Una dintre prăjiturile mult adorate cândva, în cofetării, era Prăjitura Excelent cu cremă de cacao cu unt și glazură de ciocolată.
Rețeta prăjiturii Excelent este destul de simplă, cu foi subțiri de pandișpan, o cremă delicioasă din ouă cu cacao și unt, aromată cu rom, așa cum se făceau cremele pe vremuri și o glazură simplă de ciocolată.
Era prăjitura mea preferată înainte de ’89, o serveam la cofetăria Indiana, cofetărie ce se afla lângă liceul la care am învățat eu.
O preferam detașat amandinelor, sau savarinelor care erau nelipsite din cofetării, pe atunci, când nu se găseau prea multe prăjituri.
Îmi mai amintesc cu nostalgie și de prăjitura Cartof, de Eclere, de Indiene și de Prăjitura Ora 12.
Dintre acestea am pe blog Rețeta de Eclere și Rețeta de Savarine. Vor urma și celelalte, în curând, pentru că le am în caietul îngălbenit de vreme, așa cum aveam și rețeta prăjiturii Excelent.

Ingrediente
- Pentru 2 foi de pandișpan( 37/43,5 cm):
- 8 ouă medii
- 8 linguri zahăr pudră, cu aromă de vanilie( 240 gr)
- 8 linguri, mai cu vârf de făină( 240 gr)
- 1 vârf de linguriță cu sare
- Pentru crema de cacao:
- 4 ouă mari
- 220 gr zahăr pudră
- 100 gr cacao
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe esență de rom
- 400 gr unt cu 82% grăsime
- Pentru glazură:
- 200 gr ciocolată cu lapte
- 50 ml lapte
- 50 gr unt
Mod de preparare
Pregătim foile de pandișpan pentru rețeta de Prăjitură Excelent.
Pregătim crema de ouă cu cacao și unt pentru Prăjitura Excelent.
Dăm prăjitura la rece și ne ocupăm de glazură.
Nu uitați că puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.