Cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao

de Maria Udrea
286 vizualizări
Cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao, împletit și porționat, alături de un cozonac simplu, acoperit cu ștergar rustic

Pentru a petrece Sfintele Sărbători Pascale în mod tradițional, am preparat, pe lângă alte bunătăți și o rețetă de cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao. Ne-am bucurat de un cozonac aromat cu un miez foarte pufos și aerat.

Am mai preparat și anterior rețete de cozonac în care am adăugat smântână, dar în cantitate mai mică. De data aceasta am înlocuit o mare parte din lapte cu o cantitate mai mare de smântână. Tare mult mi-a plăcut cum au ieșit cozonacii preparați în acest mod.

Dintre rețetele de cozonac postate pe blog cea mai apreciată a fost rețeta de cozonac cu untură în aluat și nuci cu ciocolată. Untura este cea mai potrivită grăsime pentru aluaturi. Oferă acestora frăgezime și textură pufoasă.

Iar o altă rețetă de cozonac apreciată de ai mei a fost rețeta de cozonac Potica cu umplutură de nuci. Este o rețetă inspirată din bucătăriile slovenă și croată. Denumirea  de Potica provine din Slovenia, iar în Croația i se spune Povitica. Cozonacul este deosebit, în primul rând prin aspectul spiralat, dar și prin gustul delicios al umpluturii.

Ce ingrediente mai folosim la rețeta de cozonac cu smântână

Pe lângă ingredientele de bază folosite la oricare rețetă de cozonac, adică făină, drojdie, ouă și lapte, folosim ca grăsime untură, dar și puțin ulei. Pe acesta îl folosim la final când potrivim textura aluatului. Lapte nu folosim foarte mult, pentru că îl înlocuim cu smântână. Folosim atât cât să formăm maiaua de drojdie.

Smântâna și untura adăugate în aluat, oferă acestuia o textură mai deosebită, dar și frăgezime.

Ca și arome am optat pentru coaja de lămâie și de portocale, vanilie și rom. Romul l-am folosit doar la umplutura preparată din albușuri cu nuci.

Cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao, împletit și porționat, alături de un cozonac simplu, acoperit cu ștergar rustic Doi cozonaci pe hârtie de copt și un ștergar rustic

Mai găsiți pe blog și alte rețete de cozonac, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao.

Cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao, împletit și porționat, alături de un cozonac simplu, acoperit cu ștergar rustic

Cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao

Pentru a petrece Sfintele Sărbători Pascale în mod tradițional, am preparat, pe lângă alte bunătăți… Cozonac și Pască Cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao European Printează
Porții: 2 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 6 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru aluat:
 • 1 kg făină
 • 45 gr drojdie proaspătă
 • 200 gr zahăr tos
 • 30 gr zahăr vanilinat
 • 6 gălbenușuri
 • coaja de la o lămâie
 • coaja de la o portocală
 • 150 ml lapte cald
 • 150 gr untură
 • 50 ml ulei
 • 250 gr smântână cu 20% grăsime
 • 1 ou mai mic pentru uns cozonacii.
 • Pentru umplutură:
 • 6 albușuri
 • 400 gr miez de nucă măcinat
 • 150 gr zahăr
 • 30 gr cacao
 • 2 lingurițe esență de rom.

MOD DE PREPARARE

Înainte de a începe să amestecăm ingredientele pentru aluatul de cozonac, le aducem pe toate pe masa de lucru și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Făina o trecem prin sită de două ori pentru a deveni mai aerată. La mijlocul făinii creăm un loc mai adânc și punem acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr și laptele cald. Apoi acoperim vasul și așteptăm să se activeze drojdia, timp în care pregătim și celelalte ingrediente. Din cantitățile notate în lista de ingrediente au ieșit doi cozonaci. Tăvile mele au forme trapezoidale și au dimensiunile: L =30 cm, l1=11 cm, l2=8 cm, h=7 cm.

Cum preparăm aluatul de cozonac cu smântână

Separăm albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presărăm puțină sare peste albușuri și le lăsăm deoparte.
Peste gălbenușuri adăugăm 1/2 linguriță cu sare, zahărul tos, zahărul vanilinat și coaja răzuită de la lămâie și portocală. Folosim mixerul și amestecăm bine aceste ingrediente până când granulele de zahăr și de sare nu se mai simt.  Adăugăm peste compoziția obținută, untura și smântâna și omogenizăm bine compoziția.

Când drojdia este activată și se formează bule de aer la suprafață, adăugăm compoziția de gălbenușuri și încorporăm făina din bol, cu ajutorul mixerului.

Frământăm aluatul timp de 10-12 minute în bol, apoi îl transferăm pe masa unsă cu ulei cald. Îl frământăm cu mâinile, de asemeni unse cu ulei, până când aluatul încorporează bine uleiul.

Apoi punem aluatul în bolul uns cu ulei, îl acoperim cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la dospit, la loc cald, aproximativ o oră.

Înainte de expirarea timpului de dospire a aluatului, pregătim umplutura.

Mixăm albușurile până când devin spumoase, apoi adăugăm zahărul, treptat și le transformăm într-o bezea densă. Adăugăm esența de rom, nuca măcinată și pudra de cacao trecută prin sită.

Cum formăm și coacem deliciosul cozonac cu smântână în aluat

După dospirea aluatului îl împărțim în două părți. O parte o mai împărțim odată în alte două părți, pentru a forma un cozonac împletit. Pe celălalt îl formăm simplu.

Întindem cele trei părți de cozonac în foi dreptunghiulare și le ungem cu compoziția pentru umplutură. Partea mare o rulăm și o punem în tava acoperită cu hârtie de copt.

Pe celelalte două părți le rulăm și le împletim. Punem și cozonacul împletit în altă tavă acoperită cu hârtie de copt. Acoperim cozonacii cu prosoape de hârtie și îi mai lăsăm la dospit pentru 50-60 de minute.

Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, ungem cozonacii cu ou bătut și îi coacem pentru 45-50 de minute. Îi așezăm pe raftul inferior al cuptorului. Eu așez deasupra cozonacilor și hârtie de copt albă, pentru a nu se rumeni excesiv de la început.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai cozonacilor cu smântână în aluat Doi cozonaci Cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao, împletit și porționat, alături de un cozonac simplu, acoperit cu ștergar rustic Cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao, împletit și porționat, alături de un cozonac simplu, acoperit cu ștergar rustic

Sper să vă inspire rețeta mea de cozonac cu smântână și umplutură de nuci cu cacao și să vă fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.