Cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci

de Maria Udrea
0 comentarii
Cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci și un cozonac simplu

Aveam de mult în plan un astfel de cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci, cu multă nucă și cacao, dar și cu rahat, așa că de data asta l-am executat.

Rețeta este cea clasică, pe care eu o folosesc cel mai des și care îmi reușește de fiecare dată.

De data aceasta am avut ceva emoții la foaia cu cacao, îmi era teamă să nu crească neuniform, față de cea simplă.

Însă a ieșit perfect, foile au crescut la aceeași înălțime și s-au copt în egală măsură.

Cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci și un cozonac simplu

Cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci

Printează
Porții: 2 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 7 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg făină
  • 10 g drojdie uscată
  • 4 gălbenușuri
  • 450 ml lapte
  • 250 g zahăr
  • 30 g cacao
  • 50 g nucă măcinată
  • 200 ml ulei
  • 38 ml esență de rom
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru umplutură:
  • 5 albușuri
  • 50 g zahăr
  • 50 g zahăr vanilat
  • 50 g nucă măcinată
  • 100 g nucă, jumătăți
  • 150 g rahat multicolor
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță lapte

Mod de preparare pentru cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci

Pregătim ingredientele.

Aducem ingredientele la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a ne apuca de lucru.
Cernem făina de seara și o lăsăm pe masa de lucru până a doua zi.
O mai cernem odată când ne apucăm de frământat, ca să fie cât mai aerată.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste ambele.
Măcinăm nuca, măcinăm zahărul și tăiem rahatul în cuburi mai mici.
Când toate acestea sunt pregătite, ne apucăm de lucru.

Preparare aluat pentru cozonac

Facem o adâncitură la mijlocul făinii unde vom pune drojdia și o linguriță de zahăr.
Încălzim laptele și turnăm puțin peste amestecul de drojdie cu zahăr.
Le amestecăm bine, adăugând și puțină făină și acoperim vasul.
Așteptăm 5-6 minute până se dezvoltă drojdia.
În acest timp mixăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, până devin spumoase.
Le diluăm apoi cu puțin lapte călduț.
Încălzim și uleiul, să fie cam la temperatura laptelui.
Când drojdia s-a activat suficient, turnăm compoziția de gălbenușuri peste ea și începem să le amestecăm, adunând și făina de pe margini.
Turnăm alternativ și câte puțin lapte, respectiv ulei.
Când mai avem aproximativ 1/4 din făină de încorporat în aluat, împărțim aluatul în două.
Într-o parte vom adăuga cacaua cernută și nuca măcinată, precum și făină, câtă mai intră, iar în cealaltă, continuăm cu făină.
Frământăm aluaturile pentru cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci timp de câteva minute bune pe masa de lucru unsă cu ulei. Apoi le acoperim cu ștergare și le lăsăm să se dospească, la loc cald, aproximativ o oră.

Preparăm umplutura și asamblăm cozonacii

Când aluaturile s-au dospit, mixăm albușurile spumă, adăugând zahărul și zahărul vanilat.
Încorporăm și nuca măcinată fin.
Împărțim aluaturile în câte două părți, pe care le întindem, pe rând, în patru foi, de lungimea tăvii de copt.
Tăvile mele au forme trapezoidale și au dimensiunile: L =30 cm, l1=11 cm, l2=8 cm, h=7 cm.
Pentru primul cozonac, întindem mai întâi foaia albă, o ungem cu compoziția de albușuri, presărăm miez de nucă rupt și cuburi de rahat.
Adăugăm deasupra, foaia cu cacao, o ungem cu compoziție de albușuri și din nou presărăm nucă și rahat.
Rulăm aluaturile suprapuse, nu foarte strâns și transferăm ruloul în tava tapetată cu hârtie de copt.
Pentru cel de-al doilea cozonac, am rulat separat, foile unse cu compoziția de albușuri și presărate cu nucă și rahat.
Apoi am împletit cele două rulouri cât mai strâns și am transferat împletitura în tava tapetată cu hârtie de copt.
Acoperim tăvile și lăsăm aluaturile de cozonac duo să se dezvolte la loc cald, pentru aproximativ 30-40 de minute.

Coacere cozonac bicolor umplut cu rahat și nuci

Cu 15 minute înainte de a introduce cozonacii în cuptor, pornim cuptorul la 160 de grade.
Amestecăm gălbenușul cu un praf de sare și laptele, iar cu acest amestec ungem cozonacii, folosind o pensulă.
Sarea adăugată în gălbenușul de ou, împiedică înnegrirea cozonacilor în timpul coacerii. Am citit și eu undeva despre acest amănunt și l-am reținut.
Coacem cozonacii pentru 40-45 de minute, la 160 de grade, sau până sunt frumos rumeniți.
Pentru a nu se arde cozonacii la suprafață, sau pentru a nu se rumeni foarte rău, îi acoperim cu o hârtie de copt, sau o coală albă.
Eu așa i-am copt, acoperiți cu hârtie de copt albă.
Nu i-am pudrat cu nimic, pentru că am vrut să iasă în evidență foile bicolore.

Vă mai recomand de pe blog și rețeta de cozonac cu aluat opărit și umplutură de cacao cu nucă.

Dar mai multe rețete de cozonac găsiți pe blog, la categoria Dulciuri, secțiunea „Cozonac”.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.