Cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao

de Maria Udrea
0 comentarii
Cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao porționat pe două platouri și un buchet de flori în spate

Nu a ieșit el chiar foarte pufos, dar a ieșit tare gustos și aromat, acest cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao.

M-am gândit să-l glazurez pentru că arăta urât așa chel, neuns cu nimic, parcă n-avea luciu. Mergea să presar și ceva nucă, dar am pus suficientă în interior și la cât este de scumpă la momentul actual, am renunțat la ea.

Cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao secționat pe un platou alb și un buchet de flori în spate

 

Ne place cozonacul și îl prepar, de obicei, de sărbători sau la diferite evenimente.  Îl prepar și în varianta de post, precum în rețeta de față, dar și în alte combinații. Una dintre acestea o puteți descoperi la rețeta de cozonac de post cu dovleac și nucă. Este delicios preparat și în această variantă și are o culoare deosebită de la dovleac.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru cozonacul de post cu glazură de cacao.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 300 ml suc proaspăt de portocale(de la 3 portocale mari)
  • 100 ml ulei
  • 100 g zahăr
  • 30 g zahăr vanilat
  • 2 lingurițe esență de portocală
  • un praf sare
  • 650 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • Pentru umplutură și glazură de cacao:
  • 50 g cacao
  • 150 gr miez de nucă
  • 150 g zahăr
  • 1/2 linguriță ulei
  • 50 ml apă
  • 1 linguriță esență de rom

Porții: 2 cozonaci

Timp de pregătire: 120 minute

Timp de preparare: 45 minute

Mod de preparare pentru cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao

Ca și în cazul cozonacului clasic și în cazul celui de post va trebui să aducem ingredientele la temperatura camerei, în special făina.

Cum preparăm aluatul de cozonac

Cernem făina într-un vas și îi facem o adâncitură la mijloc, unde punem drojdia plus o lingură de zahăr.
Încălzim sucul de portocale și turnăm puțin peste drojdie.
Amestecăm drojdia cu zahărul și sucul cald până se omogenizează toate, acoperim vasul și îl lăsăm la loc cald pentru 8-10 minute, până când drojdia se activează.
Încălzim și uleiul să ajungă la temperatura sucului, iar în suc, dizolvăm restul de zahăr și pe cel vanilat. Adăugăm și esența de portocale, pentru a intensifica aroma.
Când drojdia este activată, adică s-a dublat volumul amestecului rezultat, începem să turnăm sucul de portocale, alternativ cu uleiul.
Amestecăm intens, adunând făina de pe margini, în timp ce turnăm lichidele.
Presărăm și puțină sare și frământăm un aluat ferm și nelipicios.
Îl lăsăm la dospit, la loc cald și acoperit cu câteva prosoape de bucătărie, până își dublează volumul.

Preparăm glazura

Amestecăm pudra de cacao cu zahărul și apa și le fierbem la bain marie, amestecând continuu până se topește zahărul și se omogenizează compoziția.
Va fi ca o ciocolată, mai fluidă.
La final, adăugăm și esența.
O lăsăm să se tempereze ușor, înainte de a o folosi la umplutură.

Formăm și coacem cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao

Aluatul este pentru o tavă mare de cozonac, dar eu am făcut doi cozonaci în tăvi mai mici, de 4,5/10/2,5 cm, însemnând: l/L/h.
Deci, împărțim aluatul și îl întindem în două foi de 1 cm grosime, cu aproximație.
Ungem aluatul cu glazură și presărăm nucă tăiată grosier.
Rulăm foile de aluat și transferăm rulourile în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Le acoperim cu ștergare și le lăsăm din nou la loc cald, până își dublează volumul, 35-40 de minute, până la o oră, chiar.
Colaj de poze cu ingredientele și pașii de preparare ai cozonacului de post
Între timp, încălzim cuptorul la 160 de grade.
Coacem, apoi cozonacii, la 160 de grade, până se rumenesc bine la suprafață.
Testul cozonacului copt se va face cam cu 5-10 minute înainte de stingerea focului.
Adică, se scoate tava din cuptor și trebuie să fie cu mult mai ușoară decât cu aluatul necopt și bineînțeles, cozonacul foarte rumenit la suprafață și pe laterale.
Cam 40-45 de minute durează coacerea cozonacului.
Cozonacul se lasă să se tempereze pentru 10-15 minute, apoi se poate glazura cu restul de glazură.
Se lasă să se răcorească și să se întărească glazura, apoi se poate porționa.
Colaj de poze cu pașii pe preparare ai cozonacului de post
Ai mei nu au avut răbdare, așa că am porționat deliciosul cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao, cald, pentru că așa îl preferă.
Cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao porționat pe două platouri și un buchet de flori în spate Cozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao secționat pe un platou alb și un buchet de flori în spateCozonac de post cu suc de portocale și glazură de cacao porționat pe două platouri și un buchet de flori în spate
A ieșit tare gustos și aromat, nici nu zici că e de post.
Găsiți pe blog mai multe rețete de cozonac de unde vă puteți inspira, în secțiunea ”Cozonac și pască”.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.