Imi place sa fac dulceata cu toate ca nu prea se consuma la noi in casa, dar o folosesc la prajituri, ca in aceasta reteta: Prajitura cu iaurt si dulceata de coacaze negre.
Dar trebuie sa mentionez ca dulceata pe care o folosesc la prajituri o prepar din start mai fluida si cu mai putin zahar.
A iesit o prajitura foarte buna, cu blat usor umed si marmorat cu coacaze, iar bezeaua cu coacaze a innobilat-o pe deplin.
Ingrediente
Pentru blat:
- 6 galbenusuri
- 200 g unt(65%)
- 4 linguri zahar
- 4 linguri dulceata de coacaze negre
- 600 g iaurt cremos, Pilos
- 500 g faina
- un praf sare
- 1 plic praf de copt
Pentru bezea:
- 6 albusuri
- 3 linguri zahar
- 4 linguri dulceata de coacaze
- 3 linguri nuca de cocos
- un praf sare
- 1 lingurita zeama de lamaie
Dimensiuni tava: 27/35 cm
Mod de preparare
Preparam blatul pentru Prajitura cu iaurt si dulceata de coacaze negre.
Frecam galbenusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul si untul moale pana se omogenizeaza compozitia.
Adaugam iaurtul si praful de copt si amestecam energic, asa incat praful de copt se va stinge in aciditatea iaurtului, apoi incorporam treptat faina.
Ne oprim din a adauga faina, cand vom obtine o compozitie putin mai groasa decat cea de chec.
Mie mi-a inglobat cam 500 g de faina.
Punem 1/4 din compozitie intr-un alt vas si adaugam dulceata de coacaze plus doua linguri de faina, ca se va mai dilua compozitia datorita siropului.
Tapetam tava cu hartie de copt si intindem in ea mai intai compozitia simpla, apoi compozitia cu dulceata si trecem cu o furculita prin ea sa se marmoreze usor si compozitia simpla.
Dam tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade.
Pregatim bezeaua pentru Prajitura cu iaurt si dulceata de coacaze negre.
Mixam albusurile cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam zaharul, zeama de lamaie, dulceata de afine si nuca de cocos.
Scoatem tava din cuptor si intindem rapid bezeaua peste blatul usor copt.
Dam din nou tava la cuptor pentru 15 minute, sau pana cand bezeaua se rumeneste si prajitura se coace bine.
Lasam prajitura sa se raceasca bine, inainte de a o portiona, altfel blatul va lasa senzatia de necopt.
A iesit o prajitura dulce-acrisoara si de mare efect, fiind altceva decat prajiturile cu care i-am obisnuit pe ai mei pana acum.
Sper sa va fie de folos reteta mea de prajitura cu iaurt si dulceata de coacaze negre!
8 comentarii
Arata tare bine, intr-adevar!
Spor la prajituri anul acesta! La multi ani! Sa ai un an dulce!
Multumesc frumos, Loredana!
La multi ani si spor in tot ce faci!
Yammmmiiiii… asa de bine arata!
Multumesc, Laura! Pupici!
Arata foarte bine, mie nu prea imi plac prajiturile cu gem, dar din a ta as gusta cu drag ! 🙂
Robert, dar nu este o prajitura obisnuita cu strat de gem :)))
Dulceata de coacaze chiar a facut deliciul acestei prajituri.
Multumesc de vizita! >:D<
La multi ani si tot ce va doriti in noul an! Va multumesc pentru retetele cu care ne rasfatati si din care am incercat deja multe cu mult succes la familia mea. V-as ruga sa imi spuneti care a fost dimensiunea tavii la aceasta prajitura, dulceata mea de coacaze e nerabdatoare sa fie folosita! Multumesc frumos. Ema
Multumesc, Ema pentru aprecieri si pentru ca ai incercat retetele mele!
Multumesc si pentru observatia de a nu fi trecut dimensiunea tavii!
Am folosit o tava de 27/35 cm, am sa notific si in reteta.