Lichior de căpșuni sau Căpșunată

de Maria Udrea
0 comentarii
Lichior de căpșuni sau Căpșunată în sticle și într-un pahar, alături de căpșuni proaspete

Pentru că am găsit căpșuni care să-mi placă în mod deosebit pe piață, am preparat, printre altele și lichior de căpșuni sau căpșunată. Foarte aromat este și frumos colorat.

Îmi plac lichiorurile preparate în casă. Mama mea prepară din orice fructe are în livadă și tare bune sunt toate. Și, chiar dacă unii contestă faptul că se folosește țuică la prepararea acestora, mama și toți consătenii ei doar cu țuică le fac și tare bune sunt. Apoi, dacă are țuică și este foarte bună și are tăria necesară, de ce să nu o folosească și la astfel de băuturi? În plus, băuturile sunt preparate pentru consumul familiei și al prietenilor care ne vizitează. Nu sunt preparate pentru a fi comercializate.

Din categoria rețetelor de lichioruri pe care le mai puteți găsi pe blog, vă recomand în mod deosebit rețeta de lichior de mentă. Are o aromă irezistibilă.

Și mai găsiți pe blog și rețeta de lichior de gutui pe care o preparăm în fiecare toamnă.

Cum preparăm rețeta de Lichior de căpșuni sau Căpșunată

Orice rețetă de lichior necesită mai multe etape de preparare. Prima etapă constă în macerarea fructelor cu zahăr. A doua etapă constă în macerarea cu alcool. Indiferent de alcoolul ales, acesta trebuie să fie de calitate pentru un gust bun, dar și sănătos. După cum v-am spus, la noi în zonă se folosește țuica, pentru că avem din belșug. Eu de data aceasta am folosit votcă pentru că aveam pe acasă o sticlă de care nu se atingea nimeni.

Dar vă spun sincer că mi-a plăcut mai mult lichiorul preparat de mama cu țuică.

Lichior de căpșuni sau Căpșunată în sticle și într-un pahar, alături de căpșuni proaspete Lichior de căpșuni sau Căpșunată în sticle și într-un pahar, alături de căpșuni proaspete

Următoarea rețetă pe care o voi prepara va fi cea de lichior de mure, pentru că avem în grădină câțiva arbuști.

Dacă mai doriți rețete de băuturi din fructe, cu sau fără alcool, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Lichior de căpșuni sau Căpșunată.

Lichior de căpșuni sau Căpșunată în sticle și într-un pahar, alături de căpșuni proaspete

Lichior de căpșuni sau Căpșunată

Printează
Porții: 4 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 84 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 kg căpșuni coapte
  • 350 gr zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 350 ml alcool de 40°.

MOD DE PREPARARE

Începem cu pregătirea căpșunilor pe care le spălăm fără a le îndepărta frunzele, pentru a nu reține apă în ele. Apoi le lăsăm să se scurgă bine și pregătim un borcan mare de sticlă, de aproximativ 3 litri. Spălăm borcanul bine, îl clătim și îl sterilizăm.

După ce s-au scurs bine căpșunile, le îndepărtăm frunzele și partea albă care nu oferă niciun gust sau aromă.

Le cântărim după curățare și cântărim și zahărul.

Căpșuni în sită, bol cu zahăr și un borcan de sticlă

Adăugăm în borcan straturi alternative de căpșuni cu zahăr. Ultimul strat îl punem din zahăr pentru a acoperi căpșunile. Adăugăm și sucul de lămâie. Acesta este opțional, dar are rolul de a intensifica culoarea siropului de căpșuni.

Închidem borcanul cu capacul, dar nu ermetic. Lăsăm borcanul cu căpșuni și zahăr la loc luminos, dar nu la soare, pentru o zi sau până când se topește tot zahărul și se formează sirop în borcan.

Colaj de poze cu borcanul de sticlă în care sunt căpșunile amestecate cu zahăr și zahărul transformat în sirop

Mai agităm borcanul din când în când pentru a ajuta căpșunile să se amestece bine cu zahărul și a grăbi efectul de macerare.

După ce se formează în borcan sirop de căpșuni, adăugăm alcoolul. Acoperim din nou borcanul cu capacul pe care îl închidem ușor, dar nu ermetic. Mai lăsăm căpșunile la macerat în alcoolul amestecat cu sirop pentru 7-10 zile, dar de data aceasta la loc răcoros.

Colaj de poze cu borcanul de sticlă în care sunt căpșuni macerate în zahăr și în alcool

Apoi vom strecura deliciosul lichior de căpșuni sau căpșunată printr-o sită deasă sau un tifon curat și îl îmbuteliem în sticle sterilizate. Le depozităm la loc răcoros.

Lichior de căpșuni sau Căpșunată în sticle și într-un pahar, alături de căpșuni proaspete Lichior de căpșuni sau Căpșunată în sticle și într-un pahar, alături de căpșuni proaspete

Ne răsfățăm cu astfel de băuturi înainte de cină, sau la diferite evenimente când se adună familia și prietenii la un loc.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.