Langoși cu brânză sărată

de Maria Udrea
0 comentarii
Langoși cu brânză sărată

Pentru mic dejunuri savuroase sau pentru gustările de mai târziu, merită preparată rețeta de langoși cu brânză sărată. Sunt delicioși, mai ales calzi, serviți lângă o cană cu lapte, una cu ceai sau un pahar cu iaurt!

Cel puțin noi așa îi servim și ne plac maxim.

Sunt buni și cei cu brânză dulce și aromă de vanilie, serviți ca desert.

Uneori mai prepar și rețeta de langoși cu gem de prune și nuci, în special în sezonul rece, sau în perioadele de post.

Sunt simplu de tot de preparat, doar necesită puțin timp pentru dospire, ca de altfel orice aluat dospit.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 g făină
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 1 lingură zahăr
  • 1/2 linguriță sare
  • 250 ml lapte cald
  • Pentru umplut:
  • 250 g brânză telemea sărată
  • 250 g brânză de vaci, proaspătă
  • 50 g unt

Porții: 10

Timp de preparare: 60 minute

Mod de preparare pentru langoși cu brânză sărată

Cernem făina într-un vas și creăm un loc adânc la mijlocul ei. Într-un bol punem drojdia sfărâmată și zahărul. Adăugăm puțin lapte cald și amestecăm până când ingredientele din bol se diluează. Turnăm acest amestec în adâncitura din bol. Pe marginile făinii presărăm sarea. Acoperim bolul cu un ștergar și lăsăm maiaua de drojdie să se dezvolte 10-12 minute sau până când își dublează volumul și se creează multe bule de aer la suprafață.
Încălzim și restul de lapte. Îl turnăm, treptat, peste amestecul de drojdie cu zahăr, în timp ce amestecăm intens, adăugând și făina din vas.
Aluatul nu necesită ouă, iese perfect și fără acestea. Nu necesită grăsime pentru că langoșii se prăjesc în ulei.
Deci este un aluat simplu, cu ingrediente puține și cu reușită sigură.
Frământăm, așadar, un aluat ușor ferm, nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit 45-50 de minute, timp în care își va dubla volumul.

Formăm și prăjim langoșii

În intervalul de timp cât aluatul stă la dospit, pregătim compoziția pentru umplutură. Amestecăm, într-un bol, brânzeturile bine sfărâmate cu untul și omogenizăm amestecul.
Apoi împărțim aluatul în 10-12 părți pe care le modelăm sub formă de sfere.
Întindem fiecare sferă de aluat într-o foaie de formă circulară cu diametrul aproximativ de 12-15 cm.
Punem câte o lingură, mai cu vârf, din compoziția de brânză la mijlocul discului de aluat. Apoi aducem marginile aluatului peste umplutură, ca un semicerc. Presăm bine marginile pentru a se lipi.
Se pot lipi marginile aluatului umezindu-le cu apă. Eu  le-am răsucit ușor și le-am presat.
Lăsăm langoșii astfel formați 10-15 minute, acoperiți cu um ștergar, să se mai dezvolte aluatul. Apoi îi prăjim în ulei încins, la foc mediu spre mare.
Îi rumenim bine întorcându-i de pe o parte pe cealaltă.
Îi transferăm cu o spumieră pe prosoape de hârtie absorbante și îi lăsăm să se tempereze. Apoi îi servim cu poftă, alături de cei dragi.

Puteți încerca și rețeta de langoși ungurești cu smântână și cașcaval.

Langoși ungurești cu smântână și cașcaval, pe o farfurie neagră, alături de o cană cu smântână și usturoi și un bol cu cașcaval răzuit și pătrunjel verde

Iar pentru zilele de post puteți încerca rețeta de langoși ungurești cu cartofi.

Langoși ungurești cu cartofi, de post așezați pe un platou de lemn, un langoș secționat

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete de gustări din diferite tipuri de aluaturi.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.