Ce pot sa spun despre aceasta ciorba de afumatura cu galuste de cartofi si zeama de varza, este ca a iesit o ciorba foarte buna si satioasa. Si se serveste fara paine. 😀
Ingrediente:
- 1 ciolan afumat, dezosat
- 3 cepe
- 2 morcovi
- 2 ardei
- 1 telina micuta
- 4 linguri rosii pentru ciorba
- 5 l apa
- 1 l zeama de varza
- 1 lingurita sare grunjoasa
- 1 legatura patrunjel
- Pentru galuste:
- 4 cartofi
- 1 lingurita sare
- 2 oua
- 5 linguri cu varf de faina
- 1/2 legatura marar
- 1 varf lingurita busuioc
Mod de preparare pentru ciorba de afumatura cu galuste de cartofi si zeama de varza
Spalam carnea, o portionam si o punem intr-un vas la fiert cu un litru de apa.
O lasam pana cand clocoteste de doua ori, apoi scurgem apa, clatim carnea cu putina apa calda si o punem din nou la fiert in apa calda(eu am pus 4 l de apa).
Curatam si tocam legumele cubulete si le vom adauga in ciorba cand aceasta atinge punctul de fierbere.
Adaugam o parte dinsare, restul de sare o vom adauga spre sfarsit cand vom gusta ciorba pentru a ne da seama daca mai este nevoie, avand in vedere ca si ciolanul afumat este putin sarat, de asemeni si zeama de varza.
Cand legumele si carnea sunt aproape fierte, adica se patrunt bine la testul cu furculita, adaugam zeama de varza, iar dupa 10 minute si rosiile.
Intre timp ne ocupam si de formarea galustelor.
Curatam, tocam si punem cartofii la fiert in apa cu putina sare si-i lasam sa fiarba pana cand incep sa se sfarame, exact ca pentru piure.
Inlaturam spuma care se formeaza pe parcurs, apoi dupa ce au fiert suficient, scurgem apa si pasam bine cartofii.
Tocam mararul marunt si il adaugam in cartofi.
Adaugam sibusuiocuscat, ouale si omogenizam, apoi incepem sa incorporam faina pana se obtine o pasta mai tare. Gustam si mai adaugam putina sare, daca consideram ca mai trebuie.
Dupa ce au fiert si rosiile cam 10 minute incepem si scufundam in ciorba cate o lingura din compozitia de cartofi pana terminam compozitia.
Cand galustele incep sa se ridice la suprafata ciorbei, oprim focul si adaugam patrunjelul tocat.
TIPSURI:
Nu trebuie fierte prea mult galustele pentru ca se vor sfarama.
Consistenta compozitiei de galuste se poate incerca scufundand prima galusca, daca se imprastie compozitia se mai adauga faina.
10 comentarii
Numai buna ptr gustul meu … mi-ar placea sa mananc asa ceva , ptr ca-i fara paine :d
Diana, eu oricum mananc aproape orice fara paine 😀
Si eu caut sa fac asa ceva , dar sunt unele care chiar nu se pot inghiti fara paine sau mamaliga 🙁
Pai nici eu nu mananc chiar orice fara paine, dar supele/ciorbele si felul 2 indiferent ce ar fi, mananc fara paine. :
n-am rezistat acestui titlu. dementiala! am o ditamai pofta dar noi nu gatim porc 🙁 … doar pomenesc prin retete de el dar il inlocuiesc
Multumesc, Didi! Foarte bine ca nu mai consumati carne de porc, noi cat mai traiesc parintii si cresc porci, inca vom mai consuma, apoi, vom mai vedea ce-o mai fi…..
ce ciorba gustoasa,draga mea!
Multumec, scumpa!:-*
Ma tenteaza galustele de cartofi! Nu am mancat astfel de galuste pana acum. Chiar le voi incerca! Cat despre afumatura…no comment! Abia astept sa incerc ciorba! Te pup! 🙂
Sa ai grija la consistenta lor, ca se pot sfarama! Te pup cu drag!