Fac aceasta prajitura Carpati cu ocazia oricarei sarbatori mai mari, sau la onomastice pentru ca este foarte spornica si foarte gustoasa.
Voi prezenta doua variante de creme pentru ea, prima varianta este cea originala, adica de unde am eu reteta(de la o buna prietena care acum locuieste in SUA).
In a doua varianta am introdus ciocolata pentru a mai reduce din cantitatea de zahar.
Sincer, eu o prefer pe cea originala, ca este mult mai buna!
Ingrediente
- Pentru foi
- 4 oua
- 1 cana(300 ml) zahar
- 1 cana ulei
- 1 cana lapte
- coaja rasa si zeama de la o portocala
- esenta de portocala
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita bicarbonat
- 1 plic praf de copt
- faina cat cuprinde
- Pentru crema
- Varianta originala:
- 2 l lapte
- 400 g unt gras
- 800 g zahar
- 1 lingurita sare
- 13 linguri faina
- 4 linguri cacao
- Varianta imbunatatita:
- 500 gr zahar
- 12 linguri faina(mai cu varf)
- 2 l lapte
- 400 gr unt(65% grasime)
- 400 gr ciocolata amaruie
- 4 linguri nuca macinata fin
- 1 lingurita sare
- 2 lingurite estenta de rom
- Pentru ornat
- 30 gr nuca de cocos
- 50 gr nuca maruntita
Portii: 60
Timp de preparare: 75 minute
Mod de preparare pentru prajitura Carpati
In varianta originala la ingrediente se pun 3 oua si se foloseste o cana de 250 ml, eu am vrut sa folosesc cea mai mare tava din dotare si am marit cantitatile.
Preparare aluat pentru foi
Ar trebui sa iasa 9 foi coapte pe dosul unei tavi de 36/40 cm, dar eu fac 7-8, din lipsa de rabdare.
Mixam ouale cu zaharul pana devin spumoase, adaugam uleiul, sarea, laptele, coaja si zeama de potocala si incepem sa incorporam treptat faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt.
Mie mi-au intrat aproape 1,5 kg de faina obisnuita, de tara, nu din cea cumparata.
Va iesi un aluat mai tare, dar usor de intins.
Lasam aluatul sa se odihneasca 30 de minute timp in care facem crema.
Preparare crema pentru prajitura Carpati
Varianta 1
Se caramelizeaza zaharul (de preferinta intr-un tuci/ceaun), iar cand s-a topit se adauga faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand continuu. Se adauga, trepatat, laptele fierbinte, amestecând continuu. Nu uitam sa adaugam si sare, pentru accentuarea gustului. Dupa ce se termina laptele, se adauga untul taiat in bucatele pentru a se topi repede. Se amesteca bine si se da crema la rece acoperind-o cu o folie pentru a nu se forma crusta.
Nu este mare cantitatea de zahar folosita, avand in vedere cat de multa prajitura iese si cat de consistenta este!!
Varianta 2
Punem zaharul la caramelizat, intr-un vas cu preti inalti, pentru a nu pati accidente in timpul prepararii.
Amestecam continuu in zahar pentru a nu se arde rau si a nu deveni amar, iar cand se dilueaza complet adaugam faina si amestecam energic cu o spatula de lemn.
Laptele il fierbem impreuna cu sarea si incepem sa-l adaugam, treptat si fierbinte, in crema de pe foc, amestecand continuu.
Se va forma o crema nu prea groasa, dar nu trebuie sa ne sperie ca se va ingrosa la racire.
Cand incepe crema sa fiarba, adica sa faca basicute, adaugam untul taiat bucatele si tinut la temperatura camerei si ciocolata, de asemeni taiata bucatele.
Amestecam in crema pana la topirea ciocolatei si a untului, adaugam esenta, apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam nuca macinata.
Dam crema la rece, acoperind-o cu o folie pentru a nu se forma crusta, pana cand coacem foile.
Coacem foile
Impartim aluatul in 8 parti, intindem fiecare parte pe masa infainata, cu ajutorul sucitorului cat dimensiunea tavii.
Ungem dosul tavii cu uleisi presaram faina si transferam foaia intinsa pe ea.
Coacem foaia in cuptorul preincalzit pentru 3-4 minute la 180 de grade.
Procedam asa cu fiecare foaie in parte.
Ar fi ideal sa avem doua tavi de aceeasi dimensiune, altfel asteptam 2 minute pana se raceste tava, pentru urmatoarea foaie.
