Recomand acest gen de Cozonac cu nuci și cacao dospit la rece, pentru atunci când faceți mai mulți cozonaci și timpul nu vă este chiar prieten bun.
De exemplu de sărbători când nu ne rezumăm doar la doi cozonaci.
Frământăm mai mult aluat de cozonac și îl păstrăm la frigider pentru câteva ore, sau chiar de seara până dimineața.
Ideea acestui cozonac dospit la rece am preluat-o de la Katy de pe Bucătăraș.ro, căreia îi mulțumesc frumos, pe această cale!
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 400 ml lapte
- 200 g zahăr
- 50 g zahăr vanilat
- 10 g drojdie uscată
- 4 gălbenușuri
- 200 ml ulei
- 38 ml esență de vanilie
- 1/4 linguriță sare
- Pentru umplutură:
- 5 albușuri
- 75 g zahăr
- 50 g zahăr vanilat
- 50 g nucă măcinată
- 30 g cacao
- 20 g pesmet
- 100 g nucă, tăiată grosier
- un praf de sare
- Pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță lapte
- puțin mac pentru decor
Mod de preparare pentru cozonac cu nuci și cacao dospit la rece
Pregătim ingredientele.
Aducem toate ingredientele pe masa de lucru.
Făina trebuie cernută de două ori, pentru a fi mai aerată.
Separăm albușurile de gălbenușuri și le presărăm cu puțină sare.
Albușurile le dăm la frigider, într-un vas acoperit.
Măcinăm nuca și o amestecăm cu pudra de cacao și pesmetul.
Măcinăm și zahărul.
Când toate ingredientele sunt pregătite, ne apucăm de lucru.
Preparare aluat pentru cozonac cu nuci și cacao dospit la rece
Încălzim laptele și uleiul, în vase diferite.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii cernute și punem acolo drojdia și o linguriță de zahăr.
Turnăm puțin lapte peste amestecul de drojdie cu zahăr și le amestecăm, împreună cu puțină făină.
Acoperim vasul și așteptăm să se activeze drojdia, cam 5-6 minute.
Mixăm gălbenușurile cu un praf de sare, pentru a le accentua culoarea.
Adăugăm zahărul râșnit împreună cu zahărul vanilat și mixăm în continuare până la omogenizare.
Diluăm compoziția de gălbenușuri cu puțin lapte călduț și le adăugăm peste drojdia deja activată.
Amestecăm bine cu o spatulă, încorporând și din făină și turnând, treptat, laptele cald și uleiul, de asemeni, cald.
Frământăm aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei, apoi îl punem înapoi în bol, îl acoperim cu o folie alimentară și îl lăsăm la frigider de seara până dimineața.
A doua zi, dimineața, preparăm mai întâi umplutura
Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și le mixăm până obținem o bezea fermă.
Adăugăm amestecul de nucă, pesmet și cacao și omogenizăm compoziția.
Scoatem aluatul de la frigider și îl împărțim în două părți pe care le întindem pe masa unsă cu puțin ulei.
Întindem câte o jumătate din umplutură pe fiecare foaie, apoi le rulăm și le punem în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Le acoperim și le lăsăm 30-40 de minute să se mai dezvolte aluatul.
Ungem aluaturile cu gălbenuș diluat cu puțin lapte, presărăm puțin mac deasupra și dăm tăvile la cuptor.
Coacem cozonacii pentru 40 de minute la 165 de grade, preîncălzind cuptorul cu 10-15 minute înainte.
Mai multe rețete de cozonac găsiți pe blog, la categoria „Dulciuri”, secțiunea „Cozonac”.