Papanași tradiționali cu smântână și dulceață

de Maria Udrea
2734 vizualizări
Papanași tradiționali cu smântână și dulceață în farfurie rustică, alături de o farfurie cu papanași neglazurați

Nelipsiți din meniurile românilor de 1 Decembrie, sau de 1 Mai când se răsfață cu preparate tradiționale, acești papanași tradiționali cu smântână și dulceață sunt de nerefuzat. Este o nebunie această combinație dintre gogoșile cu brânză pufoase și frumos rumenite și smântâna acră amestecată cu dulceața preferată.

Rețetele de papanași sunt diverse atât din punct de vedere al aluatului, cât și al modului de preparare.

Am mai prezentat anterior, pe blog și rețeta de papanași cu amestec de brânză și pesmet. A fost prima rețetă de papanași încercată de mine. Am repetat-o an de an până când am descoperit rețeta tradițională, așa cum se prepară și în restaurante sau cofetării.  Mi-a plăcut mai mult și cum nu o aveam postată pe blog iată că s-a ivit ocazia, preparând-o de 1 Decembrie.

Mai găsiți pe blog și rețeta de papanași muntenești sau papanași fierți. Sunt mai sănătoși, ce-i drept, dar mult mai gustoși sunt cei prăjiți.

Ce conține rețeta de papanași tradiționali cu smântână și dulceață

Rețeta tradițională a aluatului de papanași este mai simplă, doar din brânză, făină și ouă. Aromele se pun la alegere, însă nelipsite sunt vanilia și coaja de lămâie. Un pont pentru reușita aluatului este acela că brânza trebuie să fie în cantitate mai mare decât făina. Însă, va trebui să optăm pentru o brânză proaspătă bine scursă. Puțin zahăr și în compoziție, dar cu măsură pentru că servim papanașii cu dulceață.

Găsiți pe blog mai multe rețete de papanași atât prăjiți cât și fierți, dar și alte rețete cu tradiție în bucătăria românească.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de papanași tradiționali cu smântână și dulceață.

Papanași tradiționali cu smântână și dulceață în farfurie rustică, alături de o farfurie cu papanași neglazurați
Nelipsiți din meniurile românilor de 1 Decembrie, sau de 1 Mai când se răsfață cu… Dulciuri diverse Papanași tradiționali cu smântână și dulceață European Printează
Porții: 11 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 10 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru aluatul de papanași:
 • 550 gr brânză proaspătă de vaci
 • 450 gr făină
 • 7 gr praf de copt
 • 50 gr zahăr
 • 2 lingurițe cu esență de vanilie
 • 1/4 linguriță cu sare
 • coaja de la o lămâie răzuită fin
 • 250-300 ml ulei pentru prăjit
 • Pentru servit:
 • smântână de consum
 • dulceața preferată

MOD DE PREPARARE

Aluatul de papanași se prepară foarte simplu. Se amestecă brânza cu zahărul și sarea. Se adaugă ouăle, coaja de lămâie și esența și se omogenizează compoziția. La final, se adaugă, treptat, făina amestecată cu praful de copt. Se frământă un aluat nu foarte ferm și ușor lipicios. Aluatul pentru papanași tradiționali se acoperă cu folie de prospețime și se lasă la odihnit la loc răcoros, pentru 30 de minute.

După acest interval de timp presărăm făină pe masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie groasă de aproximativ 1,5-2 cm grosime. Presărăm făină și deasupra aluatului și îl decupăm cu ajutorul unui inel metalic de aproximativ  8-9 cm diametrul. Decupăm și mijlocul cu un inel mai mic și modelăm decupajele în forme de biluțe.

Punem uleiul într-un vas la foc de intensitate medie spre mare și rumenim papanașii împreună cu biluțele în el. Punem 2-3 papanași odată, sau câți încap în vas, dar să fie ușor scufundați în ulei. Îi lăsăm să se rumenească bine pe prima parte și îi întoarcem. Papanașii trebuie rumeniți până când se ridică la suprafața uleiului. La fel și biluțele.

Servim papanașii calzi, glazurați cu smântână și dulceața preferată. Îi putem pudra ușor și cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Sunt absolut delicioși!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.