Prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut

de Maria Udrea
0 comentarii
Prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut

Prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut, o prăjitură deosebită, din categoria prăjiturilor cu foi de napolitană.

Era de mult în lista de așteptare, de când am văzut-o la Papa Bun, însă abia acum i-a venit rândul.

Este o prăjitură mai specială, aș zice eu, având contrastul acela de blaturi, unul cu nucă și unul cu mac, iar crema de gălbenușuri( cu lămâie am preparat-o eu) se potrivește la fix.

Eu am preparat prăjitura  într-o tavă cam mare pentru cantitatea de ingrediente.

Nu s-au mai văzut chiar atât de bine straturile, dar data viitoare voi ține cont și o voi prepara în tavă mică.

Din categoria rețetelor de deserturi cu foi de napolitană, vă recomand de pe blog și rețeta de napolitane cu cremă caramel și nuci. Este o rețetă veche, din caietul îngălbenit de vreme. Prăjitura nu lipsea de pe platouri, de sărbători sau de la diferite evenimente mai deosebite.

Mai jos, aveți lista de ingrediente și pașii necesari pentru prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut.

Ingrediente

  • Pentru blatul cu mac:
  • 6 albușuri
  • 6 linguri zahăr
  • 3 linguri mac
  • 4 linguri făină
  • un praf de sare
  • Pentru blatul cu nucă:
  • 6 albușuri
  • 6 linguri zahăr
  • 4 linguri nucă măcinată
  • 3 linguri făină
  • un praf sare
  • Pentru crema de gălbenușuri:
  • 12 gălbenușuri
  • 10 linguri zahăr
  • 8 linguri lapte
  • 400 g unt
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • 4 foi mici de napolitană

Porții: 30

Timp de preparare: 2 ore

Dimensiuni tavă: 26/38 cm

Mod de preparare  pentru prăjitura Furnicuța

Mai întâi vom prepara compoziția pentru cele două blaturi. Preparăm o singură compoziție și o împărțim în două. Într-una punem nucă, iar în cealaltă mac.

Preparare blat cu mac și blat cu nucă

Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Zahărul se va măcina, pentru că se bat mai bine albușurile cu zahărul pudră.
Adăugăm, treptat, făina cernută și macul, folosind pentru omogenizarea compoziției o spatulă.
Mixerul îl folosim doar până obținem bezeaua, apoi ne folosim de o spatulă, amestecând ingredientele cu mișcări circulare, de jos în sus și încet, pentru a nu se lăsa bezeaua.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția de blat cu mac în ea.
O dăm la cuptorul preîncălzit, în prealabil și o lăsăm 35 de minute, la 180 de grade.
Facem pentru siguranță și testul cu scobitoarea.
Pentru blatul cu nucă procedăm în mod asemănător, doar că în loc de mac punem nucă măcinată fin.

Preparare cremă

Din momentul în care introducem al doilea blat la cuptor, ne putem apuca de prepararea cremei.
Mixăm gălbenușurile, mai întâi cu un praf de sare pentru a le accentua culoarea, apoi cu zahărul până devin spumoase și le diluăm cu laptele rece.
Adăugăm și coajă de lămâie rasă cât mai fin și fierbem crema la bain marie, amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă.
Lăsăm crema să se răcească bine, apoi o mixăm împreună cu untul moale, ținut la temperatura camerei și îi potrivim gustul cu zeamă de lămâie.

Montăm prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut

Așezăm în tavă două foi de napolitană, în cazul meu, dar ar fi mers o foaie mare.
Întindem 1/3 din cremă peste ele, apoi așezăm blatul cu nucă, iar 1/3 din cremă, blatul cu mac, ultima parte de cremă și două foi de napolitană deasupra.
Așezăm o greutate deasupra și dăm prăjitura Furnicuța la rece pentru 30 de minute, pentru a se întări crema, apoi o putem porționa cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit și lama subțire.
Recomand să se porționeze prăjitura înainte de a se înmuia foile de napolitană prea rău, pentru a se putea tăia frumos.
Eu folosesc un cuțit cu lamă zimțată și foarte frumos se porționează prăjiturile.
Mulțumesc, Papa Bun, pentru inspirație! :-*

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.