29
De mult timp aveam această rețetă de baigli – cozonac unguresc, în caietul îngălbenit de vreme, dar nu m-am încumetat s-o fac din cauza macului, care nu prea plăcea alor mei.
Însă de la un timp chiar le place și am început sa fac diverse preparate cu mac.
Nu știu dacă rețeta mea se apropie de cea originală. Așa am avut-o notată de la o colegă de serviciu, de la care am și gustat dintr-o astfel de minunăție.
Dacă sunteți în căutarea unor rețete de cozonac, vă invit să descoperiți o mică colecție pe blog.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 2 plicuri drojdie uscată(2x7g)
- 250 g unt(82%)
- 100 g untură de porc
- 100 ml lapte
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri smântână(20%)
- 100 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 lingurițe esență de rom
- coajă rasă de lămâie
- un praf sare
- Pentru umplut:
- 200 g mac
- 200 g nucă
- 200 ml lapte
- 150 g zahăr
- Pentru uns:
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță lapte
Porții: 4 cozonaci
Timp total de preparare: 90 minute
Mod de preparare pentru rețeta de Baigli – Cozonac unguresc
Pregătim ingredientele
Mai întâi aducem toate ingredientele la temperatura camerei cu 40-50 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare a cozonacilor.
Cernem făina într-un vas și o amestecăm cu drojdia uscată.
Eu am pus drojdie uscată, dar merge foarte bine și cu drojdie proaspătă.
Într-un alt vas, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi le amestecăm cu untul moale si untură.
Adăugăm și esența, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie.
Preparare Baigli – Cozonac unguresc
În făina din celălalt vas, facem o adâncitură la mijloc și adăugăm amestecul rezultat.
Încorporăm făina, turnând și cîte puțin lapte cald și frământăm un aluat foarte nisipos.
Îl frământăm atât cât să devină omogen, nu ca și la cozonacul obișnuit.
Punem aluatul într-o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp ne ocupăm de umpluturi.
Pregătim două crăticioare și punem în ele câte 100 ml lapte și 75 g zahăr.
Măcinăm nuca fin, de asemeni macul.
Punem crăticioarele pe foc și lăsăm să fiarbă laptele până când se dizolvă zahărul, apoi adăugăm într-o crăticioară nuca, iar în cealaltă, macul. Stingem focurile și amestecăm intens în cele două compoziții, până se omogenizează, apoi le lăsăm să se răcească.
Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în patru părți pe care le întindem în foi subțiri, întindem umpluturile peste ele și le rulăm.
Vom avea două rulouri cu mac și două cu nucă.
Transferăm rulourile în tavă, pe hârtii de copt separate pentru fiecare rulou, așa încât să nu se lipească intre ele.
Amestecăm cele 2 gălbenușuri cu un praf de sare și laptele și ungem cu acest amestec, rulourile.
Dacă adăugăm puțină sare în gălbenușuri, cozonacii nu se vor mai închide prea rău la culoare, în timpul coacerii.
Coacem cozonacii la 170 de grade pentru 40-45 de minute.
Foarte bun este acest baigli – cozonac unguresc, aluatul este unul sfărâmicios, iar umplutura, o nebunie!
Să vă fie de folos!