezăm capacul peste vas, dar nu înainte de a-l stropi cu puțină apă și îl punem la cuptor. Setăm timpul pentru 50 de minute. După 20 de minute reducem temperatura la 200 de grade Celsius, iar în ultimele 10 minute îndepărtăm capacul de la vas, folosind mănușile de bucătărie.

Va ieși o minunată pâine, crocantă la exterior și foarte pufoasă și aerată la interior. Untul din aluat, dar și modul de frământare și coacere, clar fac diferența față de pâinea preparată în mod clasic.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.