33
Dacă pasca este nelipsită de pe mesele românilor la sărbătorile pascale, am preparat, de data aceasta o rețetă clasică de pască cu aluat de cozonac.
De obicei prepar pască fără aluat, că e mai simplă, dar de data aceasta m-am gândit să merg pe tradițional.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 400-450 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 2 gălbenușuri
- 175 ml lapte
- 125 g zahăr
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 100 ml ulei
- 50 g unt
- 4 ml esență de vanilie(2 fiole)
- puțină sare
- Pentru umplutură:
- 750 g brânză proaspătă de vaci
- 150 g brânză telemea sărată
- 100 g smântână
- 4 ouă (sau două + cele trei albușuri rămase)
- 100 g griș
- 100 g zahăr
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 100 g stafide
- coaja rasă de la o lămâie
- 4 ml esență de vanilie
- 1 gălbenuș pentru uns aluatul de deasupra
Porții: 12
Diametrul formei de copt: 25 cm
Timp total de preparare: 2 ore
Mod de preparare pentru rețeta de pască cu aluat de cozonac
Pregătim aluatul
Înainte de a prepara cozonac sau pască cu aluat, trebuie să ne asigurăm că ingredientele sunt aduse la temperatura camerei cu 1-2 ore înainte.
Făina este bine să o lăsăm în bucătărie chiar de seara, cernută în vasul în care vom prepara aluatul.
A doua zi o mai cernem odată, pentru a o aera.
Sfărâmăm drojdia într-un bol, adăugăm o lingură de zahăr și le amestecăm până se lichefiază.
Adăugăm 3-4 linguri de lapte cald și o lingură de făină, omogenizăm compoziția, acoperim bolul și îl lăsăm la loc cald, pentru a se activa drojdia.
Restul de zahăr îl punem în laptele cald si amestecăm până se topește zahărul.
Topim untul și îl amestecăm cu uleiul.
Facem o adâncitură în făina din vas, unde vom începe să punem pe rând, mai întâi puțin lapte cald, pe care îl amestecăm cu puțină făină să creăm o bază, apoi gălbenușurile frecate cu un praf de sare, amestecăm din nou, apoi turnăm din amestecul de ulei cu unt, și maiaua care între timp și-a dublat volumul.
Amestecăm toate aceste ingrediente, adunând și făina de pe margini și continuăm să adăugăm laptele, amestecul de ulei cu unt, esența și zahărul vanilat.
Frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru înfăinată, până se omogenizează bine și nu se mai lipește de mâini.
Dacă mai necesită făină, mai adăugăm.
Punem aluatul în vas, îl acoperim cu câteva ștergare și îl lăsăm la loc cald, până își dublează volumul, intre 45-60 de minute.
Între timp ne ocupăm de umplutura pentru pască cu aluat de cozonac
Hidratăm stafidele în apă călduță, pentru 20-30 de minute.
Amestecăm brânzeturile cu zahărul, smântâna, coaja rasă de lămâie și esența.
Adăugăm ouăle și stafidele bine scurse și completăm cu griș, atât cât este necesar pentru a absorbi lichidul lăsat de brânză.
Cantitatea de griș se pune în funcție de textura brânzei, de cât de subțire iese compoziția.
Asamblare și coacere pască cu aluat de cozonac
După ce aluatul s-a dezvoltat suficient, îmbrăcăm cu 2/3 din el, pereții interiori ai formei de copt și baza acesteia, pe care avem grijă să le ungem cu ulei și să le tapetăm cu făină, și turnăm compoziția de brânză în interior.
Acoperim forma de copt și o mai lăsăm la loc cald 15-20 de minute, apoi o introducem la cuptorul preîncâlzit, la 165 de grade, pentru 15 minute.
Între timp, din aluatul oprit realizăm niște împletituri cu care ornăm pasca.
Scoatem pasca din cuptor, asezăm împletiturile pe margini și la mijloc, formând crucea, le ungem cu gălbenuș de ou și dăm din nou pasca la cuptor, până când aluatul de deasupra se rumenește și se coace.
Lăsăm pasca să se răcească bine, ca să o putem porționa frumos, altfel brânza se va împrăștia.
Albușurile care rămân, de la aluat și de la gălbenușul cu care se unge aluatul, se pot pune în compoziția de brânză, însă eu le-am păstrat pentru a le folosi la o prăjitură.