266
N-am știut cum s-o numesc altfel și pentru că este în două culori, i-am spus simplu: Prăjitura Duo.
Am avut poftă de prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii, așa că am făcut două foi albe și două foi maro, cu cacao, apoi am preparat și crema în două culori și uite așa a rezultat un Duo delicios.
Ingrediente pentru o tavă de 28/40 cm
- Pentru foi:
- 4 gălbenușuri de ou
- 150 g zahăr
- 150 ml ulei
- 150 ml lapte
- 2 linguri cacao
- 1 lingură oțet
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 plic praf de copt
- 1 fiola esență de vanilie(2 ml)
- 1 fiola esență de rom(2 ml)
- 850 g făină
- Pentru creme:
- 6 galbenușuri de ou
- 150 g zahăr
- 1500 ml lapte
- 250 g făină
- 100 g ciocolată neagră(74%)
- 100 g ciocolată albă
- 250 g unt(82%)
- un praf sare
- 1 fiolă esență de vanilie(2 ml)
- 1 fiolă esență de rom(2 ml)
Dimensiuni tavă de copt: 28/40 cm
Mod de preparare pentru prăjitura Duo
Preparare foi pe dosul tăvii
Frecăm, într-un bol, gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi adăugăm, pe rând: uleiul, laptele, bicarbonatul stins în oțet, praful de copt cernut împreună cu 100 g din făină și omogenizăm după fiecare adaos.
Împărțim compoziția în două părți.
Într-o parte adăugăm esența de vanilie și aproximativ 400 g făină, iar în cealaltă parte adăugăm esența de rom, cacaua și 350 g făină.
Făina o adăugăm treptat, amestecând bine aluatul rezultat, la început cu telul, sau mixerul, apoi îl frământăm cu mâinile înfăinate.
Ne oprim din a adăuga făină, atunci când aluatul nu se mai lipește de mâini.
Trebuie să menționez că eu folosesc făină de țară, nu din comerț.
Aluaturile obținute le lăsăm să se odihnească 10-15 minute, apoi le împărțim în câte două foi, pe care le vom coace pe dosul tăvii, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru câte 3-5 minute.
Preparare creme pentru prăjitura Duo
Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, până devin spumoase, apoi le diluăm cu 100 ml lapte rece și adăugăm făina, omogenizând bine compoziția.
Restul de lapte îl vom adăuga treptat, fierbinte, amestecând intens și fierbem crema până se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu pentru a nu se lipi.
Împărțim crema în două părți, dar nu egale.
Eu am preferat sa fac mai multă crema neagră, așa că într-o parte am pus cam 2/3 din cremă, peste care am adăugat esența de rom și ciocolata neagră, topită împreună cu 125 g unt.
În cealaltă parte am adăugat esența de vanilie și ciocolata albă, topită împreună cu 125 g unt.
De menționat că am adăugat ciocolata fierbinte peste crema de asemeni fierbinte și am omogenizat bine cremele.
Lăsăm cremele să se tempereze și le întindem proporțional între foile coapte pe dosul tăvii.
Asamblăm prăjitura Duo după propria imaginație, eu am preferat să încadrez foile maro între cele albe, dar se poate pune o foaie alba, una maro.
Așezăm o folie peste prăjitură, iar peste folie niște greutăți pentru a presa prăjitura și dăm prăjitura la rece cel puțin 4-5 ore, ideal ar fi, de pe o zi pe alta, pentru a se porționa frumos.
Eu pun peste prăjitură niște dicționare, sau un atlas cu coperți groase.
Am întins cremele ușor călduțe, pentru a grăbi hidratarea foilor și a o porționa mai rapid.
Pudrăm prăjitura cu zahăr și o servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
Albușurile le vom pune la congelator și le vom folosi la o altă prăjitură, cum ar fi această negresă, sau la un astfel de tort , un chec în trei culori, etc.
Sper să vă placă și să vă fie de folos rețeta mea de prăjitură Duo!