436
Ador prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, iar aceasta prajitura cu foi caramel si crema de vanilie a iesit tare gustoasa si spornica.
Sunt tare bune si imi place ca se portioneaza frumos, uniform, mai ales daca avem rabdare sa le taiem a doua zi. :))
Ingrediente
- Pentru 3 foi(tava 27/39 cm):
- 2 oua
- 15 linguri zahar
- 15 linguri apa
- 10 linguri ulei
- sare
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu(rasa)
- 1/2 plic praf de copt
- 1 lingurita otet
- 750-800 gr faina
- Pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 1200 ml lapte
- 5 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 12 linguri faina
- 250 gr mascarpone
- In plus:
- 400 gr gem de prune acrisor
- zahar cu aroma de vanilie pentru pudrat
Portii: 24;
Timp de preparare: sub 60 minute
Mod de preparare pentru prajitura cu foi caramel si crema de vanilie
Pregatim aluatul
Punem zaharul, intr-un vas cu pereti dubli, la caramelizat.
Amestecam frecvent in el sa nu se arda si sa devina amar.
Punem si apa la incalzit.
Cand zaharul s-a topit, adaugam apa si amestecam bine, avand grija sa nu ne arda vaporii fierbinti.
Eu folosesc o lingura cu coada mai lunga.
Lasam vasul pe foc pana cand se topeste tot zaharul care intre timp se solidifica si ma enerveaza pe mine. :)))
Am incercat si cu apa rece si cu apa calda, tot se solidifica o parte din zahar.
Apoi dam siropul de zahar ars la rece.
Ouale le mixam impreuna cu un varf cutit sare, apoi adaugam uleiul si siropul de zahar ars si omogenizam bine totul.
Intr-o cescuta punem bicarbonatul si praful de copt si turnam peste ele o lingura de otet.
Amestecam pana se dilueaza si turnam amestecul peste ingredientele din vas.
Incepem sa incorporam faina, putin cate putin, amestecand aluatul mai intai in vas, apoi il rasturnam pe masa de lucru infainata.
Ne oprim din a adaugam faina atunci cand aluatul devine compact si va fi usor, foarte usor lipicios.
Atentie! Nu punem faina pana se intareste aluatul prea rau si sa nu mai fie lipicios, vom avea probleme cu el la intinderea foilor. Trebuie sa fie usor moale.
Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, timp in care el se mai intareste si o sa vedeti ca nu va mai fi lipicios.
Amestecam frecvent in el sa nu se arda si sa devina amar.
Punem si apa la incalzit.
Cand zaharul s-a topit, adaugam apa si amestecam bine, avand grija sa nu ne arda vaporii fierbinti.
Eu folosesc o lingura cu coada mai lunga.
Lasam vasul pe foc pana cand se topeste tot zaharul care intre timp se solidifica si ma enerveaza pe mine. :)))
Am incercat si cu apa rece si cu apa calda, tot se solidifica o parte din zahar.
Apoi dam siropul de zahar ars la rece.
Ouale le mixam impreuna cu un varf cutit sare, apoi adaugam uleiul si siropul de zahar ars si omogenizam bine totul.
Intr-o cescuta punem bicarbonatul si praful de copt si turnam peste ele o lingura de otet.
Amestecam pana se dilueaza si turnam amestecul peste ingredientele din vas.
Incepem sa incorporam faina, putin cate putin, amestecand aluatul mai intai in vas, apoi il rasturnam pe masa de lucru infainata.
Ne oprim din a adaugam faina atunci cand aluatul devine compact si va fi usor, foarte usor lipicios.
Atentie! Nu punem faina pana se intareste aluatul prea rau si sa nu mai fie lipicios, vom avea probleme cu el la intinderea foilor. Trebuie sa fie usor moale.
Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, timp in care el se mai intareste si o sa vedeti ca nu va mai fi lipicios.
Impartim aluatul in trei parti, pe care le intindem in foi, pe masa unsa cu putin ulei, sau infainata. Eu mai repede o ung si ma ajuta mult la intinsul foii.
Transferam foile pe dosul tavii, rulandu-le pe sucitorul de aluaturi si le coacem cate 3-5 minute la 180 de grade.
Transferam foile pe dosul tavii, rulandu-le pe sucitorul de aluaturi si le coacem cate 3-5 minute la 180 de grade.
Preparăm crema pentru Prajitura cu foi caramel si crema de vanilie
Pentru crema, frecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si putina sare, pana devin cremoase, apoi adaugam treptat faina si cate putin lapte rece pana obtinem o compozitie omogena.
Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam, treptat si fierbinte, peste restul ingredientelor.
Punem vasul la foc mediu si amestecam in el continuu pana obtinem o crema groasa, aproape ca budinca.
Lasam crema sa se raceasca bine, apoi o vom mixa impreuna cu mascarponele, esenta si zaharul vanilat.
Restul de lapte il punem la incalzit si il adaugam, treptat si fierbinte, peste restul ingredientelor.
Punem vasul la foc mediu si amestecam in el continuu pana obtinem o crema groasa, aproape ca budinca.
Lasam crema sa se raceasca bine, apoi o vom mixa impreuna cu mascarponele, esenta si zaharul vanilat.
Asamblăm Prajitura cu foi caramel si crema de vanilie
Asezam o foaie in tava, o ungem cu gem acrisor si intindem peste ea jumatate din crema.
Acoperim cu a doua foaie si presam usor, apoi o ungem cu gem si intindem restul de crema.
Adaugam si ultima foaie, acoperim tava cu folie si punem o greutate deasupra.
Acoperim cu a doua foaie si presam usor, apoi o ungem cu gem si intindem restul de crema.
Adaugam si ultima foaie, acoperim tava cu folie si punem o greutate deasupra.
Portionam prajitura cu foi caramel si crema de vanilie a doua zi, de preferinta.
Marginile le putem decupa in cateva ore ca sa ne satisfacem pofta. 😀
Marginile le putem decupa in cateva ore ca sa ne satisfacem pofta. 😀
Ornam prajitura cu zahar, eu am mers pe aroma de vanilie ca ne place.
Pofta buna!
Pofta buna!
NOTE:
- Albusurile ramase de la crema, le vom pune in caserola de plastic cu capac, sau in punga si le vom da la congelator. Le scoatem cand dorim sa facem o alta prajitura.
Vedeti aici o colectie de prajituri din albusuri.
- Otetul poate fi inlocuit cu zeama de lamaie. Eu am pus otet, pentru ca am folosit si albusurile la aluat, de obicei se folosesc doar galbenusurile, dar nu-i gresit nici asa. Se spune ca albusurile intaresc aluatul dupa cateva zile.
- Peste gemul de prune se poate presara si scortisoara. Daca gemul este dulce, inlocuiti la crema, vanilia cu lamaie(coaja si zeama) si obtineti crema acrisoara.
Sper sa va placa si sa va fie de folos reteta mea de prajitura cu foi caramel!
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
6 comentarii
Trebuie sa fie foarte buna dupa cum arata! Si mie imi plac prajiturile cu foi, dar n-are cine sa mi le coaca 😀
Tania, ti le fac eu, parca am mai zis, nu? :)))) Multumesc de vizita si apreciere!
Cate retete de prajituri in foi am si eu postate…le ador !
Sunt fanul nr.1 la prajitura asta !
Adina, bine ca mi-ai spus, am sa ma duc sa fur cateva idei de foi de la retetele tale 😀
Ma bucur ca si tie iti plac prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii!
Delicioase prajituri ! Foile astea sunt de adaugat la colectie 🙂
Multumesc frumos, Claudia! Eu sunt fan prajituri cu foi.