Înghețată de caramel sărat

de Maria Udrea
3898 vizualizări
Înghețată de caramel sărat decorată cu nuci caramelizate în cupă, în caserolă și în cornete

Pentru că înghețata este desertul meu preferat, mai ales  vara, vreau să împărtășesc cu voi rețeta mea favorită de înghețată de caramel sărat, cu nuci caramelizate.

Începând de vara aceasta mi-am propus să îmi prepar singură înghețata și să nu o mai achiziționez din comerț. Și asta pentru că a poposit în bucătăria mea un aparat de înghețată. Și înainte preparam înghețata în casă, fără ajutorul aparatului, doar că trebuia să amestec în ea din 45 în 45 de minute, de 3-4 ori pentru a nu se forma ace de gheață.

Una dintre rețetele de înghețată de pe blog preparată fără aparat este rețeta de înghețată de ciocolată cu sos de coacăze.

Aparatul de înghețată o face cremoasă și așa se menține și pe timpul congelării. Dar, bineînțeles că rețeta pe care v-o prezint azi merge preparată și fără un aparat de înghețată. Toate rețetele de înghețată se pot prepara și manual și la aparat. Diferă doar timpul de congelare și pașii de care am amintit mai sus.

V-am prezentat anterior rețeta mea de sos caramel sărat. Și vă spuneam acolo că prepar sosul caramel în două moduri, în funcție de utilizarea lui. Pentru creme îl prepar cu unt, iar pentru înghețată fără unt.

Gustul înghețatei de caramel sărat l-am descoperit fix cu 10 ani în urmă. Eram la una dintre întâlnirile bucătărașilor, la Sibiu. Timea, colega noastră de pe bucătăraș.ro ne-a recomandat această înghețată la o terasă din piața mică. De atunci a devenit preferata mea. De câte ori trec prin Sibiu opresc acolo și devorez 2-3 înghețate la rând, că tare bune sunt.

Cum se prepară rețeta de înghețată de caramel sărat

Pentru rețeta de față nu am folosit prea multe ingrediente. Am preparat un sos caramel sărat pe care l-am lăsat să se răcească și l-am amestecat cu puțin mascarpone. Dar am mai preparat și câteva nuci caramelizate pe care le-am adăugat pentru un plus de gust și efect crunch.

Înghețată de caramel sărat decorată cu nuci caramelizate în cupă, în caserolă și în cornete Înghețată de caramel sărat decorată cu nuci caramelizate în cupă, în caserolă și în cornete

Aparatul mi-a preparat-o în 40 de minute. Am servit o porție din ea, apoi ap pus-o într-o caserolă și am dat-o la congelator. Este delicioasă, dar creează dependență. Eu nu mă pot opri din mâncat.

O altă rețetă de înghețată care îmi place tare mult este rețeta de înghețată de lămâie. Are gust ușor acrișor și o aromă puternică de lămâie.

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de înghețată de unde vă puteți inspira. Le descoperiți accesând secțiunea Dulciuri/Înghețată.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de înghețată de caramel sărat.

Înghețată de caramel sărat decorată cu nuci caramelizate în cupă, în caserolă și în cornete

Înghețată de caramel sărat

Pentru că înghețata este desertul meu preferat, mai ales  vara, vreau să împărtășesc cu voi… Înghețată Înghețată de caramel sărat European Printează
Porții: 10 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 11 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 200 gr zahăr
  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 30 gr sare
  • 250 gr mascarpone
  • Pentru nucile caramelizate:
  • 50 gr nuci
  • 100 gr zahăr

 

MOD DE PREPARARE

Începem cu prepararea sosului caramel sărat.

Punem apa într-o crăticioară pentru a-i umezi toată baza. Adăugăm zahărul și punem crăticioara la foc de intensitate mică spre medie. Lăsăm zahărul să se topească fără a amesteca în el. Amestecăm doar la final când este tot topit. Turnăm smântâna lichidă, ținută la temperatura camerei și amestecăm intens. Nu ne speriem că o parte din zahărul caramelizat se mai solidifică. Se va topi pe parcursul fierberii.

Fierbem sosul caramel amestecând continuu până când devine mai consistent. Îl fierbem  pentru cel puțin 15 minute. La final de fierbere adăugăm sarea. Amestecăm să se topească sarea și lăsăm sosul caramel sărat să se răcească.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai sosului caramel sărat

După răcire amestecăm sosul caramel sărat cu mascarponele folosind un mixer. Compoziția trebuie să fie foarte omogenă când o punem în recipientul aparatului de înghețată sau în caserola de congelare.

Punem compoziția în aparat și îi setăm timpul pentru 40 de minute. Dacă o punem în caserolă, direct la congelator, ideal ar fi să adăugăm și 1-2 lingurițe cu zeamă de lămâie. în compoziție. Aceasta împiedică formarea acelor de gheață.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai înghețatei de caramel sărat

În speranța că vă va fi de folos rețeta mea de înghețată de caramel sărat, vă urez spor la preparat și poftă bună la savurat!

Înghețată de caramel sărat decorată cu nuci în caserolă Înghețată de caramel sărat decorată cu nuci caramelizate în cupă, în caserolă și în cornete Înghețată de caramel sărat decorată cu nuci caramelizate în cupă, în caserolă și în cornete Înghețată de caramel sărat decorată cu nuci caramelizate în cupă, în caserolă și în cornete

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.