28
De obicei, la noi în familie, mama și mama soacră sunt responsabile cu vopsitul ouălor de Paște. Însă de data aceasta am vrut să iau și eu parte la acest ritual și am aplicat metoda mamei de ouă vopsite cu coji de ceapă. Au ieșit foarte frumoase, iar culoarea este uniformă.
Mama așa le vopsește de ani de zile, însă nu prea mă încânta culoarea, care nu era chiar roșie ci mai degrabă maronie.
Însă ale mele s-au colorat între roșu și maro, în funcție de cojile folosite.
Am folosit și foi de ceapă roșie și foi de ceapă galbenă.
Ingrediente
- 20 de ouă de la găini de curte
- frunzulițe de: pătrunjel, mărar, leuștean, trifoi, etc.
- ciorapi de damă de culoarea piciorului( dres)
- 3 l apă
- 2 linguri sare
- 4 linguri oțet
- coji de ceapă roșie și galbenă(de la câte 10-12 cepe medii)
- o bucată mică de slănină, untură sau ulei
Mod de pregătire pentru ouă vopsite cu coji de ceapă
Pregătim două oale de inox, dar cu diametrul mai mic și mai înalte, dacă avem așa.
Într-o oală punem cojile de ceapă roșie bine spălate. În cealaltă punem cojile de ceapă galbenă, la fel, bine spălate.
Turnăm câte 1,5 l apă fierbinte peste ele și le lăsăm la înmuiat câteva ore bune. Le putem lăsa chiar de seara până dimineața( mama așa procedează).
Spălăm ouăle cu apă caldă și puțin detergent de vase, le clătim bine și le ștergem.
Pregătim frunzulițe de pătrunjel verde, leuștean, mărar, trifoi dacă avem, etc.
Pregătim un ciorap de culoarea piciorului cu densitate cât mai mică(15 den), pe care îl tăiem în bucăți în care să încapă ouăle.
Umezim frunzulițele și le lipim pe coaja oului.
Umezim și bucățile de ciorap, pentru a le putea întinde bine.
Așezăm bucata de ciorap peste frunzulița de pe ou, și o întindem îmbrăcând întreg oul în ea, având grijă să nu deranjăm frunzulița.
Legăm bucata de ciorap cu ață, cât de strâns putem.
Cum fierbem ouăle folosind metoda cojilor de ceapă
Scufundăm ouăle în apele cu cojile de ceapă și ridicăm cojile deasupra lor. Adăugăm sare și oțet în apă.
Punem oalele pe foc și lăsăm ouăle să fiarbă 15 minute, de când apa atinge punctul de fierbere, la foc mic.
După stingerea focului mai lăsăm ouăle în apa cu coji de ceapă, în funcție de culoarea dorită, dar nu mai mult de 30 de minute.
Verificăm din când în când să vedem ce culoare au prins. Eu le-am lăsat 10 minute pe cele in cojile roșii și 20 de minute pe cele în cojile galbene.
Scoatem ouăle din vase, tăiem ciorapul cu o forfecuță și îndepărtăm frunzulițele.
Le lăsăm să se răcească, apoi le ungem cu puțină slănină, untură sau ulei, pentru a le da luciu.
Chiar dacă roșul nu este intens ca la vopsea, metoda este mai sănătoasă.
Si nu mai rămâne vopseaua nici pe vase, nici pe mâini, nu mai intră nici în ouă dacă se sparg în timpul fierberii, că se mai întâmplă și așa.
Să aveți sărbători luminate, cu liniște și sănătate, alături de cei dragi!
Vedeți aici și un articol cu patru metode de vopsit ouă pentru Paște.
Poate vă interesează și o rețetă de cozonac Potica sau Povitica cu umplutură de nuci.
Vă mai recomand și o rețetă de pască tradițională.
Dar găsiți pe blog mai multe rețete specifice Sfintelor Sărbători Pascale de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
[/preparare]