Că ne plac ciorbele acre, nu trebuie să mai specific, dar această ciorbă de varză murată cu rasol de porc, afumat, a avut un impact neașteptat de bun, asupra celor care au servit-o.
Unde pui ca noi nu suntem fani varza acră, decât la prepararea sarmalelor.
Este prima data cand prepar această ciorbă și vinovat este Vlădutz, bucătarul de la Neatza, care m-a inspirat.
De cum am citit rețeta lui și am văzut filmarea, am zis că trebuie neapărat încercată și iată că i-a venit rândul.
Mulțumesc, Vlădutz, pentru inspirație, băieții mei au fost super încântați de gustul acestei ciorbe!
Mai găsiți pe blog și rețeta de ciorba de varza proaspătă, cu afumătură de porc. Este varianta pe care o prepar în special vara, când nu mai dispun de varză murată.
Mai jos aveți lista de ingrediente și pașii necesari pentru ciorba de varză murată.
Ingrediente
- 1,5 kg varză murată
- 1,5 kg rasol de porc, afumat
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 țelină mică
- 1 ardei gras
- cimbru
- piper
- 2 gălbenușuri de ou
- 250 g smântână
- 50 ml ulei de măsline
- 4 l apă
- mărar
- pătrunjel
Portii: 8;
Timp de preparare: 2 ore
Mod de preparare pentru ciorbă de varză murată cu rasol de porc, afumat
Mai întâi pregătim toate ingredientele.
Preparăm ciorba
Punem bucățile de carne la fiert, în apă cât să fie acoperite.
Lăsăm bucățile de carne să fiarbă 5-6 minute după ce au dat în clocot, apoi scurgem apa și le clătim bine cu apă caldă.
De asemeni, clătim și vasul, apoi le punem din nou la fiert în 2 l de apă.
Călim legumele, mai puțin ardeiul, în ulei, dar picurăm și câte puțină supă din vasul în care fierbe rasolul.
Nu punem multă supă, doar cât să nu se lipească legumele de pereții tigăii, sau vasului în care le călim.
Cand varza este bine fiartă, de asemeni și carnea, le împreunăm în același vas, cu supele în care au fiert.
Adăugăm și legumele înăbușite.
Le lăsăm să fiarbă și împreună pentru 20-30 de minute, timp în care adăugăm și cimbru, piper, dar și ardeiul tocat în cuburi.
Cu 10 minute înainte de stingerea focului, amestecăm gălbenușurile cu smântâna, diluăm amestecul cu puțină supă fierbinte și îl adăugăm peste ciorba de varză.
Amestecăm bine în ciorbă pentru a nu se brânzi smântâna, apoi, după stingerea focului, lăsăm ciorba să se tempereze puțin și adăugăm verdeața tocată.
Această ciorbă de varză murată cu rasol de porc afumat este chiar deosebită și ca gust și ca textură și aspect și v-o recomand cu tot dragul!
NOTĂ
- Dacă aveți măciulii de mărar uscate, este bine să adăugați câteva în varză atunci când aceasta fierbe separat de restul ingredientelor, va da ciorbei o aromă mai plăcută.
- Dacă varza este foarte acră, se va ține în apă rece 10-15 minute, după ce se toacă, apoi se va scurge bine și se va pune la fiert.
4 comentarii
mmmm… tare buna! >:D<
Arata demential aceasta ciorbita! ❤ ❤ Uite, desi aici in Dobrogea se prepara foarte des ciorba cu afumatura, eu nu am mancat niciodata – evident, nici nu am facut, pentru ca nu stiu ce gust are. Dar a ta arata atat de bine, ca o trec pe lista, sa o fac neaparat ❤ ❤
Multumesc, Robert!
Simo, daca iti place carnea afumat, o sa-ti placa si in ciorba. Sa incerci macar odata, sa vezi ce gust special da ciorbei. ❤ ❤❤ ❤