Asamblare si montare prajitura Carpati
Dupa coacerea foilor, le lasam sa se raceasca, apoi le vom umple cu crema, punandu-le in interiorul tavii.
Impartim in asa fel crema incat sa ne ajunga si pentru ornat, nu trebuie sa punem multa crema intre foi, doar le vom unge.
Acoperim prajitura cu o folie, punem greutati peste ea si o dam la rece cateva ore pana se inmoaie foile.
Eu am lasat-o de pe o zi pe alta, dar in maxim 3 ore este buna de portionat.
Pentru portionare in forma muntilor Carpati, vom taia prajitura in fasii de 3-4 cm.
Luam cate o fasie si o asezam pe marginea unui blat de lemn, iar blatul il vom aseza pe marginea mesei.
Udam un cutit cu lama subtire si ascutita si taiem fasia pe diagonala, dar nu pe deasupra ci pe lateral, dupa cum se poate vedea in poze.
Lipim cele doua sectiuni cu crema intre ele, pe partea alba a foilor si le ornam de asemeni cu crema pe o parte si pe alta, apoi presaram nuca de cocos sau nuca maruntita.
Apoi portionam fiecare fasie astfel formata in cat de mari dorim portiile, eu le-am taiat cam de 2 cm pe fiecare Mi-au iesit 54 de portii sub forma de Carpati, iar o fasie am taiat-o dreptunghiular in 12 portii.
Prajitura Carpati este o prajitura care necesita multa rabdare, dar merita tot efortul. Este foarte spornica si se preteaza a fi preparata mai ales de sarbatori, sau la zile aniversare.
TIPS
Daca in timp ce adaugam laptele in crema cu zahar caramelizat, aceasta se dilueaza prea mult, nu vom mai adauga intreaga cantitate de lapte(mie nu mi s-a intamplat, dar au patit altii)
Se mai poate ingrosa crema cu mai multa ciocolata sau mai multa nuca macinata.
M-as bucura sa va fie de folos reteta mea de prajitura Carpati!
Foarte multi bucatarasi au testat reteta mea si m-am bucurat ca le-a reusit si au fost incantati de ea!
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
20 comentarii
Una din prajiturile pe care nu le-as refuza niciodata!
Cristina, inainte o cumparam din cofetarie, acum prefer sa o fac 🙂
Maaare minunatie ! da' tu stai bine cu nervii , fata draga , atat de mult service … chiar si ptr un rezultat magnific , chiar esti de admirat ; eu abia am rezistat sa citesc ce-ai scris , da' sa ma mai si apuc de-asa ceva , mai bine raman cu pofta 🙁
Diana, ce haioasa esti!:))))) sa stii ca nici eu nu prea stau bine la capitolul rabdare, dar cand stiu care va fi rezultatul, rezist cu stoicism 😀
Delicioasa prajitura!
Multumesc! 🙂
Felicitari pentru rabdare! 🙂 Arata minunat!
Merci, Alina!
Nu-i corect! Daca stiam ca a aparut Carpatiul in peisaj, veneam mai repede :))))
O admir ca tare buna mai e, si maree poftaaa imi este ;;) nu stiu daca reusesc sa ma ocup de ea, dar sigur merita! muuuaaah!
Laura, ia-ti schiurile si vino sa strabatem impreuna Carpatii, te ajut eu :)))))))
Este o prajitura care necesita multa rabdare, dar chiar ca merita sa o faci !
Nu am gacut-o niciodata si ma gandesc oare care varianta e mai buna….
Minunata si muuuuuuuulta !
Te tzuc cu drag !
Sidy, eu o fac de cel putin 3 ori pe an, la diverse sarbatori si sunt foarte multumita de cum iese. Te tzuc si eu!
Delicioasa prajitura!!!
Multumesc! 🙂
Ma inebunesti cu prajitura asta,e o bunatate!
Pup, Menucule! E buna rau de tot! 🙂
Am incercat-o pentru prima data acum o saptamana….ffff buna…multumesc pt reteta si de modul clar in care o explicati.
Claudia, pentru noi a devenit prajitura casei. O fac de ani buni si imi reuseste de fiecare data. Multumesc de vizita si apreciere!
Oh ! Vreau si eu ! Mi-e dor de copilarie !
Claudia, azi am prestat-o pentru un botez in familie, tare faina a iesit! 🙂