Ador leurda, asa ca o folosesc in orice mancare unde se poate asorta.
Azi am adaugat-o si in amestecul de carne tocata cu care am umplut ardeii si in sosul de rosii in care i-am fiert.
Da un gust usor picant mancarurilor, in functie de cantitatea folosita, bineinteles.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 8 buc. ardei gras, verde
- 700 gr carne tocata(vita+porc)
- 1 morcov
- 3 cepe
- 1 radacina patrunjel
- 1 ceasca orez
- 2 oua
- 2 linguri ulei
- 400 gr pasta de rosii concentrata
- 2 L apa
- sare dupa gust
- cimbru
- maghiran
- busuioc
- boia de ardei dulce
- 1 lingura zahar
- patrunjel verde
- 1 legatura leurda
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Nu am trecut cantitati la condimente, acestea se pun in functie de gustul fiecaruia.
Eu obisnuiesc sa pun cate putin, pe parcursul prepararii si gust mancarea din cand in cand sa vad daca mai necesita.
Pregatim intai umplutura.
Asezonam carnea tocata cu cate un praf din condimentele enumerate si sare.
Curatam si tocam ceapa, morcovul si radacina de patrunjel si le punem la calit in uleiul incins, picurand si putina apa peste ele sa nu se prajeasca.
Daca suportati gustul de prajeala, nu mai puneti apa.
Cand legumele se patrund usor, adaugam carnea tocata si amestecam usor in vas pentru a se imbina toate ingredientele si a se prepara uniform.
Le lasam pe foc pana cand sunt aproape preparate, apoi adaugam si orezul, mai amestecam de cateva ori si dam vasul la rece.
Cand amestecul de ingrediente s-a racit, adaugam 1/2 legatura de patrunjel verde, tocat, 1/2 legatura de leurda tocata marunt si doua oua mici.
Pregatinm ardeii, spalandu-i, decupandu-le cotoarele si indepartand nervurile si semintele.
Curatam si cotoarele de seminte.
Umplem ardeii trei sferturi cu compozitia de umplut si ii capacim cu cotoarele.
Vara in loc de cotoare imi place sa le pun cate o felie de rosie, dar acum rosiile nu au gust si n-are sens.
Asezam ardeii umpluti intr-un vas incapator, o cratita sau oala.
Pasta de rosii o asezonam cu putine condimente, cate un praf din cele enumerate, plus o lingura de zahar si sare.
Noua ne plac sosurile usor dulci, de aceea eu adaug zahar in functie de gustul rosiilor.
Tocam restul de leurda cat de marunt putem si o adaugam in pasta de rosii.
Peste ardeii din vas adaugam pasta de rosii, doua foi de dafin si completam cu apa atat cat sa fie ardeii acoperiti.
Fierbem mancarea la foc mediu pana cand ardeii se patrund bine si orezul este fiert.
pe parcurs mai gustam sosul si il asezonam dupa gust cu sare si condimente.
Dupa stingerea focului, adaugam 1/2 legatura de patrunjel verde tocat.
Sa va fie de folos!
[/preparare]
9 comentarii
Ce pofta mi-ai facut.. Ptr ca fitosu` meu nu mananca ardei umpluti, ii pregatesc destul de rar, sau imi aduce mama cand face… Asa ca cersesc o portie de la tine 🙂
Si noi suntem fani leurda, dar pana acum n-am vrut sa cumpar din piata, am tot sperat sa ajung la padure..
Te pup
Vaiii, ce pofta mi-ai facuuut <3 Iubesc ardeii umpluti, cu leurda nu am incercat inca, dar sigur sunt dementiali 🙂 Brava, brava!
Ce bine arata mancarea ta !!!
Multumesc fetelor! La noi se mananca des ardei umpluti, dar vara cand gasesc in piata la tarani.
E una din mancarurile favorite ale baietilor!
Simona si eu speram sa ajung la padure in week-endul asta, sa-mi pun la congelator, dar din pacate ploua si acum era sezonul ei. 🙂
buna draga mea merisor, intampaltor sau nu sa stii ca ardeii grasi mai ales cei verzi,sunt febletea mea, alaturi de patrunjel si morcovi rasi, iti mananc salate de toata invidia 🙂 si evident si ardeii umpluti care, doamne ce bine e uneori, cand te scapa de grija cateva zile de felul 2 🙂 zau asa!
acuma am o rugaminte si am sa fiu cat se poate de concreta pentru a nu te intriga cu natura acesteia.
fiica mea casatorita si ginerele meu au o firma micuta si se ocupa de Servicii de reparaţii PC şi laptop, Servicii de pretipărire Text Expert, si tot asa, nu sunt chair la inceput, au acumulat cam vreo 3 ani in domeniu si e nevoie sa fie cu mult mai mult cunoscuti, ca sa zic asa, in mediu off line. Ei locuiesc in sibiu si eu , pentru ca din pasiune si de ceva timp va colind pe voi fetele vrednice cu bloguri culinare, am remarcat ca aveti nunumai intre voi prezentare de bloguri culinare dar si unele, presarate, din alte domenii. Cum se face chestia asta, de ce anume este nevoie? se poate comunica si obtine spatiu de reclama, chiar, reciproc?
multumesc si sper ca nu te am inoportunat dar sa stii ca am un ginere vrednic painea lui dumnezeu si zau asa, cum sa nu incerc sa l ajut si eu un pic un pic?
imi place tare mult sa mi beau cafeau aici pe blogul tau caci vad ca ti ai largit si lista de bloguri si e super! nu inteleg de ce unel fete cu bloguri isi schimba prezentarea si renunta la lista de bloguri dar ma rog o fi ceva si eu nu ma pricep. Dar sa stii ca n lumea asta complicata dar vibranta e tare bine uneori, chiar daca nu gatesti, sa evadezi uite cum ar fi pe aici, o reteta o fotografie un gand frumos un colt de natura….
gata, am scris destul.
astept opinia ta in legatura cu ce te am rugat, daca se poate.
multumesc frumos, cozia
Cozia, multumesc pentru aprecierile tale si vizitele pe pagina mea! Ma bucur de fiecare data sa-ti citesc comentariile.
Daca ginerele tau are blog, da-mi linkul si il voi trece in blogroll la mine si poate fac si celelalte fete la fel.
Eu il voi shara cu placere!
Deliciosi acesti ardei!!! Yumyy
Multumesc, Victor!