Ne place tare mult genul acesta de prăjituri combinate cu foi pe dosul tăvii, blaturi, creme și diverse toppinguri, așa cum este și Prăjitura Fantezie în cinci straturi.
Fie alegem la ele o cremă acrișoară și un topping dulce, fie invers. Important este să combinăm cele două gusturi care dau farmec prăjiturilor de acest gen.
Eu de data aceasta am pregătit trei foi pe dosul tăvii. Am prezentat rețeta anterior ⇒ Rețetă de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri.
Le-am umplut cu o cremă de lămâie delicioasă, cu gust dulce-acrișor și aromă tare plăcută. La fel, am prezentat rețeta anterior ⇒ Rețetă de Cremă de lămâie pentru prăjituri și torturi
Am folosit doar gălbenușurile atât la foi cât și la cremă. Din albușuri am pregătit două blaturi de negresă cu ciocolată și nuci. Iar aceste blaturi au fost glazurate cu un topping dintr-o dulceață de caise cu pepene galben.
Vedeți și: Rețeta de Gem de caise cu pepene galben
A rezultat o nebunie de gusturi și arome, in Prăjitura Fantezie în cinci straturi!
Știu, o să vi se pară laborioasă și complexă. Dar vă asigur că merită preparată, mai ales la o sărbătoare, o aniversare, pentru că este și delicioasă și spornică, dar și aspectuoasă.
Porțiile dintr-o astfel de prăjitură vor arăta foarte bine pe un platou de prăjituri la mesele festive. Se porționează frumos și se văd straturile într-o armonie de culori.
Puteți alege ca topping orice gem: de prune, de caise, de vișine, etc.
Dacă vă plac prăjiturile cu foi pe dosul tăvii, găsiți pe blog o colecție de rețete. Sunt și rețete simple, doar cu foi și creme, dar și mai complexe, ca rețeta de față.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- Pentru 3 foi pe dosul tăvii de 30/42 cm:
- 4 gălbenușuri
- 12 linguri de zahăr
- 12 linguri de ulei
- 12 linguri de lapte
- 1 praf de sare
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu, sau 1 linguriță amoniu pentru prăjituri
- 1 linguriță oțet de mere
- făină cât cuprinde( 650-700 gr)
- arome( vanilie, lămâie, rom)
- Pentru crema de lămâie:
- 4 gălbenușuri de ouă medii
- 175 gr zahăr
- 600 ml lapte
- coaja și zeama de la o lămâie mare, bio
- 45 gr amidon
- 15 gr făină
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
- Pentru 2 blaturi de negresă cu ciocolată și nuci:
- 8 albușuri
- 200 gr zahăr
- 400 gr ciocolată amăruie
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 200 ml lapte
- 150 gr nucă măcinată grosier
- 250 gr făină
- 1 vârf cuțit sare
- 1 linguriță esență de rom
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf cuțit bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- Pentru topping:
- 750 gr gem de caise cu pepene galben
- 1 lingură amidon
MOD DE PREPARARE
Pentru cele trei foi pe dosul tăvii, punem gălbenușurile în bolul mixerului și presărăm puțină sare peste ele. Le amestecăm, apoi adăugăm zahărul și aromele favorite. Putem pune esență de vanilie, sau extract, esență de lămâie, sau coajă de lămâie, esență de rom, etc. Nu exagerăm, punem 2 lingurițe doar dintr-o aromă, nu le amestecăm. Mixăm gălbenușurile cu zahărul până acesta se topește, iar compoziția devine spumoasă. Apoi, adăugăm, pe rând, uleiul și laptele și omogenizăm după fiecare amestec. Adăugăm bicarbonatul sau amoniul stins în oțet( eu folosesc bicarbonat). La final, adăugăm făina amestecată cu praful de copt și frământăm un aluat omogen, ușor ferm și nelipicios. Adăugăm făina treptat, până când aluatul nu se mai lipește de mâini, dar nu trebuie să fie foarte tare. Acoperim aluatul cu o folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit, la temperatura camerei, pentru 20 de minute.
Pornim cuptorul la 180 de grade cu 10 minute înainte de a întinde foile. Împărțim aluatul în trei părți aproximativ egale pe care le întindem, pe rând, pe masa înfăinată. Ungem dosul tăvii cu ulei și presărăm făină. Rulăm prima foaie de aluat pe sucitor și o transferăm pe dosul tăvii. O decupăm frumos și uniform și o înțepăm cu o furculiță din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii. Coacem foile de aluat pentru 3-5 minute la 180 de grade. Nu rumenim foile, doar le uscăm, pentru că ele se coc foarte repede, fiind subțiri.
