Alivenci moldovenești, este o rețetă tradițională moldovenească foarte îndrăgită, preparată din brânză de oaie, ouă și mălai. Rețeta se prepară și în varianta sărată, dar și în varianta dulce.
Eu am preparat-o mai întâi în varianta sărată, dar ulterior am preparat-o și în varianta dulce și tare mult ne-a plăcut.
În varianta sărată, alivencile sunt delicioase servite calde și cu multă smântână.
Textura alivencilor este una ușor umedă și densă, având o combinație echilibrată de dulce și sărat.
Alivencile își au originile în gospodăriile rurale moldovenești, unde se preparau la cuptorul cu lemne, în special în perioada sărbătorilor sau pentru a întâmpina oaspeții. Acest desert modest, dar savuros, a fost popularizat de-a lungul generațiilor, păstrându-și autenticitatea și statutul de „mâncare de suflet”.
Alivencile pot fi servite atât calde, cât și reci, în funcție de preferințe. Cele dulci se consumă de obicei la micul dejun sau la desert. Iar cele sărate pot înlocui pâinea sau pot fi servite ca fel principal la prânz.
În unele regiuni din Moldova, alivencile au și variații interesante: pot fi făcute fără brânză, doar cu lapte și smântână, sau pot include brânză sărată în locul celei dulci, oferind un gust contrastant.
Se spune că alivencile erau unul dintre deserturile preferate ale domnitorilor moldoveni. Acestea erau preparate de către bucătarii curții domnești în mod special pentru mese festive.
În unele sate, se păstrează obiceiul de a găti alivencile în cuptoare de lut, pentru a le conferi un gust specific, de fum.
Descoperiți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de alivenci moldovenești în varianta sărată.
Ingrediente
- 400 gr brânză de oi
- 100 gr mălai
- 300 ml lapte dulce
- 3 ouă medii de găină
- 50 gr unt
- 50 gr făină
- un praf sare
- smântână pentru servit
- 10 gr unt pentru uns forma.
Mod de preparare pentru rețeta de alivenci moldovenești
Sfărâmăm brânza într-un bol, sau o dăm pe răzătoare.
Spargem ouăle peste ea și amestecăm bine totul.
Adăugăm și mălaiul ușor fierbinte, omogenizăm și apoi adăugăm treptat, făina.
Asezonăm cu sare dacă mai este cazul, tapetăm o tavă cu unt și întindem compoziția de placintă în ea.
Dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau în funcție de cuptorul fiecăruia, până se rumenește puțin la suprafață.
Porționăm plăcinta caldă și o servim cu smântână din abundență.
Este prima dată când prepar această rețetă de alivenci moldovenești în varianta sărată și pot să vă spun ca m-a cucerit.
De servit, am servit cândva demult, de la o doamnă moldoveancă, o mătușă care acum nu mai este printre noi. De fapt de la ea am auzit de multe rețete de mâncăruri tradiționale moldovenești. Una dintre acestea este rețeta Taci și înghite pe care o preparăm foarte des.
Rețeta este una veche, dar foarte îndrăgită și în zilele noastre. Dacă nu ați preparat-o încă, nu ezitați s-o testați că tare gustoasă este.
6 comentarii
N-am mancat niciodata, dar tare fain ti-a iesit!!
Simo, e tare buna, sa incerci ca o sa-ti placa! Te pup!
Eu mi-s moldoveanca get beget.Bunica mea facea alivenci si tare bun mai era.Am crescut la tara si nu-mi pare rau.
Pup cu drag!
Daaa, Mihaela si esti una dintre acele moldovence frumoase si pricepute. Te pup!
Ne pregatea si mama asa ceva,era cea mai simpla si mai ieftina placinta dar noi o stiam de malai;deh,cate bordee….
Cat despre moldovence,mare dreptate ai si sa stii ca si moldovencele de peste Prut sunt tot la fel,mari gospodine si pricepute in toate!
Lulu, eu am gasit-o sub denumirea de placinta ciobanului sau placinta cu malai.
E prima data cand o fac si tare mult imi place.