Aceasta ciorba de perisoare dreasa cu smantana si usturoi, am adaptat-o pornind de la ciorba radauteana, care ne place foarte mult. Nu am folosit intocmai ingredientele de la cea radauteana, dar rezultatul a fost unul foarte bun. Ne-a placut foarte mult la toti.
Vedeti aici si reteta de ciorba radauteana.
De fapt, ciorba de perisoare este una dintre preferatele familiei. Obisnuiesc sa o prepar foarte des si in cat mai multe moduri. Una dintre variante este cea cea acrita cu zeama de varza – vedeti aici reteta. Pe aceasta o prepar foarte des in sezonul rece, cand dispun de zeama de varza.
O alta varianta este cea acrita cu bors – vedeti aici reteta.
Dar mai gasiti pe blog si alte variante de ciorba de perisoare, cu diferite tipuri de carne si diferite moduri de acrire.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de ciorba de perisoare dreasa cu smantana si usturoi.
Ingrediente
- Pentru perisoare:
- 1 kg piept de pui
- 250 g bacon afumat
- 1 ceapa
- 1 ceasca orez
- sare
- piper
- cimbru
- 2 oua+ 2 albusuri
- Pentru supa:
- 3,5 l apa
- 30 ml ulei de masline
- 800 ml zeama de muraturi(castraveciori)
- 400 g smantana
- 2 galbenusuri
- 1 capatana usturoi
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras verde
- sare
- piper
- cimbru
- 1 legatura patrunjel verde
- cateva fire de marar verde
Portii: 8;
Timp de preparare: 60 minute
Mod de preparare pentru ciorba de perisoare dreasa cu smantana si usturoi
Incepem cu pregatirea compozitiei pentru perisoare. Este bine sa o pregatim inainte de a pune apa la fiert, pentru a se asezona carnea cu condimentele.
Cum pregatim perisoarele
Hidratăm orezul in apă rece, pentru 10-15 minute.
Formam perisoarele de marimea unei nuci.
Preparam ciorba de perisoare dreasa cu smantana si usturoi
Punem apa la fiert.
Cand atinge punctul de fierbere, adaugam perisoarele.
Nu adaugam sare in apa, pentru ca vom adauga pe parcurs, dupa ce adaugam zeama de muraturi, care va fi sarata.
Inlaturam spuma care se formeaza la suprafata ciorbei.
Cand perisoarele incep sa se ridice la suprafata, adaugam legumele curatate si tocate in cuburi, mai putin ardeii si trase usor la tigaie in uleiul de masline.
Ardeii ii vom adauga ceva mai tarziu, ca sa nu se inmoaie si ramana usor crocanti.
Cand si legumele sunt usor patrunse, adaugam zeama de muraturi, apoi condimentele: piperul si cimbrul.
Curatam usturoiul si il pisam cu putina sare ca la mujdei.
Amestecam galbenusurile cu smantana si diluam amestecul, treptat, cu supa fierbinte, apoi il adaugam in ciorba, amestecand intens sa se imprastie uniform in toata ciorba.
Mai lasam ciorba de perisoare dreasa cu smantana si usturoi sa fiarba pentru 2-3 clocote, apoi adaugam usturoiul si potrivim gustul ciorbei cu sare si piper.
Dupa 4-5 minute de fierbere impreuna cu usturoiul, stingem focul, lasam ciorba sa se tempereze 2-3 minute si adaugam verdeata tocata.
TIPS-uri:
- Este recomandat sa adaugam condimentele spre final de fierbere a ciorbei, adica in ultimele 15 minute, pentru ca acestea sa-si mentina aromele.
- Usturoiul nu este bine sa fiarba prea mult pentru ca oxideaza si isi pierde proprietatile.
- Zeama de muraturi poate fi inlocuita cu otet.
Sa va fie de folos!
4 comentarii
ador ciorba de perisoare! As gusta si eu o portie! >:D<
Trage scaunul aproape, Robert! Ca te servesc imediat cu o portie, virtual. :))))
Vin si eu! 😛 :-*
Te-as servi cu drag, Laura! >:D<