Ouă vopsite cu coji de ceapă

de Maria Udrea
0 comentarii

De obicei, la noi în familie, mama și mama soacră sunt responsabile cu vopsitul ouălor de Paște. Însă de data aceasta am vrut să iau și eu parte la acest ritual și am aplicat metoda mamei de ouă vopsite cu coji de ceapă. Au ieșit foarte frumoase, iar culoarea este uniformă.

Mama așa le vopsește de ani de zile, însă nu prea mă încânta culoarea, care nu era chiar roșie ci mai degrabă maronie.

Însă ale mele s-au colorat între roșu și maro, în funcție de cojile folosite.

Am folosit și foi de ceapă roșie și foi de ceapă galbenă.

Coșulet cu ouă vopsite cu coji de ceapă, alături de ghivece cu panseluțeIngrediente

  • 20 de ouă de la găini de curte
  • frunzulițe de: pătrunjel, mărar, leuștean, trifoi, etc.
  • ciorapi de damă de culoarea piciorului( dres)
  • 3 l apă
  • 2 linguri sare
  • 4 linguri oțet
  • coji de ceapă roșie și galbenă(de la câte 10-12 cepe medii)
  • o bucată mică de slănină, untură sau ulei

Mod de pregătire pentru ouă vopsite cu coji de ceapă

Pregătim două oale de inox, dar cu diametrul mai mic și mai înalte, dacă avem așa.
Într-o oală punem cojile de ceapă roșie bine spălate. În cealaltă punem cojile de ceapă galbenă, la fel, bine spălate.
Turnăm câte 1,5 l apă fierbinte peste ele și le lăsăm la înmuiat câteva ore bune. Le putem lăsa chiar de seara până dimineața( mama așa procedează).
Spălăm ouăle cu apă caldă și puțin detergent de vase, le clătim bine și le ștergem.
Pregătim frunzulițe de pătrunjel verde, leuștean, mărar, trifoi dacă avem, etc.
Pregătim un ciorap de culoarea piciorului cu densitate cât mai mică(15 den), pe care îl tăiem în bucăți în care să încapă ouăle.
Umezim frunzulițele și le lipim pe coaja oului.
Umezim și bucățile de ciorap, pentru a le putea întinde bine.
Așezăm bucata de ciorap peste frunzulița de pe ou, și o întindem îmbrăcând întreg oul în ea, având grijă să nu deranjăm frunzulița.
Legăm bucata de ciorap cu ață, cât de strâns putem.

Cum fierbem ouăle folosind metoda cojilor de ceapă

Scufundăm ouăle în apele cu cojile de ceapă și ridicăm cojile deasupra lor. Adăugăm sare și oțet în apă.
Punem oalele pe foc și lăsăm ouăle să fiarbă 15 minute, de când apa atinge punctul de fierbere, la foc mic.
După stingerea focului mai lăsăm ouăle în apa cu coji de ceapă, în funcție de culoarea dorită, dar nu mai mult de 30 de minute.
Verificăm din când în când să vedem ce culoare au prins. Eu le-am lăsat 10 minute pe cele in cojile roșii și 20 de minute pe cele în cojile galbene.
Scoatem ouăle din vase, tăiem ciorapul cu o forfecuță și îndepărtăm frunzulițele.
Le lăsăm să se răcească, apoi le ungem cu puțină slănină, untură sau ulei, pentru a le da luciu.
Chiar dacă roșul nu este intens ca la vopsea, metoda este mai sănătoasă.
Si nu mai rămâne vopseaua nici pe vase, nici pe mâini, nu mai intră nici în ouă dacă se sparg în timpul fierberii, că se mai întâmplă și așa.
Să aveți sărbători luminate, cu liniște și sănătate, alături de cei dragi!
Ouă vopsite cu foi de ceapă și decorate cu frunzulițe, una dintre cele patru metode de vopsit ouă pentru Paște Ouă vopsite cu foi de ceapă și decorate cu frunzulițe, una dintre cele patru metode de vopsit ouă pentru Paște
Vedeți aici și un articol cu  patru metode de vopsit ouă pentru Paște.
Colaj de poze cu cele Patru metode de vopsit ouă pentru Paște
Poate vă interesează și o rețetă de cozonac Potica sau Povitica cu umplutură de nuci.
Cozonac Potica cu umplutură de nuci secționat pe un platou de lemn
Pască cu aluat de cozonac
Dar găsiți pe blog mai multe rețete specifice Sfintelor Sărbători Pascale de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

[/preparare]

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.