Pentru că pasca nu ne lipsește de pe masa de Paște, de data aceasta am preparat și o rețetă de pască zebră fără aluat. Este o pască bicoloră foarte simplu de preparat și foarte aspectuoasă.
Dar nu ne va lipsi nici pasca tradițională cu aluat de cozonac – vedeți aici rețeta! Pe aceasta o preparăm în fiecare an, pentru împărțit. Dar, pentru ai casei și pentru musafiri preparăm pasca în diferite moduri.
Una dintre cele mai apreciate rețete de pască de pe blog este rețeta de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Aluatul fraged este unul sfărâmicios, cam ca la Prăjitura Rudy. Iar compoziția de brânză am combinat-o cu stafide și merișoare. Este minunată combinația, iar aspectul atrage și mai mult. Este mai ușor de preparat decât clasica pască, cu aluat de cozonac. Nu mai așteptăm să se dospească aluatul și scăpăm de teama că acesta nu se coace chiar bine sub compoziția suculentă de brânză.
Ce conține rețeta de pască zebră fără aluat
Rețeta de față este asemănătoare cu rețeta de pască fără aluat, dar cu adaos de cacao. Iar pentru a nu-i strica aspectul marmorat, nu am adăugat nici stafide sau alte fructe confiate.
Am văzut o astfel de rețetă de pască bicoloră, de curând pe site-ul CaTine.ro. Am trecut-o pe listă, cu toate că nu am respectat chiar întocmai rețeta respectivă. A ieșit foarte cremoasă și foarte gustoasă. Este și foarte aromată pentru că am pus și vanilie, și coajă de lămâie, dar și esență de rom. Vă recomand cu încredere rețeta, cu mențiunea de a mări puțin cantitățile de făină și de griș, pentru a nu se lăsa pasca în timp ce se răcește. A mea s-a lăsat puțin. O voi repeta și eu mărind cantitățile ingredientelor amintite.
Găsiți pe blog mai multe rețete de pască în secțiunea ”Cozonac și pască”.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de pască zebră fără aluat.
INGREDIENTE
- Pentru o formă de copt cu diametrul de 24 cm:
- 550 gr brânză proaspătă, de vaci
- 500 gr mascarpone
- 250 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 1/4 linguriță cu sare
- 6 ouă de mărime medie
- 150 gr smântână de consum cu 20% grăsime
- 125 gr făină
- 100 gr griș
- 25 gr cacao
- coaja de la o lămâie bio
- 2 lingurițe cu esență de rom
- puțin unt moale și zahăr pudră pentru forma de copt
MOD DE PREPARARE
Punem brânza proaspătă de vaci la scurs într-o sită deasă, pentru a se elimina tot lichidul. Apoi o amestecăm într-un bol cu jumătate din cantitatea de zahăr. Introducem mixerul și amestecăm bine ingredientele până la omogenizare. Astfel suntem siguri că brânza devine cremoasă. Adăugăm mascarponele, gălbenușurile, smântâna și sarea și din nou omogenizăm.
Încorporăm în acest amestec 100 de grame de făină și 100 de grame de griș. Împărțim compoziția în două părți egale. Într-o parte adăugăm 25 gr de făină, iar în cealaltă parte 25 gr de cacao și esența de rom.
Albușurile le mixăm separat, presărate cu sare, apoi cu restul de zahăr pudră până când le transformăm într-o bezea fermă. Împărțim bezeaua în două părți egale, pe care le încorporăm în cele două compoziții. Amestecăm treptat și ușor bezeaua în compozițiile de brânză, amestecând circular cu o spatulă, ca la compozițiile pentru pandișpan.
Asamblăm și coacem pască zebră fără aluat
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem hârtie de copt la baza tăvii, iar pereții laterali îi ungem cu unt moale și presărăm zahăr pudră. Apoi, punem 2 linguri de compoziție cu cacao la mijlocul tăvii de copt. Peste acestea, adăugăm două linguri de compoziție simplă. Continuăm cu 2 linguri de compoziție cu cacao și tot așa până la terminarea celor două compoziții. Rotim ușor forma de copt și o batem puțin de masă pentru a se așeza compozițiile uniform în forma de copt. Trecem cu o scobitoare pe deasupra compoziției, ca și când am trasa porțiile, începând de la mijloc spre exterior. Formăm acea pânză de păianjen pe care o vedem la diferite glazuri de ciocolată, deasupra torturilor.
Coacem minunata pască zebră fără aluat la 180 de grade Celsius pentru 40-45 de minute, sau în funcție de cuptorul fiecăruia.
O lăsăm să se tempereze mai întâi în cuptor cu ușa întredeschisă, pentru 6-8 minute. Apoi o lăsăm în forma de copt până când se răcește complet și apoi o transferăm pe un platou de servire. Fiind o compoziție cremoasă, aceasta tinde să se lase în timp ce se răcește. A mea s-a lăsat ușor, nu foarte mult. Dar, vă recomand să mai plusați cu cel puțin 25 gr de făină și alte 25 gr de griș. Acum depinde și cum o doriți, mai cremoasă, ca a mea, sau mai fermă.
Oricum este absolut delicioasă și arată tare bine în secțiune. Nu o porționăm decât după răcirea completă, altfel se va lăsa și mai mult compoziția.
Dacă nu doriți să adăugați mascarpone, puteți completa tot cu brânză proaspătă, dar adăugați și unt gras( 125-130 de grame de unt) pentru cremozitate.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de pască zebră fără aluat și s-o testați cât de curând.