Gem de caise fac în fiecare an, pentru că este preferatul nostru, dar gem de caise cu pepene galben, este prima dată când fac și tare mult m-a încântat.
M-a încântat culoarea plăcută, chiar dacă l-am fiert timp mai indelungat, și-a menținut culoarea. Dar m-a încântat și aroma și textura. Textura este ca de jeleu, deci îmi va prinde bine mai târziu, folosit la prăjituri.
Bine, textura o putem modifica în funcție de timpul de fierbere. Dacă fierbem gemul, sau dulceața timp mai îndelungat, acestea devin mai consistente, mai groase.
Eu, în general, las gemurile ușor fluide, pentru că le folosesc foarte des la deserturi. Doar gemul de prune fără zahăr îl prepar mai gros, pentru a obține maximul de dulceață la el.
Din categoria rețetelor de gem preferate de noi vă mai recomand și:
- Rețeta Gem de caise cu piersici
- Rețeta Peltea de gutui si mere aromata cu scortisoara
- Rețeta Gem de prune asortat și fără zahăr
Nu suntem noi mari consumatori de gemuri, sau dulcețuri, dar îmi place să am în cămară câteva borcane din fiecare.
Le consumăm, în general, la diverse deserturi: clătite, papanași, prăjituri, budinci, etc.
Abia aștept să vă prezint prima prăjitură cu gem de caise cu pepene galben!
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

INGREDIENTE
- 3 kg caise( cântărite fără sâmburi)
- 2 kg pepene galben( cântărit curățat)
- 1 kg zahăr
- zeama de la 1 lămâie
MOD DE PREPARARE
Începem prin a spăla bine caisele și a le scurge bine. Apoi le spargem în două și le îndepărtăm sâmburii.
Punem jumătățile de caise în vasul în care vom fierbe gemul.
Curățăm pepenele galben, îl tăiem în cuburi și îl adăugăm peste caisele din vas. Adăugăm și zeama de lămâie, o parte din zahăr și amestecăm bine totul.
Eu am adăugat pentru început 800 gr de zahăr.
Lăsăm vasul la rece 2-3 ore, timp în care mai amestecăm ingredientele, să se formeze sirop. Se poate lăsa de seara până dimineața, dar se poate fierbe gemul și direct, trecând peste această etapă.
După acest interval, eu am introdus blenderul și am pasat ingredientele, pentru că am vrut un gem fin.
Am fiert gemul la foc mic spre mediu, pentru 2 ore, înlăturând spuma care s-a format.
Spre final, am mai adăugat 200 gr de zahăr, pentru că mi s-a părut ușor acrișor. Zahărul, la gem se adaugă după gust, nu se pune mult ca la dulceață.
Gemul se pune fierbinte în borcanele sterilizate, de asemeni fierbinți, se închid bine borcanele cu capacele din dotare și se lasă în cuptorul deja cald, de la borcane, până a doua zi, sau când sunt bine răcite.
Eu mai aprind cuptorul 5-6 minute, după ce introduc borcanele cu gem, dar nu e neapărat nevoie.
Borcanele pot fi păstrate și în pături, până a doua zi, mai ales dacă ne trebuie cuptorul.
Să vă fie de folos!
NOTE
Acum, depinde și de fructele pe care le folosiți, de norocul pe care îl aveți ca acestea să fie ducli și să nu fie nevoie de mult zahăr. Eu am ales caise coapte și am avut noroc de un pepene foarte dulce. Am folosit pepene gen banană, pentru că nu am vrut să fie prea zemos.Și timpul de fierbere al gemului depinde de cât de zemoase sunt fructele.