Ciorbă de ștevie cu leuștean și orez

de Maria Udrea
784 vizualizări
Două porții cu ciorbă de post din ștevie cu leuștean și orez în boluri rustice, alături de linguri de lemn, solnițe și pâine, în tavă de lemn

Pentru că primăvara și mai ales în post încercăm să consumăm multe verdețuri, am preparat de data aceasta o delicioasă ciorbă de ștevie cu leuștean și orez.

Ce poate fi mai mai gustos primăvara decât o mâncare cu verdețuri pline de savoare și vitamine? Și mai ales când acestea sunt culese din grădina proprie! De fapt sunt culese din grădina mamei, unde ne îndeletnicim și noi cu munca în weekend-uri.

Este recomandat să consumăm verdețuri de primăvară, după sezonul rece, când organismul are nevoie de mai multă energie și vitamine.

Ne place mult ștevia pentru că este gustoasă și acrișoară. Are gust acrișor pentru că frunzele de ștevie conțin acid oxalic, care oferă o aromă de lămâie și aciditate.

De obicei preparăm ștevia și cu ceva carne afumată, dar acum în post e perfectă simplă.

Vedeți aici și rețeta de ciorbă de ștevie cu afumătură și franjuri de ou!

Pe lângă ștevie mai consumăm foarte mult și urzici, lobodă și spanac. Ce-i drept, spanacul îl consumăm pe tot parcursul anului, dar parcă e mult mai gustos primăvara. De multe ori combinăm mai multe verdețuri în aceeași mâncare.

Vedeți aici rețeta de ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ou! Am reunit în această mâncare toate verdețurile din grădină și tare bună a ieșit!

Foarte mult ne plac și rețetele cu urzici. Din categoria acestora găsiți pe blog o rețetă de supă cremă de urzici cu leurdă-de post, foarte gustoasă.

Eu ador cel mai mult rețeta de urzici muntenești. Este o mâncare de urzici frecate cu mălai foarte gustoasă și consistentă.

Ce conține rețeta de ciorbă de ștevie cu leuștean și orez

Pe lângă ștevie adăugată în cantitate mare, am adăugat în această ciorbă și multă ceapă verde. Și pentru că am cămara plină de borcane cu roșii și zarzavat pentru ciorbe, am adăugat și din acestea. Pentru că ștevia are gust acrișor, dar și zarzavatul pentru ciorbe are gust ușor acrișor, nu a mai fost nevoie să acrim ciorba cu altceva. A fost exact pe gustul nostru.

Am îngroșat-o cu orez, cu toate că eu aș fi preferat-o simplă. Dar am vrut să fie consistentă, așa încât altceva nu am mai servit la masă.

Dacă și voi adorați verdețurile de primăvară, găsiți pe blog foarte multe rețete în care acestea sunt incluse. Găsiți și rețete cu lobodă, cu urzici și foarte multe cu spanac.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de ciorbă de ștevie cu leuștean și orez.

Două porții cu ciorbă de post din ștevie cu leuștean și orez în boluri rustice, alături de linguri de lemn, solnițe și pâine, în tavă de lemn

Ciorbă de ștevie cu leuștean și orez

Pentru că primăvara și mai ales în post încercăm să consumăm multe verdețuri, am preparat… Mâncăruri de post Ciorbă de ștevie cu leuștean și orez European Printează
Porții: 8 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 3 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1500 gr ștevie
  • 6 fire de ceapă verde
  • 450 gr roșii cu zarzavat pentru ciorbe
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 litri de apă
  • 1 linguriță de sare
  • 100 gr orez
  • 1 legătură de leuștean verde
  • 1 legătură de pătrunjel verde

MOD DE PREPARARE

Începem cu pregătirea șteviei.

Spălăm bine frunzele în mai multe ape reci și înlăturăm de pe ele lujerul până aproape spre vârf. Punem o oală cu 1 litru de apă la fiert, iar când începe să clocotească opărim frunzele de ștevie pentru câteva secunde. Practic le scufundăm în apa fiartă și le scoatem imediat. Nu le lăsăm să fiarbă pentru a nu-și pierde proprietățile. Apa o aruncăm, nu o folosim la ciorbă.

Nu știu cât de corectă este procedura, eu așa am deprins-o de la bunica și de la mama. Spuneau ele că lujerul șteviei este toxic și de aceea trebuie să opărim și frunzele.

Am văzut că în zilele noastre gospodinele nu mai opăresc ștevia, o adaugă direct în mâncăruri. Eu o prepar așa cum am învățat din familie.

Așadar, opărim ștevia și o punem în sită la scurs.

Punem cei trei litri de apă pentru ciorbă de ștevie cu leuștean și orez la fiert. Când începe să fiarbă adăugăm o linguriță de sare și amestecăm pentru a se dilua.

Punem uleiul la încins și călim ușor ceapa verde tocată mărunt. O lăsăm doar până când începe să se pătrundă ușor. Adăugăm orezul și îl lăsăm să se hidrateze 7-8 minute. Amestecăm constant orezul cu ceapa, pentru a se întrepătrunde orezul cu aroma cepei. Când orezul se hidratează ușor, adăugăm roșiile cu zarzavat pentru ciorbe.  Le lăsăm și pe acestea să fiarbă în ulei 5-6 minute, apoi adăugăm apa fiartă.

Tocăm mărunt ștevia scursă și o adăugăm în oala cu ingrediente pentru ciorbă.

Spălăm leușteanul și îl tocăm mărunt. Tocăm și lujerii acestuia pe care îi adăugăm în ciorbă după ce am adăugat ștevia. Aceștia vor aromatiza ciorba și vor spori gustul acrișor al acesteia.

Nu fierbem ciorba mai mult de 10 minute după ce am adăugat ștevia. Frunzele de leuștean, tocate, le adăugăm cu 2-3 minute înainte de a stinge focul. Acestea au nevoie de un timp de fierbere pentru a-și degaja aroma. Pătrunjelul verde îl adăugăm după stingerea focului și după ce se odihnește ciorba 4-5 minute.

Acoperim ciorba cu un capac după ce adăugăm pătrunjelul verde și o lăsăm 10 minute înainte de a o servi.

Este foarte gustoasă, acrișoară cât trebuie și foarte consistentă. Eu o savurez simplă, fără pâine, pentru că este suficient orezul. Ai mei o preferă cu un colț de pâine proaspătă.

Să vă fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: