55
Gemul de caise este preferatul nostru, alături de cel de prune, dar foarte bun a iesit si acest Gem de caise cu piersici.
Dacă avem peste iarnă din cele două, altceva nu ne mai trebuie.
Și sunt cele mai des utilizate și la prăjituri, așa că, indiferent cât ar costa caisele(românești) pe piață, câteva borcane de gem tot fac. 🙂
De data aceasta le-am combinat cu piersici, dar în mică masură.
A iesit un gem bun, aromat și de o culoare tare plăcută.
Găsiți pe blog mai multe Rețete de gem și dulceață.
Ingrediente
- 3 kg caise bine coapte
- 1 kg piersici
- 400 g zahăr
- 4 plicuri zahăr vanilat(opțional)
Mod de preparare pentru gem de caise cu piersici
Spălăm bine fructele și le lăsăm la scurs, apoi le îndepărtăm sâmburii și adăugăm aproximativ 200 g zahăr peste ele.
Eu am lăsat caisele în jumătăti, pentru că au fost foarte coapte, iar piersicile le-am trecut prin chopper, fiind mai tari.
Amestecăm, deci, fructele cu zahărul și le dăm la rece cel puțin o oră, pentru a-și lăsa sucul.
Le mai amestecăm din când în când.
După acest interval, le dăm la cuptor, la foc mediu și le lăsăm până când rezultă un gem bine legat, omogen și foarte puțin cursiv.
Din când în când mai amestecăm în gem și ștergem marginile vasului, pentru că gemul scade și posibil să producă arsură pe marginea vasului. Această arsură, dacă nu este îndepartată, dă un gust amar gemului.
Restul de zahăr îl vom adăuga spre final de preparare, după gust.
Verificăm consistența gemului
Luăm cu lingura din gem, îl lăsăm să se răcească și îl gustăm.
În funcție de cât de dulce dorim gemul, mai adăugăm, sau nu, zahăr.
Zahărul vanilat, îl adăugăm înainte de a pune gemul în borcane.
După ce obținem consistența dorită la gem, scoatem vasul din cuptor. Introducem borcanele spălate și scurse, pentru a le steriliza.
Le lăsăm 5 minute cu focul aprins, așezate într-o tavă.
Umplem borcanele fierbinți cu gemul de asemeni fierbinte. Înfiletăm capacele și introducem din nou borcanele cu gem de caise cu piersici la cuptor.
Le lăsăm 5 minute cu focul aprins. Apoi, după stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, când se răcesc definitiv.
În felul acesta suntem siguri că s-au sudat bine capacele și nu va mai intra aer în borcane, așa încât gemul să ni se altereze pe parcurs.
Să vă fie de folos!
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.