Pentru blaturile de negresă, punem ciocolata la topit cu untul și laptele. Amestecăm intens până când ciocolata și untul sunt topite și compoziția este omogenă, apoi stingem focul. Presărăm un praf de sare peste albușuri apoi le mixăm până devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm până obținem acea bezea fermă care rămâne fixată pe pereții vasului. Turnăm peste bezea compoziția de ciocolată, ușor caldă și omogenizăm. Scoatem mixerul și introducem o spatulă.
Cernem făina împreună cu praful de copt, iar bicarbonatul îl stingem în zeama de lămâie. Adăugăm în compoziția de blat mai întâi bicarbonatul, apoi, treptat, făina amestecată cu praful de copt și nucile măcinate grosier. Omogenizăm compoziția amestecând ușor cu mișcări circulare de jos în sus, pentru a rămâne ușor aerată.
Împărțim compoziția în două părți egale și vom coace două blaturi. Tapetăm tava cu hârtie de copt la bază, iar pereții îi ungem cu ulei și întindem prima compoziție de blat în ea. Dăm tava la cuptorul, preîncălzit în prealabil și coacem negresa din albușuri la 180 de grade, pentru 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea ca să fim siguri că s-a copt. Procedăm la fel și cu următorul blat.
Putem să coacem un singur blat și apoi să-l secționăm pe jumătate, pentru a scurta timpul.
Pentru crema de lămâie, punem gălbenușurile într-un vas cu pereți dubli și presărăm sare peste ele. Adăugăm și coaja de lămâie răzuită fin, le amestecăm bine și le lăsăm 2-3 minute așa, pentru a li se intensifica culoarea. Adăugăm zahărul, pe care îl măcinăm, să-l transformăm în zahăr pudră. Din nou mixăm gălbenușurile cu zahărul, până devin spumoase. Apoi, le diluăm cu puțin lapte rece, adăugăm amidonul amestecat cu făina și omogenizăm compoziția. Restul de lapte îl adăugăm fierbinte, amestecând intens pentru omogenizare.
Punem vasul cu crema la foc mic spre mediu și amestecăm continuu până se îngroașă ca o budincă. Stingem focul, acoperim crema cu folie alimentară, la contact, apoi o lăsăm să se răcească. După răcire, încorporăm, treptat, untul moale, ținut la temperatura camerei și zeama de lămâie, mixând energic pentru omogenizare. Dăm crema la rece înainte de a o folosi la prăjituri și torturi. Înainte de folosire mai introducem mixerul în ea, pentru a-i da cremozitate.
Pentru topping, amestecăm gemul cu amidonul și fierbem amestecul până se îngroașă ușor și devine consistent.
Acum, eu am mai adăugat și o lingură de caramel condensat pe care îl aveam prin frigider și am vrut să scap de el, dar nu l-am trecut la ingrediente pentru că este suficient doar gemul plus amidon, pentru cine nu are acel caramel condensat.
Cum asamblăm Prăjitura Fantezie în cinci straturi?
În tava în care am copt blaturile, așezăm una din foile coapte pe dosul tăvii și întindem peste ea jumătate din crema de lămâie. Peste cremă așezăm unul din blaturile de negresă și îl ungem cu jumătate din topping. Continuăm cu altă foaie coaptă pe dosul tăvii, cremă de lămâie, blat de negresă, topping și ultima foaie.
Acoperim prăjitura cu o folie și așezăm o greutate peste ea( niște cărți groase, dicționare, sau un tocător mai gros). Dăm prăjitura la rece pentru cel puțin 5-6 ore înaine de a o porționa, sau chiar de pe o zi pe alta. Foile se vor hidrata de la cremă și își vor mări volumul devenind totodată și foarte fragede.
Pudrăm prăjitura cu zahăr și o porționăm frumos cu un cuțit cu vârf ascuțit și lamă subțire, sau un cuțit zimțat, dar foarte subțire.
Sper să vă inspire această rețetă de Prăjitura Fantezie în cinci straturi, iar combinația de foi + creme + blaturi + topping, o puteți adapta după gustul propriu.
Vedeți mai jos și rețeta în imagini: