Negresă cu ciocolată și cremă de lămâie

de Maria Udrea
0 comentarii
Negresă cu ciocolată și cremă de lămâie

Pot să spun despre această negresă cu ciocolată și cremă de lămâie că a ieșit foarte gustoasă. A fost devorată într-o clipită, cu foarte multe reproșuri că a fost puțină.

Cred că am mai spus că prăjitura negresă este preferata unuia din băieții mei, mai ales dacă are ciocolată și nucă.

De la un timp am început să prepar negresele doar din albușuri. Este ideală pentru atunci când ne rămân albușuri de la alte preparate. În cazul de față gălbenușurile le-am folosit la cremă.

negresa-cu-ciocolata-si-crema-de-lamaie-4

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 albușuri
  • 10 linguri zahăr
  • 100 g nucă măcinată
  • 100 g nucă tăiată grosier
  • 3 linguri pesmet
  • 5 linguri făină
  • 200 g ciocolată amăruie(74%)
  • 200 g unt(65%)
  • 2 linguri ulei
  • un praf sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • Pentru crema de lămâie:
  • 8 gălbenușuri
  • 8 linguri zahăr
  • 8 linguri lapte
  • 500 g mascarpone
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • un praf sare
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • ornamente de ciocolată pentru decor

 

Porții: 20

Timp de preparare: 50 minute

Dimensiuni tavă: 23/36 cm

Mod de preparare Negresă cu ciocolată și cremă de lămâie

Preparare blat

Topim mai întâi ciocolata ruptă în bucăți, în unt, dar adăugăm și ulei.
Bine, uleiul poate fi opțional, dar mie îmi place combinația unt + ulei și consistența pe care o dă ciocolatei, dar și luciul pe care îl conferă adăugarea uleiului.
Omogenizăm bine compoziția și o lăsăm să se răcească până preparăm bezeaua.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte un praf de sare peste ele.
Gălbenușurile le dăm la rece până le vine rândul să fie folosite.
Măcinăm nuca, cele 100 g, măcinăm și zahărul pentru a scurta timpul de preparare a bezelei, dar și pentru reușita sigură a bezelei.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Adăugăm apoi compoziția de ciocolată, răcită și omogenizăm, folosind un tel, sau o spatulă.
Treptat, adăugăm nuca măcinată, amestecată bine cu pesmetul, așa încât să se desfacă, apoi cu făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul stins în zeama de lămâie, nuca tăiată grosier și omogenizăm, amestecând ușor cu telul, după fiecare adaos.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, doar la bază, iar pereții îi ungem cu puțin ulei și îi tapetăm cu zahăr pudră.
Zahărul de pe pereții tăvii, are rolul de a desprinde blatul copt de pe pereți, este mai eficient decât făina(truc deprins de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani).
Coacem blatul pentru 35-40 de minute  la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit, în prealabil.
Bineînțeles că recurgem și la testul cu scobitoarea, pentru siguranță.

Preparare cremă de lămâie

Pentru cremă, frecăm mai întâi gălbenușurile cu sare, apoi cu zahărul, adăugăm și coaja rasă de lămâie și le diluăm cu laptele rece.
Punem vasul pe foc moale, sau chiar pe baie de aburi și amestecăm intens în cremă, până se îngroașă ca o budincă.
La final de fierbere, adăugăm și esența de lămâie.
Lăsăm crema de gălbenușuri să se răcească, apoi o mixăm, adăugând treptat, mascarponele și zeama de lămâie.
Răsturnăm blatul de negresă, răcit, pe un platou și întindem crema peste el și dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 45 de minute, după care o porționăm și o decorăm cu ornamente de ciocolată.
Această negresă cu ciocolată și cremă de lămâie, este ușor amăruie de la blat și ușor acrișoară, cu o intensă aromă de lămâie de la cremă.
Sper să vă încânte rețeta mea și să vă fie de folos!

Portii de negresă cu ciocolată și cremă de lămâie

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.