Ciorbă de roșii cu găluște de griș

de Maria Udrea
2 comentarii
Ciorbă de roșii cu găluște de griș, în bol de pământ, gata de servit

Una dintre vedetele verii în materie ciorbe, la noi în bucătărie, este  această delicioasă ciorbă de roșii cu găluște de griș, ca la mama acasă. O preparăm aproape săptămânal pe tot parcursul sezonului roșiilor de grădină, bine coapte.

Este una dintre cele mai gustoase ciorbe cu gust acrișor, este foarte consistentă și nu necesită pâine în timpul servirii.

Am mai prezentat pe blog, anterior, o rețetă de supă de roșii cu ardei copți și găluște de griș. Sunt ușor diferite la gust, dar și la mod de preparare.

Iar din categoria rețetelor de supe și ciorbe cu roșii, mai găsiți pe blog și o rețetă de supă de roșii cu găluște bavareze. Vă provoc s-o încercați pentru că găluștele bavareze sunt altfel decât cele de griș.

Ne plac foarte mult roșiile în preparate, nu doar în salate. Ne plac și sosurile cu roșii și ardei copți, sau sosurile cu roșii și usturoi.

Rețeta de Ciorbă de roșii cu găluște de griș

Cea mai bună ciorbă de roșii este, evident, cea cu roșii de grădină, bine coapte. O mai pregătim și iarna, dar cu roșii conservate întregi, în suc de roșii.

Pentru reușita găluștelor de griș, am pentru voi trei tips-uri:

  1. Se cântăresc ouăle și se pune aceeași cantitate de griș
  2. Se prepară compoziția de găluște cu 30 de minute înainte de a prepara găluștele. Astfel grișul are timp să se hidrateze și compoziția nu se împrăștie în ciorbă.
  3. Dacă, totuși, găluștele vi se par tari, stropiți-le cu apă rece, când sunt la suprafața ciorbei, apoi le întoarceți și le stropiți și pe partea cealaltă. Vor deveni mai fragede, mai hidratate.

Rețeta mea de găluște până acum era de a pune 3 linguri mai cu vârf de griș la un ou. Însă nici lingurile nu mai au aceleași dimensiuni, dar nici ouăle nu sunt de aceeași mărime.  Cea mai sigură metodă este metoda cântarului( tips deprins de la nepoata mea Andra, căreia îi mulțumesc).

Și dacă sunteți în căutarea rețetelor de conserve din roșii, găsiți pe blog o întreagă colecție, la secțiunea ”Conserve”.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Ciorbă de roșii cu găluște de griș, în bol de pământ, gata de servit

Ciorbă de roșii cu găluște de griș

Printează
Porții: 8 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 21 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 kg roșii de grădină, bine coapte
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ardei gras, roșu
  • 2 linguri de ulei
  • sare și piper
  • 2 l apă
  • 1/2 legătură de leuștean
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • Pentru găluște:
  • 3 ouă medii( 165 gr)
  • 9 linguri mai cu vârf de griș( 165 gr)
  • sare și piper, după gust

MOD DE PREPARARE

Primul pas este să spălăm bine roșiile și le opărim în apă clocotită cu sare, pentru un minut. Le scurgem, le decojim și le tocăm în cuburi.

Al doilea pas este să pregătim compoziția pentru găluște care trebuie să stea la odihnit 20-30 de minute, pentru a se hidrata grișul.

Spargem ouăle într-un bol și le amestecăm cu puțină sare și puțin piper. Apoi adăugăm grișul și omogenizăm bine compoziția.

Cât timp se odihnește compoziția pentru găluște, pregătim restul ingredientelor pentru ciorbă.

Punem uleiul la încins și adăugăm ceapa tocată solzișori. O călim ușor, doar pentru a-și degaja gustul dulceag. Adăugăm și un cățel de usturoi tocat rondele.

Nu lăsăm ceapa la călit mai mult de 1 minut, apoi o stropim cu apă fierbinte ca să nu capete gust de prăjeală.

Adăugăm morcovul curățat și tocat în cuburi și rădăcina de pătrunjel, de asemeni, curățată și tocată în cuburi. Le amestecăm bine cu ceapa și le lăsăm să se pătrundă ușor, apoi adăugăm roșiile. Le lăsăm să fiarbă împreună cu ceapa și usturoiul până se reduc puțin, apoi completăm cu apa fierbinte.

Lăsăm ciorba să fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi luăm cu lingura din compoziția de găluște și scufundăm în ciorbă.

Lăsăm găluștele să fiarbă până se ridică la suprafață. Pentru a ne asigura că ies fragede, le mai stropim cu apă rece după ce s-au ridicat la suprafață. Apoi le întoarcem pe partea cealaltă și le mai stropim odată.

Potrivim gustul ciorbei cu sare și piper, iar înainte de stingerea focului, cu 5 minute, adăugăm leușteanul tocat mărunt.

După stingerea focului, sau în timpul servirii, adăugăm și pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Ciorba de roșii cu găluște este tare gustoasă, atât caldă, cât și rece. Se poate aromatiza, după preferințe, cu cimbru sau busuioc. Noi o preferăm simplă, cum o savuram la mama acasă.

Spor și poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.