Foi fragede cu cacao, de post

de Maria Udrea
3252 vizualizări
Trei foi fragede cu cacao, de post pe un blat de lemn cu hârtie de copt

Pentru că foile fragede pentru prăjituri se pot prepara și în varianta de post, am pentru voi o rețetă de foi fragede cu cacao, de post. Se prepară ușor, din ingrediente foarte simple și mereu la îndemâna oricui.

Foile fragede pentru prăjituri sunt preferatele mele, pentru că oferă prăjiturilor un aspect spectaculos, simetric. Le prepar în multe moduri și le combin cu diferite creme. Pentru un aspect spectaculos, atunci când prepar foi albe, prepar o cremă de culoare închisă și invers.

Foile fragede se prepară pe dosul tăvii din mai multe motive. Am observat că multe persoane întreabă de ce pe dosul tăvii și nu în tavă. Pe vremuri, când au apărut rețetele de foi fragede nu existau tăvi cu pereți detașabili. Dar nu numai acesta este motivul.

În primul rând, foile fragede se întind mult mai ușor direct pe dosul tăvii, fără a te mai chinui să le întinzi pe masă, apoi să le transferi. Așezate pe dosul tăvii, ai controlul coacerii lor pentru că le poți observa mai bine dacă se rumenesc, decât dacă sunt în tavă. Dar se vor coace și mai rapid și mai uniform pentru că toată căldura se reflectă direct pe ele.

Însă motivul cel mai important pentru care foile fragede se coc pe dosul tăvii este acela că le poți transfera ușor pe platou, fără a le rupe. După coacere, aceste foi devin ușor casante. Dacă sunt coapte pe dosul tăvii, le poți transfera ușor pe platou prin alunecare. Din interiorul tăvii va fi mai dificil. Dacă le răstorni, riști să se crape sau să li se rupă colțurile. Cam acestea sunt explicațiile mele. Însă fiecare le coace așa cum dorește, nu este neapărat o regulă.

Cum preparăm rețeta de foi fragede cu cacao, de post

Anterior am prezentat pe blog și rețeta de foi fragede pentru prăjituri de post, simple, albe – vedeți aici rețeta. Foile din rețeta actuală se prepară asemănător, dar înlocuim o parte din făină cu cacao.

Aluatul cu cacao devine mai dens și necesită puțin mai mult praf de copt pentru a se dezvolta în timpul coacerii.

Trei foi fragede cu cacao, de post pe un blat de lemn cu hârtie de copt

 

Foile cu cacao pot fi umplute cu orice cremă doriți. Dacă vreți contrast de culori, preparați o cremă albă. Dar merg bine și cu o cremă caramel sau o cremă de ciocolată. Voi prezenta și crema preparată de mine pentru aceste foi, o cremă foarte delicioasă și aromată, de post.

Vedeți aici și rețeta clasică de foi cu cacao, pentru atunci când nu ținem post. La acestea prepar crema de vanilie sau pe cea de lămâie.  Dar, la fel, merge orice cremă preferați, dar cel mai bine merge o cremă fiartă. Cremele fierte frăgezesc mai bine și mai rapid foile. Însă acest lucru nu este obligatoriu. Se pot prepara și creme reci, dar așteptăm câteva ore în plus pentru a se frăgezi foile.

Indicat ar fi ca prăjitura cu foi fragede să se porționeze a doua zi. Eu, de obicei prepar astfel de prăjituri cu una sau două zile înainte de eveniment.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de foi fragede pentru prăjituri, dar și rețete de creme pe care le puteți folosi.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de foi fragede cu cacao, de post.

Trei foi fragede cu cacao, de post pe un blat de lemn cu hârtie de copt

Foi fragede cu cacao, de post

Printează
Porții: 3 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 11 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru 3 foi  cu dimensiunile de 28/40 cm:
 • 450 gr făină
 • 50 gr cacao
 • 100 ml apă minerală
 • 100 ml ulei de floarea soarelui
 • 100 gr zahăr
 • 1 vârf de linguriță cu sare
 • 10 gr praf de copt
 • 5 gr bicarbonat de sodiu
 • 1 lingură de oțet
 • 2 lingurițe esență de rom.

MOD DE PREPARARE

Într-un bol, amestecăm zahărul cu uleiul până când se dizolvă zahărul. Apoi adăugăm apa minerală și esența și omogenizăm amestecul.

În alt bol amestecăm făina cu pudra de cacao, sarea și praful de copt. Trecem acest amestec prin sită direct în bolul mixerului, dacă apelăm la folosirea acestuia. Dizolvăm bicarbonatul de sodiu în oțet și îl adăugăm în amestecul lichid.

Adăugăm treptat amestecul lichid peste cel solid, în timp ce amestecăm intens pentru omogenizarea aluatului.

Frământăm aluatul pentru foi fragede cu cacao, de post, până când se desprinde de pe pereții bolului și devine compact și nelipicios.

Dăm formă sferică aluatului și îl împachetăm în folie de prospețime. Îl lăsăm la relaxat timp de aproximativ o oră, la loc mai răcoros.

După ce s-a scurs timpul de relaxare a aluatului, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Împărțim aluatul în trei părți egale și le modelăm sub formă de bile.

Ungem masa de lucru sau tava cu ulei și întindem prima parte de aluat cu sucitorul, pe ea. Uniformizăm bine marginile, și înțepăm aluatul din loc în loc cu o furculiță.

Punem tava în cuptor și coacem prima foaie de aluat cu cacao, de post pentru 5 minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, transferăm imediat foaia de aluat pe un blat încăpător. Mai întâi trecem cu un cuțit cu lama lungă și subțire pe sub foaie pentru a se desprinde ușor.

Puteți folosi și hârtie de copt și întindeți foaia de aluat direct pe ea. Eu m-am obișnuit cu tava unsă.

Procedăm asemănător cu toate cele trei foi fragede cu cacao, de post, însă curățăm tava după fiecare coacere. Dacă dețineți două sau chiar trei tăvi cu aceleași dimensiuni, cu atât mai bine. Eu de obicei achiziționez câte două tăvi, exact pentru acest motiv.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai foilor de cacao în varianta de post

După coacerea foilor, le așezăm una peste alta și le lăsăm să se răcească. Apoi le putem umple cu cremă.

Trei foi fragede cu cacao, de post pe un blat de lemn cu hârtie de copt

Voi reveni cu un update și cu crema folosită, dar și cu prăjitura de post.

Să vă fie de folos!

Vedeți aici și rețeta de cremă de post cu nucă de cocos.

Cremă de post cu nucă de cocos în cratiță și în lingură

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.