48
Tare de mult aveam în plan să pregătesc o rețetă de Amestec de legume uscate pentru vegeta de casă, cu legume din grădină și iată că a sosit timpul.
Pentru că minunata mea Friteuză Supreme Hot Air Fryer din gama ReTaste ( click pe link pentru detalii!) are și funcție de uscare a legumelor și fructelor am pus-o la lucru.
- Găsiți pe blog o colecție de Rețete preparate la friteuza cu aer cald!
Credeam că o să dureze câteva zile bune până usuc legumele, întrucât funcția de uscare este setată pentru 8 ore.
Însă rădăcinoasele, fiind feliate subțire, s-au uscat în 2 ore și 30 de minute, la fel și frunzele, doar roșiile și ardeii au necesitat mai mult timp,
Roșiile fiind mai zemoase s-au uscat în 8 ore, iar ardeii în 5 ore.
În curând voi pregăti și fructe uscate și diverse plante pentru ceaiuri.
Ingrediente
- 4 morcovi mari
- 3 rădăcini de pătrunjel
- 3 rădăcini de păstârnac
- 1 rădăcină de țelină cu frunze
- 2 ardei capia, roșii
- 1 ardei gras, verde
- 6 roșii
- 1 legătură de pătrunjel
Mod de preparare
Iată cum procedăm pentru rețeta Amestec de legume uscate pentru vegeta de casă
Curățăm rădăcinoasele și le feliem subțire cu feliatorul mandolină, sau cu feliatorul de la robot, dacă avem.
Spălăm roșiile și le feliem în patru, spălăm ardeii, îi curățăm de cotoare și semințe și îi feliem julien.
Spălăm frunzele și tijele de țelină, la fel și frunzele de pătrunjel și le scurgem bine.
Separăm frunzele de țelină de tije, dar vom usca și tijele pentru că sunt pline de sevă și dau gust bun.
Mai întâi așezăm pe cele trei grilaje ale friteuzei straturi dense de rădăcinoase. Le introducem în interiorul friteuzei pe rafturile sus/mijloc/jos și pornim friteuza pe funcția Uscare. Lăsăm timpul și temperatura presetate, pentru că nu știm cât va dura uscarea.
Uscarea durează în funcție de tipul legumelor, de cât de suculente sunt, dar și de cât de multe așezăm pe grilaje.
De menționat că friteuza se poate trece pe pauză, după ce constatăm că legumele s-au uscat. Le scoatem, introducem altele și o repornim. Friteuza își continuă funcționarea pentru timpul rămas.
Am povestit în introducere cât a durat uscarea la mine, pe tipuri de legume.
La ultima rundă am amestecat uscarea frunzelor, că acestea erau mai puține, cu uscarea câtorva roșii și ardei, care nu au mai încăput la uscarea anterioară. După ce frunzele s-au uscat, le-am scos și am lăsat roșiile și ardeii să-și continue uscarea pentru timpii lor.
După ce toate legumele sunt uscate le mărunțim cu ajutorul robotului, a unui chopper, sau a unei râșnițe.
Se pot mărunți în bucăți mai micuțe, sau se pot măcina și transforma în praf.
Eu le-am preferat în bucăți mai micuțe, pentru că vor colora frumos supele și ciorbele.
Mai există și metoda uscării legumelor la soare, pentru cei care stau la curte, sau metoda cuptorului. Metoda cuptorului este mai laborioasă, pentru că sunt niște timpi de pauză între uscări.
Dintre toate prefer metoda deshidratorului, iar această friteuză cu aer cald este perfectă pentru această metodă.
Păstrăm amestecul de legume pentru vegeta de casă în borcane închise ermetic, așezate pe raftul din cămară. Nu este necesar să adăugăm sare, decât dacă legumele nu sunt uscate foarte bine.
Se mai pot păstra și în pungi vidate.
Legumele pentru vegeta de casă pot varia, se mai pot usca și: ceapă albă sau roșie, gulii, apio, chiar și varză.