Printre rețetele de turtă dulce pe care le-am preparat pentru sărbătorile de iarnă s-a numărat și rețeta de foi de turtă dulce pe dosul tăvii.
Dacă în anii anteriori am preparat și rețeta de turtă dulce la tavă, de data aceasta am dorit o altfel de prăjitură. Una cu foi pe dosul tăvii, din aluat de turtă dulce. Foarte bine au ieșit foile! Aromate și fragede, dar și de o culoare plăcută.
Ca și cremă pentru umplerea lor am optat pentru creme de la rețeta de negresă cu zahăr caramelizat și cremă de nuci.
Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii sunt favoritele noastre. Ne plac atât ca gust cât și ca aspect și mai ales pentru că sunt spornice.
Vedeți aici și rețeta clasică pentru foi pe dosul tăvii. Pe acestea le prepar și pentru prăjitura Albă ca zăpada, dar și pentru alte prăjituri.
Iar o altă rețetă cu foi pe dosul tăvii pe care o prepar deseori este rețeta de foi cu miere. Aceste foi se folosesc, în special, la prăjitura Albinița.
Cum se prepară rețeta de foi de turtă dulce pe dosul tăvii
Pentru prepararea aluatului de foi procedăm ca la rețeta clasică, cea cu aluat opărit, nu cea cu miere. Dar umblăm puțin la cantitățile ingredientelor. Aluatul se poate modela foarte ușor pe dosul tăvii. Nu necesită acel timp de odihnă, eu l-am folosit imediat după frământare. Necesită bicarbonat de sodiu, pentru frăgezire și puțin praf de copt pentru dezvoltarea aluatului în timpul coacerii.
Foile nu necesită mai mult de 5 minute de copt la 180 de grade, fiecare.
Puteți opta pentru orice cremă doriți, pentru umplerea lor. Eu am optat pentru crema de nuci pentru că ne place foarte mult.
Dacă și voi adorați prăjiturile cu foi pe dosul tăvii, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de foi de turtă dulce pe dosul tăvii.
INGREDIENTE
- Aluat pentru 4 foi pe dosul unei tăvi de 23/40 cm:
- 700 gr făină(300 gr + 400 gr)
- 25 gr cacao
- 250 gr zahăr tos
- 250 gr apă clocotită
- 100 gr unt
- 2 ouă + 2 gălbenușuri
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu sare
- Condimente:
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță nucșoară
- 1/2 linguriță ghimbir măcinat
- 1 vârf de linguriță coriandru măcinat
- 1 vârf de linguriță piper
- 1 vârf de linguriță cardamon
MOD DE PREPARARE
Pentru a prepara aluatul foilor de turtă dulce, mai întâi punem 175 gr de zahăr la caramelizat. În același timp, într-un ibric, punem 250 ml de apă la fiert.
Amestecăm continuu zahărul pentru a nu se arde, iar când este complet diluat, adăugăm apa clocotită. Lăsăm siropul de zahăr ars pe foc până când se topește tot zahărul care se va solidifica la contactul cu apa. Apoi adăugăm amestecul de condimente pentru turtă dulce și restul de zahăr. Din nou amestecăm până când se topește și zahărul adăugat, apoi stingem focul.
Punem într-un bol 300 gr de făină și turnăm siropul fierbinte peste ea. Amestecăm continuu până la omogenizarea aluatului. Apoi lăsăm aluatul opărit la răcit. După răcirea completă adăugăm restul de făină amestecată cu sare, cacao, praful de copt și bicarbonatul. Omogenizăm din nou și adăugăm cele 2 ouă și 2 gălbenușuri, dar și untul moale.
Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios. Dacă mai necesită, mai plusăm cu puțină făină.
Împărțim aluatul în patru și coacem, pe rând cele patru foi întinse pe dosul tăvii. Întindem foile mai întâi pe masa presărată cu puțină făină, apoi le transferăm pe tava unsă cu ulei și presărată cu făină. Le înțepăm cu furculița din loc în loc pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Coacem foile în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 5 minute fiecare.
Foile pe dosul tăvii pot fi coapte cu 2-3 zile înainte de umplere și păstrate în tava de copt, cu hârtie de copt între ele, apoi acoperite cu folie de prospețime. Se păstrează în cămară.
Dacă doriți ca prăjitura să fie gata de porționat în aceeași zi, folosiți pentru umplerea foilor o cremă fiartă. O întindeți între foi ușor caldă. Astfel foile se vor hidrata în 5-6 ore, iar prăjitura se va porționa frumos.
De obicei prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se porționează mult mai bine a doua zi.