Cozonac de post cu dovleac și nucă

de Maria Udrea
0 comentarii
Cozonac de post cu dovleac și nucă feliat pe hârtie de copt

Cozonacul este vedeta sărbătorilor de iarnă, dar poate fi și vedeta deserturilor din perioada de post.  Am preparat pentru un răsfățul dintr-un weekend de post o rețetă de cozonac de post cu dovleac și nucă. Pe lângă culoarea deosebită pe care a dat-o dovleacul aluatului, i-a oferit și o aromă plăcută. Umplutura de nuci cu cacao și rom a completat gustul cozonacului într-o armonie perfectă cu cea a aluatului.

Ideea de a adăuga dovleac în aluaturi am preluat-o de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.  V-am prezentat anterior și o rețetă de pâine cu dovleac plăcintar în aluat, care a ieșit neașteptat de gustoasă și aspectuoasă.

Și mai găsiți pe blog o rețetă de cozonac de post cu suc de portocale în aluat. Nu au cum să nu iasă bune aluaturile de cozonac, chiar și de post, dacă au tot ce trebuie în compoziție. Un aspect important pentru reușita aluatul unui cozonac de post constă în cantitatea de zahăr. Comparativ cu aluatul clasic, unde mai avem și ouă și lapte la aluatul de post dacă adăugăm o cantitate mare de zahăr acesta nu-i va mai permite o dospire perfectă.

Câteva impresii despre rețeta de cozonac de post cu dovleac și nucă

Dacă la rețeta de pâine cu dovleac am adăugat cantități aproximativ egale de făină și dovleac, la rețeta de cozonac vom pune mai multă făină. Acest aspect se datorează atât cantității de zahăr cât și a uleiului. Mai întâi vom carameliza dovleacul răzuit cu uleiul și zahărul și în funcție de cât sirop se formează adăugăm și făină.

Eu am frământat aluat pentru doi cozonaci, însă am copt doar un cozonac. Dintr-o parte de aluat am preparat niște faguri delicioși care au dispărut instant imediat după coacere.

Dacă sunteți în căutare de rețete pentru deserturi de post, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de cozonac de post cu dovleac și nucă.

Cozonac de post cu dovleac și nucă feliat pe hârtie de copt

Cozonac de post cu dovleac și nucă

Printează
Porții: 1 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 9 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 350 gr dovleac răzuit
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 150 gr zahăr
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 575 gr făină albă tip 650
  • 7 gr drojdie uscată
  • 50 ml apă caldă
  • 1 linguriță de sare
  • Pentru umplutură:
  • 250 gr miez de nucă
  • 100 gr zahăr
  • 20 gr cacao
  • 30 ml apă fierbinte
  • 2 lingurițe esență de rom

MOD DE PREPARARE

Începem cu pregătirea dovleacului.

Punem dovleacul răzuit împreună cu zahărul și uleiul  într-un vas cu baza dublă, la foc mediu. Amestecăm constant ingredientele, pentru o caramelizare uniformă. Când dovleacul este bine înmuiat, stingem focul și lăsăm compoziția să se tempereze, atât cât suportă degetul temperatura. Am oprit 2 linguri din siropul format pentru a unge cozonacul pe deasupra.

În bolul mixerului punem 500 gr de făină cernută și o amestecăm cu drojdia. Peste acestea adăugăm compoziția de dovleac caldă. Pornim mixerul, mai întâi la treapta inferioară și mărim intensitatea, pe măsură ce se formează aluatul.

Presărăm sare peste aluatul omogenizat și turnăm apa caldă, în fir subțire, continuând frământarea aluatului. Apoi, scoatem aluatul din bol pe masa presărată cu făină și îl mai frământăm până devine compact. Mai folosim aproximativ 75 gr de făină la frământat și presărat peste aluat. Punem aluatul înapoi în bol, îl acoperim mai întâi cu folie, apoi cu ștergare și îl lăsăm la dospit 60 de minute.

Între timp, pregătim umplutura de nuci.

Măcinăm nuca, dar nu foarte fin. Măcinăm și zahărul și le amestecăm. Adăugăm cacao și turnăm apă fierbinte amestecând intens. Apoi adăugăm esența de rom și acoperim bolul pentru a se hidrata nuca.

Când aluatul s-a dospit, îl împărțim în două. După cum am scris mai sus, dintr-o parte am preparat faguri( vafe).

A doua parte de aluat am mai împărțit-o în alte două părți pe care le-am întins în foi grosiere și am pus peste ele umplutura de nuci cu cacao. Le-am rulat și le-am împletit. Cozonacul împletit se mai lasă la dospit, în tava tapetată cu hârtie de copt pentru aproximativ 40-50 de minute, acoperit. În ultimele 10 minute, pornim cuptorul la 175 de grade Celsius.

Coacem cozonacul de post cu dovleac și nuci la 175 de grade, pentru 45-50 de minute. Cu 10 minute înainte de stingerea focului, scoatem cozonacul și îl ungem cu siropul oprit pentru un plus de luciu.

Acum, eu am potrivit cantitățile ingredientelor și în funcție de tava pe care o am.  Am copt cozonacul într-o tavă cu următoarele dimensiuni: (L=30 cm, B=15 cm, b=11,5 cm, H=10 cm).

Este delicios, cu miez dens, dar pufos și aromă deosebită.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.