Atat de aromata si frumos colorata este dulceata de gutui, incat ne cucereste an de an, cand o preparam! Este una dintre favoritele noastre.
Folosesc dulceata de gutui servita la micul dejun pe felii de paine cu unt, dar si inclusa in diferite deserturi.
Un exemplu il puteti descoperi pe blog la reteta de placinta cu mere rase si dulceata din gutui. Combinatia dintre merele acrisoare si gutuile din dulceata este absolut delicioasa. Incercati-o si va veti convinge.
Mai gasiti pe blog si o reteta de dulceata din gutui cu pere verzi. Este reteta preferata a mamei mele. Aroma gutuilor s-a combinat perfect cu aroma perelor si nu a mai fost nevoie de altceva: vanilie sau scortisoară.
Urmariti mai jos reteta dulcetii din gutui, detaliata cu lista de ingrediente si mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
- 2 kg gutui
- 1500 g zahar
- 1 l apa
- 2 lamai
Mod de preparare pentru dulceata de gutui
Cele 2 kg de gutui sunt cantarite dupa ce au fost curatate de partea interioara si partile deteriorate, eu nu curat coaja de pe ele decat cand vreau sa fac si peltea.
Am pus pe foc intr-un vas apa si zaharul.
Am lasat sa fiarba pana cand siropul rezultat a devenit consistent.
Gutuile curatate le-am trecut prin robot, dar nu le-am maruntit prea mult. Nu am avut rabdare sa le tai cubulete cum ar fi fost ideal. Peste ele am stors zeama de la o lamaie si jumatate.
Am pus gutuile peste sirop si am lasat sa fiarba la foc incet aproximativ 1 ora si 30 minute amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca.
Am pregatit borcanele, le-am spalat si sterilizat si am pus dulceata fierbinte in ele. Deasupra am pus cate un sfert de felie de lamaie.
Am pus capacele si le-am dat la cuptor pentru 5 minute la foc incet, apoi le-am lasat in cuptor pana la racirea acestora.