Prăjitura Excelent – Rețetă de cofetărie

de Maria Udrea
0 comentarii
Prăjitura Excelent

Una dintre prăjiturile mult adorate cândva, în cofetării, era Prăjitura Excelent cu cremă de cacao cu unt și glazură de ciocolată.

Rețeta prăjiturii Excelent este destul de simplă, cu foi subțiri de pandișpan, o cremă delicioasă din ouă cu cacao și unt, aromată cu rom, așa cum se făceau cremele pe vremuri și o glazură simplă de ciocolată.

Era prăjitura mea preferată înainte de ’89, o serveam la cofetăria Indiana, cofetărie ce se afla lângă liceul la care am învățat eu.

O preferam detașat amandinelor, sau savarinelor care erau nelipsite din cofetării, pe atunci, când nu se găseau prea multe prăjituri.

Îmi mai amintesc cu nostalgie și de prăjitura Cartof, de Eclere, de Indiene și de Prăjitura Ora 12.

Dintre acestea am pe blog Rețeta de Eclere și Rețeta de Savarine. Vor urma și celelalte, în curând, pentru că le am în caietul îngălbenit de vreme, așa cum aveam și rețeta prăjiturii Excelent.

Prăjitura Excelent

Prăjitura Excelent - Rețetă de cofetărie

Printează
Porții: 12 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 10 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru 2 foi de pandișpan( 37/43,5 cm):
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri zahăr pudră, cu aromă de vanilie( 240 gr)
  • 8 linguri, mai cu vârf de făină( 240 gr)
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • Pentru crema de cacao:
  • 4 ouă mari
  • 220 gr zahăr pudră
  • 100 gr cacao
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 400 gr unt cu 82% grăsime
  • Pentru glazură:
  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 50 ml lapte
  • 50 gr unt

Mod de preparare

Pregătim foile de pandișpan pentru rețeta de Prăjitură Excelent.

Lucrăm cu câte 4 ouă, 4 linguri de zahăr și 4 de făină pentru fiecare foaie de pandișpan în parte.
Sau dacă avem două tăvi identice și cuptor cu ventilație putem coace ambele foi odată.
Eu am copt pe rând foile, chiar dacă am avut două tăvi identice.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare și peste albușuri și peste gălbenușuri.
Frecăm gălbenușurile cu sare și le lăsăm deoparte, timp în care ne ocupăm de albușuri. Se spune că sarea adăugată peste gălbenușuri le intensifică culoarea, iar adăugată peste albușuri le ajută să se mixeze mai rapid și să devină bezeaua mai fermă.
Mixăm albușurile până devin spumoase, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm la intensitate maximă până obținem o bezea fermă.
Scoatem mixerul și folosim o spatulă de silicon.
Încorporăm în bezea gălbenușurile, folosind mișcări circulare, de jos în sus. Încorporăm și făina adăugată treptat, cu aceleași mișcări circulare.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția de pandișpan în ea și o coacem pentru maxim 15 minute, la 180 de grade.
Cât timp se coace prima foaie, ne ocupăm de a doua, în același mod. Apoi lăsăm foile de pandișpan să se răcească bine.

Pregătim crema de ouă cu cacao și unt pentru Prăjitura Excelent.

Spargem ouăle într-o crăticioară, presărăm sare peste ele și adăugăm zahărul. Introducem mixerul și mixăm ingredientele până se topește zahărul și obținem o compoziție spumoasă.
Transferăm crăticioara într-un vas cu apă fierbinte, la foc mediu. Fierbem crema, amestecând continuu, aproximativ 15 minute, timp în care crema se va îngroșa ușor, dar va rămâne tot spumoasă.
Scoatem vasul cu cremă din cel cu apă și încorporăm cacaua pe care o vom cerne deasupra. Amestecăm ușor, de jos în sus, cu o lingură de lemn, sau o spatulă, până când se omogenizează. Adăugăm și esența de rom și lăsăm crema să se răcească.
Când crema este complet rece, introducem mixerul în untul moale și îl mixăm până devine cremos. Apoi încorporăm în el crema, adăugând-o treptat și mixând până obținem o cremă omogenă.
Întindem jumătate din cremă între foile de pandișpan și le presăm ușor, Apoi tăiem prăjitura în patru părți egale, pe lățime, nu înainte de a îndepărta colțurile neuniforme.
Vom obține patru fâșii pe care le așezăm unele peste altele și cremă între ele.
Păstrăm cremă și pentru deasupra și laterale. Nu trebuie să folosim multă cremă între foi, ci atât cât să le acoperim uniform.
Crema este suficientă să îmbrăcăm și prăjitura cu ea.
După ce am asamblat cele 8 foi de pandișpan rezultate, unite între ele cu delicioasa cremă de cacao, întoarcem ansamblul de foi invers, așa încât foile de pandinpan să vină pe verticală. Abia acum înbrăcăm prăjitura în crema oprită.

Dăm prăjitura la rece și ne ocupăm de glazură.

Punem într-un vas, pe baie de aburi, ciocolata ruptă, împreună cu laptele și untul și amestecăm până se topesc ingredientele și compoziția este omogenă.
Scoatem vasul cu ciocolată din cel cu apă și îl lăsăm 10-15 minute să se tempereze ciocolata. Apoi, întindem ciocolata deasupra prăjiturii și pe laterale, folosind o spatulă de tort. Oprim puțină ciocolată și pentru a forma deasupra prăjiturii un grilaj așa cum era și prăjitura Excelent din cofetării.
Grilajul îl formăm fie folosind un posh cu dui subțire, fie punând ciocolata optită într-o pungă de la care avem grijă să tăiem puțin dintr-un colț.
Dăm prăjitura la rece până se întărește glazura, apoi o putem porționa și servi alături de cei dragi.
Dacă vreți, puteți prepara glazura mai simplu, din 200 gr ciocolată și 200 ml frișcă lichidă.
Spor și poftă bună să aveți!

Nu uitați că puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

 

 

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.