266
Nu puteam să las Crăciunul să treacă fără să pregătesc câteva rețete de deserturi specifice precum această rețetă de Chec cu brăduț verde pentru Crăciun.
A ieșit minunat și ca gust și ca aspect, mai ales pentru că l-am glazurat și cu ciocolată ușor amăruie.
Rețeta este una clasică de chec, doar puțin mai consistentă textura compoziției cu cacao, iar în compoziția verde am pus 2 picături de colorant. Nu a ieșit verdele pe care îl doream, dar nici nu m-am încumetat să pun mai mult colorant.
Mai găsiți pe blog și:
Rețeta Chec cu lămâie și inimioară cu ciocolată
Rețeta Chec cu forme de iepurași în interior
Ingrediente
- Pentru checul verde:
- 4 ouă mari
- 125 gr zahăr
- 4 linguri ulei
- 125 gr făină
- 2 picături colorant verde
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe esență de mentă
- Pentru checul maro:
- 4 ouă mari
- 125 gr zahăr
- 4 linguri ulei
- 125 gr făină
- 25 gr cacao
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe esență de rom
- Pentru glazura de ciocolată:
- 100 gr ciocolată amăruie, cu 50% cacao
- 125 ml smântână pentru frișcă
- ornamente din zahăr, pentru decor
Mod de preparare
Rețeta Chec cu brăduț verde pentru Crăciun, preparare chec verde.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri ca la orice rețetă clasică de chec.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi le amestecăm cu esența și uleiul și le încorporăm în bezea. Le încorporăm cu mișcări ample de jos în sus, folosind o spatulă, pentru a se menține compoziția aerată.
Încorporăm și făina adăugată treptat, cu aceleași mișcări circulare. La final, adăugăm colorantul și omogenizăm compoziția.
Tapetăm tava de chec cu hârtie de copt și întindem compoziția pentru chec verde în ea.
Coacem checul verde la 180 de grade pentru 30-35 de minute.
Apoi îl lăsăm să se răcească bine, mai întâi în formă pentru 10 minute, apoi pe un grătar. Când este răcit, îl feliem în felii de 2 cm grosime și decupăm feliile cu forma de brăduți.
Pregătim compoziția pentru checul maro.
Pornim din nou cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare peste ele.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, le amestecăm cu esența de rom și uleiul și le încorporăm în bezea, folosind spatula, ca și la checul anterior.
La final, încorporăm, treptat, făina cernută împreună cu cacaua și omogenizăm bine compoziția.
Tapetăm tava de chec cu hârtie de copt și așezăm brăduții în ea, transversal, pe mijloc.
Turnăm compoziția cu cacao pe marginile tăvii și peste brăduți și o nivelăm bine.
Coacem checul cu brăduț verde pentru Crăciun la 180 de grade, pentru 35 de minute.
Checul s-a copt uniform, mai puțin deasupra brăduților unde s-a separat. Data viitoare, voi prepara compoziția maro din 5 ouă, pentru a se acoperi brăduții uniform.
Dar am reparat acest inconvenient cu glazura de ciocolată și checul a ieșit la final, perfect.
Pentru glazură, încălzim smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul, adăugăm ciocolata ruptă și amestecăm intens până ciocolata se topește și compoziția se omogenizează. Lăsăm glazura de ciocolată să se tempereze și o turnăm deasupra checului răcit. O întindem uniform și presărăm câteva ornamente din zahăr, colorate.
Lăsăm glazura să se întărească, apoi putem felia checul.
Nouă ne-a plăcut tare mult, sper să vă placă și vouă!
Din resturile de la checul verde, se poate prepara o budincă, după Rețeta Budincă de cozonac cu ciocolată.
Nu uitați că puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.