Blat de tort cu aromă intensă de lămâie

de Maria Udrea
1 comentariu
Blat de tort cu aromă intensă de lămâie

Îmi place la acest blat de tort cu aromă intensă de lămâie, atât gustul, cât și culoarea, textura, totul!

Există rețete stas pentru blaturi de tort, pandișpan, chec, acele rețete clasice, cum le știam de la bunica, sau din cărțile vechi de bucate.

Însă, în funcție de ingredientele folosite, de cuptoarele din dotare, rețetele trebuie adaptate pentru a obține rezultate optime.

De exemplu, rețeta clasică de pandișpan, în care măsura este 1:1. Adică, la câte ouă se folosesc, tot atâtea linguri de zahăr și tot atâtea de făină. Pe mine această proporție nu mă mulțumește. A trebuit să plusez zahăr și făină, până am obținut o textură a compoziției care a rămas fermă după coacere și destul de pufoasă.

Iar un amănunt important pentru reușita blatului, constă în reușita bezelei. Aceasta trebuie sa fie fermă, altfel blatul se va lăsa după scoaterea din cuptor, părerea mea.

Această rețetă de blat de tort cu aromă intensă de lămâie, este preferata mea, pentru că are o aromă deosebită, dar și o culoare plăcută.

Blat de tort cu aromă intensă de lămâie Blat de tort cu aromă intensă de lămâie secționat în trei

Blat de tort cu aromă intensă de lămâie

Blat de tort cu aromă intensă de lămâie

Printează
Porții: 1 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 4 vot(uri) )

Ingrediente

  • 6 ouă medii
  • 10 linguri zahăr(10x20g)
  • 3 linguri ulei(25 ml)
  • 3 linguri apă(25 ml)
  • 10 linguri făină(200 g)
  • zeama și coaja de la o lămâie mare
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei pentru uns pereții formei
  • puțin zahăr pudră pentru pudrat pereții formei
  • hârtie de copt doar pentru baza formei

 

Diametrul formei de copt: 24 cm

Timp de preparare: 35 minute

Mod de preparare pentru blat de tort cu aromă intensă de lămâie

În general, nu se pune ulei la blatul de tort, se folosește un blat de pandișpan simplu, dar mie îmi place în mod deosebit textura checului și am constatat de-a lungul timpului, că blaturile care au ulei în compoziție rămân mai ferme decât cele fără.
Așa că am pus ulei, însă am completat și cu apă, pentru a fi mai diluat.

Pregătim compoziția pentru blat

Aducem ingredientele la temperatura camerei cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea pregătirii compoziției de blat și în special ouăle.
In mod special, ouăle nu trebuie sa fie reci, scoase direct din frigider atunci când ne apucăm de lucru, pentru ca ne poate crea probleme bezeaua.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare, atât peste albușuri, cât și peste gălbenușuri.
Mixăm albușurile  la treapta superioară a mixerului, până devin spumoase.
Apoi adăugăm treptat, zahărul, pe care este indicat să-l transformăm în zahăr pudră.
Eu îl râșnesc în mașina de râșnit cafea.
Mixăm în continuare până la obținerea unei bezele ferme, astfel încât, dacă întoarcem vasul invers, bezeaua să rămână fixată pe pereții vasului.
Frecăm gălbenușurile cu sarea presărată peste ele, pentru a le intensifica culoarea.
Apoi adăugăm uleiul, apa și zeama de lămâie și le omogenizăm.
Le turnăm peste bezea, iar dacă aceasta este fermă așa cum trebuie, mixtul de gălbenușuri va rămâne deasupra.
Le încorporăm încet în bezea, tot cu ajutorul mixerului, dar la o treaptă inferioara, apoi eliminăm mixerul și folosim o spatulă în continuare.
Încorporăm apoi, treptat, făina cernută pentru a o aera, precum și coaja de lămâie rasă fin.

Coacere blat de tort cu aromă intensă de lămâie

Ungem pereții formei de copt cu ulei, apoi presăram puțin zahăr pudră.
La baza formei așezăm o hârtie de copt decupată rotund, cât diametrul formei.
Zahărul pudră presărat pe pereții formei, are rolul de a detașa foarte bine blatul după coacere, de pe pereții formei.
Este mult mai eficient decât făina(truc învățat de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani).
Întindem compoziția de blat în forma de copt, o nivelăm și dăm forma la cuptorul preîncălzit.
Coacem blatul pentru 30-35 minute la 180 de grade, sau până trece testul scobitorii.
După stingerea focului, mai lăsăm blatul în cuptor 4-5 minute.
Apoi îl lăsăm să se tempereze ușor în forma de copt și îl răsturnăm pe platou, pentru a îndepărta hârtia de copt.
Este un blat foarte crescut, pe care l-am secționat în trei părți.
Și are o puternică aromă de lămâie, precum și o frumoasă culoare galbenă, atât de la gălbenușuri, cât și de la ulei și lămâie.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de blat de tort cu aromă intensă de lămâie!

Blat de tort cu aromă intensă de lămâie

 

Rețete înrudite

1 comentariu

Nora Belcin 18 October 2020 - 15:07

Multumim ptr.reteta…o voi distribui ca sa imi ramana pe pagină și să o vadă și prietenele…❤⚘

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.