Prăjitura Marlenka, cu foi cu miere și caramel

de Maria Udrea
0 comentarii
Prăjitura Marlenka porționată pe un platou alb

Pentru deliciul din weekend al familiei am preparat prăjitura Marlenka, pe care o aveam de mult în lista de așteptare. Foarte delicioasă și aspectuoasă, dacă nu ați testat-o încă, vă recomand cu drag rețeta.

Este o prăjitură stratificată, formată din mai multe foi fragede cu miere, intercalate cu cremă bogată și fină de caramel. Este decorată cu nuci amestecate cu firimituri de blat și glazură de ciocolată. Fiecare mușcătură de prăjitură oferă papilelor o aromă distinctă de miere și caramel.

Foile cu miere se prepară ca și la rețeta de prăjitură Albinița, pe care mulți o adorăm din copilărie. Crema se prepară fie cu lapte condensat și unt, fie cu lapte condensat caramelizat și unt. De fapt există mai multe variante de cremă pe internet, eu am optat pentru crema cu caramel condensat și unt, la care am adăugat și puțină smântână pentru frișcă, pentru că era foarte groasă crema.

Caramel condensat găsim în comerț, dar îl putem prepara și în casă, când timpul ne permite. Vedeți aici rețeta mea de sos caramel sărat. Este ideal de preparat și pentru această prăjitură, dar nesărat.

Caramel condensat se mai poate prepara prin fierberea îndelungată a conservei de lapte condensat. Puneți conserva nedesfăcută într-o cratiță, o acoperiți bine cu apă și o fierbeți 2-3 ore. Pe parcursul fierberii urmăriți să fie mereu acoperită cu apă conserva.

Despre prăjitura Marlenka

Această prăjitură este un desert tradițional armean, cunoscut pentru blaturile sale fine de miere și crema delicioasă pe bază de lapte condensat. Deși originile sale se află în bucătăria armeană, prăjitura a devenit extrem de populară în Europa Centrală și de Est. Cel mai populară este în Cehia și Slovacia, unde este fabricată la scară largă sub brandul „Marlenka”.

Legenda spune că rețeta prăjiturii Marlenka își are rădăcinile în Armenia, unde preparatele pe bază de miere sunt o tradiție veche. Prăjitura a fost adusă în Europa de un imigrant armean pe nume Gevorg Avetisyan, care s-a stabilit în Republica Cehă în anii 1990. Inspirat de rețetele tradiționale armenești, el a început să producă prăjituri sub numele de „Marlenka”. Numele prăjiturii este o combinație a celor două nume feminine dragi lui: al mamei și al fiicei sale, Marlene și Lenka. Cu timpul, această prăjitură a devenit un brand cunoscut internațional, apreciată pentru simplitatea și savoarea sa autentică.

Dacă vă plac prăjiturile cu foi fragede și diferite creme, vă invit să descoperiți pe blog colecția mea de rețete în secțiunea ”Dulciuri/Prăjituri cu foi fragede”.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta pentru prăjitura Marlenka.

Prăjitura Marlenka porționată pe un platou alb

Prăjitura Marlenka, cu foi cu miere și caramel

Printează
Porții: 24 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 20 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 4 foi cu miere de 18/25 cm:
  • 2 ouă mari sau 3 mai micuțe
  • 100 g zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 100 g miere polifloră
  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 500 g făină.
  • Pentru cremă:
  • 800 g caramel condensat
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 1 praf de sare.
  • Pentru decor:
  • 100 g nucă măcinată
  • marginile foilor de aluat
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 30 ml lapte.

MOD DE PREPARARE

Începem cu prepararea aluatului cu miere pentru prăjitura Marlenka.

Mai întâi adăugăm într-o crăticioară ouăle cu sarea, zahărul și esența de vanilie. Amestecăm ingredientele până când se omogenizează compoziția, iar zahărul și sarea sunt dizolvate. Apoi adăugăm untul moale, tăiat în cuburi și mierea. Transferăm vasul pe baie de aburi și fierbem compoziția din crăticioară până când se topește untul, amestecând continuu pentru omogenizare.

Stingem focul și amestecăm compoziția ușor fierbinte cu făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu. Amestecăm intens cu un tel, apoi frământăm aluatul până când devine compact și nelipicios. S-ar putea să fie nevoie de mai puțină făină sau mai multă, în funcție de tipul acesteia sau de cât de fierbinte este compoziția cu miere. Să mai aveți la îndemână aproximativ 30-50 de grame. După frământarea aluatului îl modelăm într-un rulou.

Împărțim ruloul de aluat fraged cu miere  în 4 părți egale. În cazul meu l-am împărțit în două. Am întins pe hârtie de copt două foi subțiri cu dimensiunile de 25/36 cm. Le-am transferat cu hârtiile de copt pe dosul a două tăvi mari de cuptor, apoi le-am secționat în câte două părți, pe jumătate. Decupăm și marginile inestetice de la aluat, dar le lăsăm lângă foi pentru a le coace și pe acestea. Le folosim la decor.

Coacem foile fragede cu miere în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 3-4 minute.  Apoi le lăsăm la răcit.

Pentru a prepara crema amestecăm caramelul condensat cu untul moale și adăugăm smântâna pentru frișcă, bătută. Omogenizăm bine crema și o împărțim în patru părți egale. Trei părți le întindem între foi, iar a patra parte deasupra.

Peste cremă presărăm marginile aluatului mărunțite și amestecate cu miezul de nuci, de asemeni mărunțit. Topim ciocolata mărunțită și amestecată cu laptele și decorăm prăjitura Marlenka pe deasupra.

După ce montăm prăjitura o lăsăm la rece cel puțin 6 ore, acoperită cu folie, pentru a se frăgezi foile și a o putea porționa.

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.